Dankjewel zeggen met een symbolisch cadeau: 10 voorbeelden + tips

Dus je zoekt een symbolisch cadeau (top 10 symbolische cadeaus) ? Slim. Want je omzet kan toenemen met 10% dankzij een gemeend  “dank je wel”. 

Tien originele voorbeelden van een symbolisch cadeau om je collega of klant te bedanken voor de samenwerking, groei, inzet, kracht of hulp.

Heb jij ook zo’n hekel aan mensen die hun gelijk willen bewijzen met de zinsnede “Onderzoek heeft uitgewezen dat…”? Daarom laten de media bij elke kwestie tegenwoordig een hoogleraar opdraven om hun mening te bevestigen, want “die heeft daar onderzoek naar gedaan”. Helaas blijkt uit vervolgonderzoek te vaak dat ook daar geldt: wie betaalt, bepaalt.

Zeg eens vaker “dank je wel”

De gekste dingen worden tegenwoordig ‘onderzocht’. Zelfs over iets simpels als “Dankjewel zeggen” is de afgelopen jaren enorm veel wetenschappelijks gepubliceerd. Eén studie uit 2018, door de Royal Society Open Science, stelde vast dat veel talen helemaal geen woord voor  “bedankt!” hebben : “studies of other cultures show that thanking is frequently considered bizarre or rude”.

Dat is overigens helemaal niet erg, aldus de diverse multiculti onderzoekers – dat het laat zien dat die samenleving naar behoren werkt, dat iedereen daar coöperatief is en je de ander dus ook niet expliciet hoeft te bedanken. 

the royal society logo

Benieuwd hoe cadeautjes ons gedrag beïnvloeden? Lees dan ook hoe bedrukte cadeautjes klantloyaliteit verhogen en doe daarna een Cialdini check op jouw relatiegeschenk strategie.

Oprechte dankbaarheid: geen transactionele

Wij daarentegen worden al van jongs af aan getraind om “Dank je wel” te zeggen, tegen tantes en tegen de caissière die je een paar verantwoorde zoute knabbelstokjes aanreikt. Voor ons is dankbaarheid uiten dan ook een essentieel dagelijks gebaar. Immers, het grootste geschenk dat je iemand kunt geven, is om te laten zien dat zij of hij ertoe doet, dat ze belangrijk zijn, dat ze het verschil maken.

anekdote hr directeur dankjewel zeggen bedanken personeel
Wat een simpele thank-you card wel niet kan betekenen. Dat las ik vorige week in deze anekdote van Fiona Irvine, HR-directeur van First ScotRail, over de kracht van gemeende waardering. Credits: business inflight magazine van British Airway

En ik heb het niet over het gemompelde bedankje, als iemand de deur voor je openhoudt of je voor laat gaan (hoewel zelfs die simpele hoffelijkheid tegenwoordig zeldzaam is aan het worden ). Nee, ik bedoel echt gemeend “Dank je wél!” zeggen. Het soort dankbaarheid waar de HR directeur van een spoorwegmaatschappij in Schotland het over heeft in de anekdote hierboven. Let maar eens op wat er gebeurt als je even de tijd neemt om oprecht dank te betuigen aan een klant, een medewerker of collega. 

Lees ook:  Top 5 zomer relatiegeschenken 2017

Dankjewel experiment

Dat is dus ook empirisch onderzocht, recent.  Marketing Consultant Jeffrey Slater besloot  het uit te testen via een heus experiment,  het “thank you experiment.” 

Hij beschrijft zelf wat de aanleiding was. “In één maand kreeg ik zeven verzoeken om een klanttevredenheidsonderzoek in te vullen, afkomstig van organisaties waarmee ik online of in de echte wereld zaken gedaan had. Dat soort geautomatiseerde ‘aandacht voor de klant’ ergert me vreselijk. Maar ik had met nog een ander bedrijf zaken gedaan, die maand. En die belde me op, om me te bedanken voor de klandizie. En vroeg er niets voor terug. Ze bedankten me, probeerden me niets te verkopen, vroegen me niet hun service te beoordelen of ze leuk te vinden op Facebook. Het was gewoon menselijke communicatie, geen transactionele.”

10% meer omzet

Slater nam contact op met de eigenaar van het bedrijf in kwestie, en stelde een test voor.  Zou hij zijn tien sales-mensen willen vragen om al hun klanten die in de afgelopen 18 maanden een relevante bestelling hadden geplaatst op te bellen om hen net als hem te bedanken voor hun aankoop? Het resultaat zal je niet verbazen – de omzet uit die klanten steeg in een half jaar met ruim 10%.

Tips

Van mens tot mens “Dank je wel!” zeggen is niet ingewikkeld en kost je maximaal 5 minuten van je kostbare tijd. Het klinkt zo simpel, maar om de een of andere reden blijkt het moeilijk om te doen. Een paar tips en voorbeelden:

Benodigde tijd: 5 minuten

Lees ook:  Paasmailing versturen: hoe, wanneer en waarom

Oprecht “Dank je wel!” zeggen

 1. Stuur een bedankje

  Een oprecht bedankje sturen (ongeacht of het per telefoon, post of zelfs e-mail is, en met of zonder cadeautje om je eerlijkheid te bewijzen) is een effectieve manier om onze klant (digitaal of niet) de hand te schudden  en zo relaties te onderhouden en uit te bouwen.

 2. Maak een afspraak

  Plan vaker een fysieke meeting in plaats van een call of skype hang-out. Kijk je klanten regelmatig in de ogen en schud hun de hand.

 3. Voorbeelden

  “Jullie product was precies waar ik op hoopte. Bedankt!”

  “Bedankt dat jullie gisteravond hebben overgewerkt en ons hebben geholpen de deadline te halen!”

  ” Bedankt voor de geweldige service vandaag; Ik waardeer het echt. ”

 4. Haak in op een nationale dag voor…

  Natuurlijk is er de Nationale Complimentendag. Maar er zijn zoveel meer feestdagen en nationale dagen voor … vul maar in. Dat zijn allemaal kansen om iemand in het zonnetje te zetten.

10 symbolische cadeaus om samenwerking te vieren

weckpot bonsai boom ecosysteem groen duurzaam relatiegeschenk idee

Groei & kracht

Geef eens een boom cadeau! De boom staat symbool voor groei en kracht. De boodschap die je als bedrijf wilt overbrengen op je klanten is duidelijk: onze relatie is duurzaam en van lange adem – boompje groot, plantertje dood….

thee relatiegeschenk verpakking bedrukt

Mindfulness

Japanners zijn echte mindfulness-meesters. Dat kun je zien aan hun theeceremonie, waarvoor soms wel 7 uur  wordt uitgetrokken. Wil je samen met je klant een moment van stilte en bezinning delen? Geef een theeceremonie set waardoor hij altijd aan je denkt als hij volledig zen thee zet. 

Wijsheid

Tegeltjes bedrukt met een afgezaagde spreuk hebben duizenden mensen al gezien. Dus als je er iets origineels of persoonlijks op drukt, dan maak je indruk! Deze van de frikandel speciaal koop je bij ditverzinjeniet. Maar je kunt ook zelf creatief aan de gang via: Tegeltjes.com.

Lees ook:  Hoe slimme ondernemers personeel koesteren, en waarom
zitzak symbolisch relatiegeschenk

Bij ons zit je goed

Deze komt niet voor niets vaak voorbij: bij ons zit je goed. Met een gave bedrukte zitzak erbij.

abonnement geschenk symbolisch cadeau idee

Always-on

Geef een abonnement cadeau – het relatiegeschenk dat blijft schenken. In de Verenigde Staten is het al een bekend fenomeen, subscription gifting, maar in Nederland staat dit concept nog in de kinderschoenen.

prodir air pen met gaatjes promotional product award 2020

Transparant

Eerlijk, open en betrouwbaar. Wie wil er niet transparant zijn? Een voorbeeld van een symbolisch geschenk is de nieuwe prodir pen: QS 40 Air. De eerste promo pen waar je letterlijk doorheen kunt kijken!

moet champagne kerstpakket bijenkorf prijs

Memorabele mijlpalen

Champagne drink je vrijwel nooit alleen. Dus dit cadeau is er één voor het hele team. Iedereen geniet mee! Bubbels heb je ook alcoholvrij, maar een decadente fles Dom P of Moëtis toch het ultieme gebaar.

be o bottle waterfles relatiegeschenk duurzaam innovatie prijs kvk

Duurzaam

Geef een cadeau gemaakt van gerecycled materiaal cadeau. Hét symbool voor duurzaamheid. Ik ben fan van BE O Bottle. Maar er zijn veel goede alternatieven voor duurzame drinkflessen.

schoonmaakbedrijf doneert kerstpakket goodiebags aan goede doel

Maatschappelijk verantwoord

Goede doelen cadeaus zijn een populair symbolisch geschenk voor bedrijven. Dat is de reden dat bij steeds meer bedrijven het relatiegeschenk plaats maakt voor een donatie aan een stichting. Pak je zelf de goodiebags in? Dan is het ook nog eens een leuke team activiteit.

bedrukt fruit groente originele give away tips voorbeelden

Gezond

Dat de ananas het internationale symbool van gastvrijheid is wist je vast wel. Maar wist je ook dat je die kan laten bedrukken! Deel eens logo bananen uit tijdens een langdurig congres, in plaats van repen chocolade. Of avocado’s met je logo. Bedrukt fruit of groente is het ideale cadeau om iedereen fris en fruitig te houden.


Dus: ga ervoor!

Neem mijn 30-daagse uitdaging van het uitdrukken van dank aan minstens één persoon elke dag. Maak gebruik van mijn handige tips in dit artikel over klanten bedanken met relatiegeschenken. En ontdek zelf hoe goed het voor je werkt.

De kans is groot dat je me bedankt voor dit advies, net zoals ik je bedank voor het lezen van dit artikel. Dat kan ik waarderen!