Klantenbinding met bedrukte cadeautjes: zo doe je dat

Kun je met bedrukte cadeautjes klantloyaliteit verhogen? Het korte antwoord op die vraag is: ja!

Bedrukte cadeautjes zoals pennen, paraplu’s en mokken, iedereen heeft er wel een paar of meer van in huis. En vaak wordt er lacherig over gedaan: je noemt het goedbedoelde rommel, of spiegeltjes en kralen. Waarom is iedereen er dan toch zo blij mee?

john ruhlin


Ik ken een inspirerend verhaal over gepersonaliseerde cadeaus van relatiegeschenken expert John Ruhlin. Hij merkte (in dienst als accountmanager voor het merk Cutco Knives) dat gegraveerde messensets waanzinnig goed verkochten. En juist dankzij de persoonlijke gravering van een familienaam, verkocht hij enorme hoeveelheden messen. Hij startte zijn eigen relatiegeschenk bedrijf, en schreef er zelfs een boek over.

Bedrukte cadeautjes zijn goed om te geven, als het maar geen reclame is!

Dat zit zo:

Allereerst is er zoiets als reciprociteit. Ten tweede is het nu eenmaal practisch om je dankbaarheid te tonen begeleid door iets tastbaars met symbolische waarde. Simpelgezegd: als je iemand wilt bedanken is een cadeau de meest gangbare oplossing. Want je kunt een ontvangen gunst heel moeilijk op exact dezelfde manier retourneren.

Waarom zou je het cadeau bedrukken?

Echt goede relatiegeschenken geven is een uitdaging voor iedereen. Al ben je, zoals ik, een geschenk guru. Cadeautjes worden altijd met de beste bedoelingen gegeven, maar slaan helaas vaak de plank totaal mis. Als je benieuwd bent hoe dat komt, check dan mijn tips voor goede relatiegeschenken geven. Daar leg ik ook uit wat de conclusie was van een wetenschappelijk onderzoek van Tepper Business School over dit onderwerp. Blijkbaar hanteren de meeste gulle gevers een aantal zelfverzonnen algoritmen, die ertoe leiden dat ze vooral cadeaus willen kopen, die (zij denken dat) verrassend en ‘nieuw’ zijn.

Lees ook:  Relatiegeschenken voor vrouwen

Terug naar de vraag: waarom zou je een cadeautje bedrukken? Allereerst moet je dan bedenken dat je ervoor kunt kiezen om je eigen naam / logo op het artikel te drukken. Of dat je ervoor kiest om het cadeau te bedrukken met de foto of naam van je ontvanger / klant.

  1. bedrukken met naam / logo gever (promotiemateriaal)
  2. bedrukken met naam klant (relatiegeschenk)

Wat is je doel?

Er zijn nu dus twee opties: is het doel van je cadeau om promotie te maken voor je bedrijf of merk? Of wil je een klant bedanken voor de samenwerking, of misschien sorry zeggen voor een f$ck-up? Het lijkt misschien een open deur, maar hoe vaak heb jij zelf een relatiegeschenk gekregen / gegeven met een bedrijfslogo.

Best gek eigenlijk: promotiemateriaal cadeau geven! Dat moet je daarom nooit meer doen! Als jij een betere klantenbinding wilt bewerkstelligen met cadeautjes, bedruk ze dan liever met de naam van je klant!

Voorbeelden bedrukte cadeautjes

Een paar leuke voorbeelden van bedrukte cadeautjes (bedoelt als relatiegeschenken) voor collega’s of klanten. Deze geschenken zijn allemaal per stuk te personaliseren met een naam of foto. Laat een emaille mok, pindakaaspot, Zwitsal kraamcadeau, bierpakket of notitieblok bedrukken. Het hoeft niet eens duur te zijn, check deze goedkope oplossing om merci te personaliseren.

Ik hoor je denken: leuk, maar dat is wel een beetje veel werk voor 20.000 klanten. Nou dat hoeft niet zo te zijn. Als je inderdaad duizenden klanten hebt wordt het persoonlijk uitdelen van zo’n uniek geschenk wel wat lastig. Een loyaliteitsprogramma biedt dan uitkomsten.

Lees ook:  Relatiegeschenk boeken top 10

Tip: als je twijfelt of en hoe een cadeau het best bedrukt kan worden, check dan even de meest gebruikte druktechnieken lijst.