Sorry zeggen met relatiegeschenken: hoe doe je dat?

Afspraak vergeten, vertraagde levering, teleurgestelde klant, mislukte reparatie? Zoiets geeft een deuk in de relatie met je klant. Als je deze klant koestert, kun je beter goed sorry zeggen.

Het maakt niet uit hoe groot, creatief of professioneel je bent. Iedereen maakt wel eens een foutje. Relatiegeschenken helpen bij het aanbieden van excuses.

Klachten zijn kansen, zeg sorry met een (onverwacht) cadeau

Sterker nog: een klacht is een kans om jullie relatie te verbeteren. Er zijn zelfs bedrijven die opzettelijk steekjes laten vallen om een klacht uit te lokken. Zorgvuldig geënsceneerde probleem-situaties worden adequaat opgelost door de boosdoener om daarmee zijn klantgerichheid te bewijzen.


Sorry zeggen met relatiegeschenken. Naast het bieden van een oplossing voor het probleem, duidelijk en goed excuus kan een relatiegeschenk wonderen verrichten. Vooral als de ontvanger het niet ziet aankomen 🙂 Zo doe je dat:

 1. Oprecht excuus

  Een simpel emailtje kan de boel verergeren. Als jouw excuus onderstaande elementen van Sales Quest bevat, komt het meestal weer goed:

  – Vertel kort wat er is gebeurd.
  – Geef ruiterlijk toe dat je een fout hebt gemaakt.
  – Neem de verantwoordelijkheid op je.
  – Laat duidelijk (en oprecht) merken dat je spijt hebt.
  – Plaats de ander z’n ongemak centraal (en niet wat jij verkeerd hebt gedaan!).
  – Laat weten hoe je dit in de toekomst denkt te voorkomen.
  – Spreek een of andere manier van genoegdoening af.

 2. Verstuur een origineel relatiegeschenk

  Sorry zeggen wordt ineens een stuk leuker wanneer je de klant onverwacht een origineel relatiegeschenk geeft. Deze 4 goedmakertjes zijn per post te versturen. Wacht geduldig een reactie van je klant af. Wanneer de storm is gaan liggen kun je weer veilig over de vloer!

Lees ook:  Bestel een persoonlijke videoboodschap van Sinterklaas

bedrukte chocolade bedankt zorg hart brievenbus cadeau

TIP: Probeer je excuses extra kracht bij te zetten met dit chocolade hartgemaakt van de beste Belgische melkchocolade. Lees hoe en waar je een chocolade hart kunt bedrukken met je eigen logo en tekst.

4 Voorbeelden van goedmakertjes die door de brievenbus passen

Originele varianten op standaard relatiegeschenken. Sorry zeggen wordt ineens een stuk leuker. Deze 4 goedmakertjes zijn per post te versturen. Als de storm is gaan liggen kun je weer veilig over de vloer.

S.O.S. choco telegram

Er zijn vele studies gedaan naar de uitwerkingen van cacao op het menselijk brein. Maar eigenlijk heb je die niet nodig. Iedereen weet dat je er vrolijk van wordt. Leg in telegram stijl uit dat het je spijt. Als je telegram eenmaal opgegeten is, weet niemand meer precies waar dat probleem nou ook alweer over ging. Bekijk alle mogelijkheden van een chocolade boodschap per post.

Vrolijke macarons: Hou het luchtig

Macarons kun je in elke kleur en smaak laten maken en zelfs personaliseren. Deze luchtige Franse koekjes zijn een stijlvol cadeautje. Niet alleen lekker maar ook nog eens heel leuk om te zien! Handig ook om te delen op kantoor, deze goedmakertjes. Bestel ze via Taartenwinkel.nl met je logo of een leuk kaartje erbij.

Wijn in tubes: even slikken en weer doorgaan

Een flesje wijn doet het altijd wel goed. Een originelere variant op dit relatiegeschenk zijn Tubes. Snacksize wijn tussendoortje in reageerbuisjes. Stuk voor stuk goede wijnen, dus je klant zal geen slechte nasmaak aan het conflict overhouden.

wijn in tubes relatiegeschenk idee

Bloem-in-a-box

Bloombox maakt speciaal voor bedrijven indrukwekkende bloemstukken in een bijzonder professionele verpakking. Een gewoon bloemetje is misschien wat afgezaagd of ouderwets. Dit niet. Als je toch wat mooiers of originelers zoek, check dan even de top lijst relatiegeschenk bloemen en planten.

Lees ook:  Aandacht geven aan je klant? Zo doe je dat!

Beter door fouten, maar vergeet ook niet te bedanken!

Van fouten maken leer je. Dus door je fouten te erkennen, zet je alvast een eerste stap in de goede richting. Vergeet niet om ook te letten op dingen die goed gaan.

Wanneer je regelmatig en oprecht je dankbaarheid toont, zal dit gegarandeerd een positief effect hebben op je relatie met die klant of collega. Dus zeg eens vaker: dank je wel. En geef er een symbolisch cadeau bij, just in case 😉

Succes! en bedankt voor het lezen van dit artikel, ik meen het!