digitale kerstborrel organiseren tips online

Hoe organiseer je een geslaagde digitale kerstborrel? Zo maak je er een epische online borrel van!

Mag jij dit jaar een digitale kerstborrel organiseren? Leuk! Gelukkig kun je net als een vrijdagmiddagborrel, de jaarlijkse kerstborrel ook online beleven.

De anderhalve meter samenleving maakt het organiseren van gezellige bedrijfsfeestjes en kerstborrels een echte uitdaging.

Feest op afstand vieren is voor sommige organisaties en bedrijven zonder kantoor misschien doodnormaal. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen nog even wennen is. Daarom deze originele ideeën en tips voor een geslaagde digitale kerstborrel.

kerstborrel online vieren dresscode tips
Kies je voor een Zoom-borrel-room, of

7 leuke ideeën + tips voor digitale kerstborrels

 1. Tijd
 2. Presentatie
 3. Muziek
 4. Spelletjes spelen
 5. Online dress code
 6. Borrel / kerstpakket
 7. Videobel-apps

1. Hou het kort

Wil je zeker zijn dat je publiek echt bij betrokken is bij je digitale kerstborrel? Er is niets dodelijkers dan minuten lang te moeten luisteren naar een slaapverwekkende voordracht of spreekbeurt van de directeur. Maar je hebt straks een vol programma, dus hoe lang mag een online borrel duren? Hier kan ik heel erg kort over zijn. Hou alles kort: 30 minuten tot maximaal drie kwartier is de max!

2. Professionele presentator inhuren

Slimme presentatoren houden de aandacht vast, en maken je collega’s aan het lachen! Kortom, presenteren is een vak. Dus als je niet toevallig een natuurtalent in huis hebt, die hier ook nog zin in heeft, schakel dan een professional in. Probeer een bekende Nederlander of iemand uit jullie branche te strikken. Eén ding is zeker, als Gordon jullie kerstfeestje virtueel zal aftrappen, dan wil niemand dat moment missen!

Lees ook:  SeatZac bedrukken met logo?

Design en Technology consultingbedrijf Nextview nodigde niemand minder dan Dieter Koblenz uit voor hun digitale bingo.

3. Muzikaal intermezzo (stem op je favoriete nummer)

Originele ideeën voor de online kerstborrel zijn niet genoeg, zorg ook voor korte muzikale intermezzo’s. Dat is leuk, maar ook praktisch. Laat je deelnemers via een poll stemmen welk nummer ze straks willen luisteren.

DO: korte muziekjes
DON’T: muziek op de achtergrond spelen

Ingekortte muziekfragmenten ( korte après-ski hits) draaien geeft mensen ook de tijd om even iets ander te doen. Bijvoorbeeld een fles opener pakken, toilet bezoeken, dat soort dingen. Misschien kun je voorafgaand aan de digitale kerstborrel al een soort company top 2000 organiseren.

4. Speel een spel (digitale pubquiz)

Zin in een spelletje? Er zijn ook leuke spelletjes die je kunt voorbereiden, en online met grote groepen kunt spelen. Denk maar aan de quarantaine bingo, of: van welke collega is deze babyfoto? Of verdeel alle collega’s in willekeurige teams en speel een korte digitale pubquiz. Maak het persoonlijk door de vragen in je quiz af te stemmen op de branche waarin jullie bedrijf actief is. 

Fortune Factory & Stream-team organiseren een kant-en-klare online pubquiz vanaf € 22,50 per persoon. Meer info.

Misschien durven jullie een CEO roast aan? Ik hoorde ook over een online variant van Ranking the Stars. Een hilarisch spelletje op de Nederlands televisie gebaseerd op een Japans format. Het heet ‘Ranking the Colleagues’.

5. De online dress code

Wat is de dresscode van een digitale borrel? Over het algemeen zie je bij de digitale vrijdagmiddagborrel ( ‘divrimibo’) geen tenue de ville, of black tie in beeld. Mijn advies: bedenk wat past in jullie bedrijfscultuur. Maar communiceer het wel duidelijk! Vraag bijvoorbeeld alle collega’s om zich in foute kersttruien, of company branded swag en merchandise te kleden. Als iedereen hetzelfde rare hoedje draagt, versterkt dit het wij-gevoel. Organiseer een wedstrijdje: wie is de best verklede collega?

Lees ook:  Een bedrukt notitieboek als relatiegeschenk: hier moet je allemaal op letten!

6. Borrelpakket of kerstpakket

Bedrijven die online kerstpakketten uitdelen slaan twee vliegen in 1 klap. Misschien zit er niet genoeg ruimte in je budget voor kerstpakketten dit jaar. Maar niks doen is geen optie, en bij een feestje hoort drank. Dacht ik. Maar weet je dat steeds minder bedrijven ook echt alcohol in borrelboxen stoppen ?Dus als je wilt trakteren, kun je een borrelpakket naar je personeel laten sturen. Maar daar hoeft geen borrel in te zitten!

Tijdens de lockdown ontvangen thuiswerkers massaal vrijmibo pakketten. handig zijn kant-en-klare cadeaupakketten voor thuiswerkers , en ook dit vrolijke kaas borrelpakket. Zonder alcohol. Voeg daar een leuke kaart met login gegevens / qr code aan toe, en je online kerstfeestje kan beginnen!

7. Welk videobel platform kies je?

Stappen jullie straks in een Zoom-borrel-room, Meet Now van skype of gebruiken jullie Google? In Google HangOuts kun je met maximaal 25 mensen borrelen, maar Google Meet gaat tot 250. Dus het platform dat je kiest voor de digitale borrel, hangt meestal af van het aantal deelnemers. Al is het ook goed om de privacy statement van de videovergadertool te controleren. Dit zijn de meest gebruikte videovergader platformen:

 • Zoom (100 deelnemers, max. 40 minuten)
 • FaceBook FaceTime (32 deelnemers)
 • Microsoft Teams (50 deelnemers)
 • Slack (maximaal 15 deelnemers)
 • Google Meet ( 250 deelnemers, max. 40 minuten)
 • Google Hangouts (10 deelnemers. G Suite Business-gebruikers: 25)
 • Skype Meet Now (50 deelnemers)

Heb je zelf ook leuke tips en ideeën om mensen bij elkaar te brengen tijdens een lock-down? We horen graag van je!

Geschreven door

Sebastiaan Spits

Geschenk goeroe, gadget freak en branding fanaat.