Hoe organiseer je een geslaagde digitale kerstborrel? Zo maak je er een epische online borrel van!
Mag jij dit jaar een digitale kerstborrel organiseren? Leuk! Gelukkig kun je net als een vrijdagmiddagborrel, de jaarlijkse kerstborrel ook online beleven.
De anderhalve meter samenleving maakt het organiseren van gezellige bedrijfsfeestjes en kerstborrels een echte uitdaging.
Feest op afstand vieren is voor sommige organisaties en bedrijven zonder kantoor misschien doodnormaal. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen nog even wennen is. Daarom deze originele ideeën en tips voor een geslaagde digitale kerstborrel.

8 leuke ideeën + tips voor digitale kerstborrels
- Tijd & maximale groepsgrootte
- Presentatie
- Muziek
- Spelletjes spelen
- Giveaway goed doel
- Online dress code
- Borrel / kerstpakket
- Videobel-apps
1. Hou het kort, hou het klein
Wil je zeker zijn dat je publiek echt bij betrokken is bij je digitale kerstborrel? Er is niets dodelijkers dan minuten lang te moeten luisteren naar een slaapverwekkende voordracht of spreekbeurt van de directeur. Maar je hebt straks een vol programma, dus hoe lang mag een online borrel duren? Hier kan ik heel erg kort over zijn. Hou alles kort: 30 minuten tot maximaal drie kwartier is de max!
En verder, er is ook iets als een maximale groepsgrootte bij online bijeenkomsten. Als je voor een kleiner bedrijf werkt kennen mensen elkaar vaak wat beter en dan hangt er ook sneller een andere sfeer. Prima om de kick-off te doen voor het hele bedrijf van 100-1.000 medewerkers. Maar laten we daarna snel in kleine (bekende) groepjes verder gaan. Dan kan het hartstikke gezellig zijn om ‘en petit comité’ in je foute kersttrui achter je bureau te zitten.
2. Professionele presentator inhuren
Slimme presentatoren houden de aandacht vast, en maken je collega’s aan het lachen! Kortom, presenteren is een vak. Dus als je niet toevallig een natuurtalent in huis hebt, die hier ook nog zin in heeft, schakel dan een professional in. Probeer een bekende Nederlander of iemand uit jullie branche te strikken. Eén ding is zeker, als Gordon jullie kerstfeestje virtueel zal aftrappen, dan wil niemand dat moment missen!
Design en Technology consultingbedrijf Nextview nodigde niemand minder dan Dieter Koblenz uit voor hun digitale bingo. Je kunt met een klein budget ook iets origineels organiseren. Bestel een videoboodschap van een BN’er als originele verrassing voor je medewerkers tijdens de online kerstborrel. Misschien eindigt jullie kerstshow met een korte video van Dries Roelvink of Bobbi Eden die je personeel een fijne kerst wenst.
Dieter K.
3. Muzikaal intermezzo (stem op je favoriete nummer)
Originele ideeën voor de online kerstborrel zijn niet genoeg, zorg ook voor korte muzikale intermezzo’s. Dat is leuk, maar ook praktisch. Laat je deelnemers via een poll stemmen welk nummer ze straks willen luisteren.
DO: korte muziekjes
DON’T: muziek op de achtergrond spelen
Ingekortte muziekfragmenten ( korte après-ski hits) draaien geeft mensen ook de tijd om even iets ander te doen. Bijvoorbeeld een fles opener pakken, toilet bezoeken, dat soort dingen. Misschien kun je voorafgaand aan de digitale kerstborrel al een soort company top 2000 organiseren. Op die manier kan iedereen stemmen op z’n favoriete (kerst)hits.
4. Speel een spel (digitale pubquiz)
Zin in een spelletje? Er zijn ook leuke spelletjes die je kunt voorbereiden, en online met grote groepen kunt spelen. Denk maar aan de quarantaine bingo, of: van welke collega is deze babyfoto? Of verdeel alle collega’s in willekeurige teams en speel een korte digitale pubquiz. Maak het persoonlijk door de vragen in je quiz af te stemmen op de branche waarin jullie bedrijf actief is.
Er zijn super veel aanbieders van online quiz makers die je alle zorgen uit handen nemen. Prijzen variëren tussen de € 10 – € 40 per deelnemer. Liever zelf doen? Kahoot vind ik een leuke quiz tool waarmee je zelf tot 50 deelnemers gratis kunt entertainen. Het werkt intuïtief en ziet er goed uit. Heb je een grotere groep collega’s dan kun je kiezen voor een business plan. Een ander alternatief is Google Forms (gratis met een Google account).
Organiseer ‘The Roast of our CEO’ of ‘Ranking the Colleagues’ … als je durft.
Misschien durft jullie CEO een ‘roast’ aan? Ik hoorde ook over een online variant van Ranking the Stars. Een hilarisch spelletje op de Nederlands televisie gebaseerd op een Japans format. Het heet ‘Ranking the Colleagues’.
5. Giveaway goed doel
Wat anno 2021/2022 niet mag ontbreken is dit. Meer dan ooit zijn organisaties bezig in alles te laten zien dat ze niet alleen milieubewust zijn, maar ook een positieve impact willen maken op de maatschappij. Tijdens je digitale kerstfeest aandacht geven aan een goed doel is één van de manieren om je missie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen tastbaar te maken.
- Laat je medewerkers meebeslissen welk goede doel (stemmen / shortlist) jullie bedrijf volgend jaar gaat steunen.
- Film (live) de overhandiging van een donatie aan een goed doel.
- Geef collega’s de kans hun kerstpakket te doneren aan een goed doel.
6. De online dress code
Wat is de dresscode van een digitale borrel? Over het algemeen zie je bij de digitale vrijdagmiddagborrel ( ‘divrimibo’) geen tenue de ville, of black tie in beeld. Mijn advies: bedenk wat past in jullie bedrijfscultuur. Maar communiceer het wel duidelijk! Vraag bijvoorbeeld alle collega’s om zich in foute kersttruien, of company branded swag en merchandise te kleden.
Waarom zou je een dresscode afspreken voor een digitale borrel? Als iedereen hetzelfde rare hoedje draagt, versterkt dit het wij-gevoel. Organiseer een wedstrijdje: wie is de best verklede collega?
7. Borrelpakket of kerstpakket
Bedrijven die online kerstpakketten uitdelen slaan twee vliegen in 1 klap: vier het kerstfeest + kerstpakket geefmoment. Maar wat moet er zoal in een digitaal kerstborrelpakket? Bij een feestje hoort drank. Dacht ik. Maar weet je dat steeds minder bedrijven ook echt alcohol in borrelboxen stoppen? Dus als je wilt trakteren, kun je een borrelpakket naar je personeel laten sturen. Maar daar hoeft geen borrel in te zitten!
Tijdens de lockdown ontvangen thuiswerkers massaal vrijmibo pakketten. Handig zijn kant-en-klare cadeaupakketten voor thuiswerkers, en ook dit vrolijke kaas borrelpakket zonder alcohol. Voeg daar een leuke kaart met login gegevens / qr code aan toe, en je online kerstfeestje kan beginnen! Je kunt hier ook vast attributen / gadgets in stoppen die deelnemers kunnen gebruiken voor punt 4 en 5.
- Drank ( mag ook alcoholvrij zijn, of een hippe hard seltzer)
- Snacks (popcorn, chips, chocolade)
- Cozy gifts (spullen voor in huis: geurkaars, plaid, boekenbon)
- Outdoor gadgets (Mutsen, shawls, nordic walking sticks om beweging te stimuleren)
- Versierspullen ( balonnen, confetti, vlaggen)
- Verkleedspullen ( pruik, fopneus, bril etc.)
8. Welk videobel platform kies je?
Stappen jullie straks in een Zoom-borrel-room, Meet Now van skype of gebruiken jullie Google? In Google HangOuts kun je met maximaal 25 mensen borrelen, maar Google Meet gaat tot 250. Dus het platform dat je kiest voor de digitale borrel, hangt meestal af van het aantal deelnemers. Al is het ook goed om de privacy statement van de videovergadertool te controleren. Dit zijn de meest gebruikte videovergader platformen:
- Slack (maximaal 15 deelnemers)
- Google Hangouts (10 deelnemers. G Suite Business-gebruikers: 25)
- FaceBook FaceTime (32 deelnemers)
- Microsoft Teams (50 deelnemers)
- Skype Meet Now (50 deelnemers)
- Zoom (100 deelnemers, max. 40 minuten)
- Google Meet ( 250 deelnemers, max. 40 minuten)
Heb je zelf ook leuke tips en ideeën om mensen bij elkaar te brengen tijdens een lock-down? We horen graag van je!