Originele beursartikelen: alternatieven voor saaie give-aways op beurzen

Hoe waardeer jij een bezoeker op je stand? Wat wil je uitstralen? In dit artikel een paar van de beste relatiegeschenk tips voor originele beursartikelen of give-away’s.

8 relatiegeschenken tips voor beurzen, congressen of evenementen

Geschenk Goeroe

Miljoenen views, duizenden likes en reacties, honderden retweets. Ze hebben best een deuk geslagen in de omvang van live events. Ondanks deze alternative communicatie middelen blijven beurzen, congressen en evenmenten grote kansen bieden voor bedrijven en merken. Misschien dat juist daarom deze old school marktplaatsen zich opmaken voor een revival.

Shit

Het is alleen wel eventjes wennen als je niet echt bekend bent met het fenomeen beurzen. Na maandenlange voorbereidingen zie je dat sommige standhouders er tijdens de beurs niks van bakken. Terwijl anderen extreem enthousiast en succesvol zijn. De succesvolle standhouders hebben allemaal twee dingen met elkaar gemeen.

Waardering

Ontmoetingen in real life worden schaars. Contact met je klant verloopt steeds meer via chat, email of telefoon. Als een klant de moeite neemt om naar een beurs te komen. En van alle honderden exposanten jouw stand gaat bezoeken. Dan krijg je de unieke kans om oogcontact te maken. Misschien leer je elkaar nu beter kennen? Ik hoor je denken, best eng. Geeft niet, dat denkt je klant ook. Daarover vertel ik straks meer.

Het soort beursartikel dat je weggeeft op je stand zegt iets over de mate van waardering voor je klant. Probeer je best te doen en kom niet met een gratis pen aanzetten. Maar dat weet jij al, want anders zit je dit blog niet te lezen.

Oh echt waar? Mag ik deze (suffe) pen houden?!

IJsbreker

Naast waardering speelt enthousiasme een zeer grote rol. Een beursbezoeker is over het algemeen verlegen. Of jouw standbemanning is verlegen (kan ook). Bezoekers zijn soms bang om saaie verkooppraatjes te moeten aanhoren.  Succesvolle exposanten nemen daarom geen blad voor de mond. En dat is super belangrijk als je nieuwe contacten gaat leggen. Er is namelijk een drempel (niet letterlijk) tussen het gangpad en de beursstand.

Lees ook:  Expedia give away: replica Joe Jonas' hand

Met een ijsbreker doorbreek je de onzichtbare barrière tussen het gangpad en je stand. Dat kan een origineel relatiegeschenk of give-away zijn. En daarmee verhogen originele beursartikelen het positieve effect van je beursdeelname.

8 originele beursartikelen met aantrekkingskracht

Deze relatiegeschenk ideeën zorgen voor een grote aantrekkingskracht op je stand. Ideaal alternatief voor de suffe en voorspelbare beursartikelen van je concurrenten op congressen of evenementen. Meer handige tip vind je trouwens hier (Engelstalige website).

Alternatief voor de beurstas: bedrukte emmer

Wil je beursbezoekers een practisch beursartikel meegeven? Iedereen op de beurs zal weten dat jij er bent als je emmers uitdeelt inplaats van tasjes.

Alternatief voor de beurspen: autolader

Oké een pen is super handig. Maar het moet wel een hele bijzondere pen zijn als je dat nog durft te geven als relatiegeschenk. Ben je niet zo creatief? Kies dan voor een autoladertje. Super handig. Je raakt ze namelijk net als een pen ook snel weer kwijt. Tip: de Talky is een autolader, handsfree set en emergency hamer in 1.

Alternatief voor het notitieblokje: flesje water

Opvallend hoeveel post-it blokjes en notitieblokjes er worden aangeboden als beursartikel of voor congressen. Echt niemand gaat die dingen gebruiken om notities mee te maken tijdens een gesprek op een beurs. Wat je wel doet is veel lullen. Dus een flesje water zal een populaire give-away zijn. Bekijk onze lijst met duurzame waterflessen voor inspiratie.

Alternatief voor lanyards: karabijnhaak of leren sleutelhanger

Tenzij je op een beurs voor kleuters staat. Vergeet s.v.p. de reclame key-cord of promo lanyards. Wat stoerder alternatief voor lanyards zijn karabijnhaken of mooie leren sleutelhangers. De kans dat je klant deze relatiegeschenken echt gaat gebruiken, is vele malen groter!

Lees ook:  Origineel drank cadeau bedrijven (tip)

Alternatief voor flyers: een goede powerbank

Iedereen gebruikt smartphones. Vooral op beurzen. En die krengen werken niet op zonne-energie. In plaats van een berg flyers uitdelen die niemand leest, upload je informatie op een powerbank met geheugenfunctie. Vergeet ze niet op te laden.

powerbank met geheugenfunctie

Alternatief voor pepermuntjes. Dat is er niet.

Pepermuntjes en snoepjes zijn gewoon perfecte beursartikelen. Op een congres of evenement wordt heel erg veel gepraat. Als je er geen droge strot van krijgt, dan is het wel een slechte adem. Met een berg pepermuntjes in je stand ben je daarom verzekerd van een constante stroom van bezoekers.

Geen hotdog maar een mueslireep of (bedrukte) appel

Je komt wel eens stands tegen waar catering is. Ja hierdoor krijg je gegarandeerd veel bezoekers naar je stand. Het nadeel is echter dat bezoekers je stand meer zien als een snackbar of kroeg. Als mensen honger hebben gaan ze maar naar een snackbar. Wil je toch iets te bikken geven? Kies voor iets simpels als een appel of mueslirepen. Beide zijn overigens te bedrukken. Benieuwd hoe ze fruit bedrukken?

Alternatief voor de usb-stick: muismat

Die zag je niet aankomen he. De mousepad is een soort vergeten groente in de relatiegeschenken keuken. Misschien zijn ze uit de mode geraakt door de lelijke bedrukkingen? Geen idee. Feit is dat ook optische computermuizen beter functioneren op een strakke ondergrond. Verzin iets origineels zoals perzische tapijtjes als muismat. of laat stijlvolle leren muismatten bedrukken met je logo.USB sticks zijn al zó vaak weggegeven. Daar val je niet mee op.

Lees ook:  Apple: meer bewegen = meer winst (vitaliteit kado tips)

Checklist beursdeelname

Tot slot nog dit. Als je gaat deelnemen aan een beurs ben je nooit de enige exposant. Je hebt te maken met hevige concurrentie op de beursvloer. Laten we eerlijk zijn, met alleen originele beursartikelen ga je er niet komen. Er zijn grofweg 4 manieren om op te vallen tijdens een vakbeurs, congres of evenement. Dit is een super korte checklist:

Standbouw

Formaat (max. bouwhoogte), huur of koop, locatie (hoek-, eiland- of tussenstand), thema, meubilair, verlichting, catering, aankleding, elektra.

Standbemanning

Kleding, strategie (wat wil je bereiken), houding (do’s & don’ts), uitstraling.

Relatiegeschenken

Hoe waardeer jij het contact op de beurs? Ga je voor strooigoed of selectief uitdelen van originele beursartikelen?

Bezoekerswerving

Vrij essentieel, toch heel vaak vergeten: weet je doelgroep eigenlijk wel dat jij er bent? Begin niet later dan 2 maanden voor aanvang van de beurs met de eerste acties op social media, blogs, etc.