De beste tip geef ik alvast weg op het krijtbordje… “hou het luchtig”
Vermijd kerst stress met deze 5 tips voor kerstpakketten inkopen
Kerstpakketten! Voor de één is het ’n feestje. Voor de ander staat kerstpakketten inkopen gelijk aan stress en een gevoel van: je doet het nooit goed. Want eerlijk is eerlijk: het perfecte kerstpakket, dat bestaat niet. Eén ding is zeker: een jaartje overslaan gaat niet lukken. Ze zullen het je nóóit vergeven. Met deze 5 tips kom je er makkelijk vanaf. Zonder dat het ten koste gaat van het eindresultaat.
In dit artikel leer je: Hoe je met een paar simpele kertpakket inkoop tips de basics meteen goed hebt. En als je meer wilt weten: dan heb ik ook nog een uitgebreide praktische kerstpakket checklist voor je.
Tip 1: Begin in april
Het beste start je vroeg in het jaar, dat is écht het ideale moment om je kerstpakketten te kopen. De meeste bedrijven kopen hun kerstpakketten echter in na de zomervakantie in. Daarom is dit voor de kerstpakket leveranciers de drukste periode. Het is net of je dezelfde dag een tafel probeert te reserveren bij een super populair restaurant. Dat lukt niet! Dus waar eindig je? Juist daar ja. CRAP!
Als je de maximale aandacht en service van een leverancier verwacht doe je er goed aan om juist in een rustige periode aan te bellen. Maak je geen zorgen over het assortiment, dat is bij de meeste serieuze kerstpakket handelaren in februari al vastgesteld. En mocht je iets heel speciaals willen laten maken, dan komt het vaak uit China. Dus moet je rekening houden met levertijd en productie.
Tip 2: Deze vier dingen mogen niet ontbreken in het kerstpakket
Wat doen we dit jaar met kerst? Wat moet er in het kerstpakket zitten? Deze zaken zijn voor vele bedrijven elk jaar een grote stressfactor. Het MOET origineel zijn. Cadeaubon, kerstmarkt, traditioneel vreetpakket? Ga het wiel niet opnieuw uitvinden. Vind een kerstpakket leverancier die goed naar je luistert en laat hem het werk doen. Wat je ook kiest. Een kerstpakket moet altijd deze 4 dingen bevatten.
1. Verpakking
Allereerst een leuke verpakking. Geen kartonnen doos met merry christmas print. Probeer iets origineels te gebruiken als verpakking. Als de verpakking goed is, ben je al halverwege. Je kunt zelf hele leuke doosjes bedrukken met je eigen tekst bij Packhelp. Gebruik onze Packhelp Kortingscode en bespaar 15% op je eerste bestelling (zonder offerte).
2. Geefmoment
Ten tweede is het belangrijk om aandacht te besteden aan de manier waarop je het geeft. Schrijf een begeleidende brief of neem en videoboodschap op van de chef, eigenaar, manager. En als het even mogelijk is: maak er dan een leuk mini event van incl. bediening of entertainment. Een speech van de CEO, wat hapjes, een borrel. Ja, je kunt zelfs als bedrijf een eigen kerstmarkt laten organiseren.
3. Food
Ten derde is een kerstpakket zonder iets eetbaars not done. Ook al heb je een super hip idee dat je niet kunt opeten. Hou wat euro vrij voor chocolade, snoepjes of voor mijn part crackers!
4. Persoonlijk
Tot slot. En dit is de lastige. Maak het persoonlijk. Verplaats je in de ontvanger en houd rekening met alles waar je rekening mee kunt houden. Cultuur, religie, inkomen, opleiding, leefsituatie (gezin/alleenstaand), leeftijd etcetera. Verplaats je in de ander
Tip 3: Logistiek
Hierdoor loopt het financieel uit de klauwen. Een vaak vergeten punt op de kerstpakket inkoop agenda: bezorgkosten. In principe gaat een kerstpakket leverancier ervan uit dat alle pakketten, tegelijk, op één locatie bezorgd worden.
Zodra je de pakketten over meerdere locaties wilt laten bezorgen gaat dit natuurlijk extra bezorgkosten met zich meebrengen. Ook als je over de grens moet of individuele aan huis bezorging nodig hebt.
BONUS TIP: Geen fysiek kerstfeest? Bezorg de kerstpakketten huis aan huis met een feestelijke bezorg service.
Tip 4: Wie zijn we vergeten?
Headcount! Niets is vervelender dan dat je een kerstpakket te kort komt. Vergeet ook niet de mensen die (langdurig) ziek zijn of freelancers. Zodra je de aantallen in kaart hebt gebracht kan de kerstpakket leverancier beter offreren en je voorkomt gênante situaties.
Je kunt altijd een afspraak maken met de leverancier dat het een 10-tal meer of minder worden aangezien je personeelsbestand in de tussentijd kan veranderen. Wees eerlijk hierover. Dan houden ze er rekening mee.
Tip 5: Het kerstpakket & de fiscus
Tot 2015 mocht je een kerstpakket fiscaal vriendelijk verstrekken aan personeel en zakenrelaties. In de nieuwe werkkostenregeling (WKR) mogen kerstpakketten echter ondergebracht worden in de zogenaamde ‘vrije ruimte’.
Je mag 1,7% (Lees alles over de update wkr regeling per 01 januari 2020) van het totale fiscale loon (= vrije ruimte) gebruiken voor onbelaste onkostenvergoedingen en personeelsgeschenken zoals kerstpakketten. Verder dien je rekening te houden met de drempelwaarde van 227 euro, waaronder je de BTW over kerstpakketten mag aftrekken.
Het kan ingewikkeld worden. Vraag het daarom je accountant voor de zekerheid. Of check dit super lange en saaie webinar over de WKR van de Belastingdienst:
Pssst: online kerstpakketten inkopen is vaak veeeeeel goedkoper: check de kerstpakketten vergelijker
2 gedachten over “Kerstpakketten inkopen: 5 tips”
Reacties zijn gesloten.