4 tips voor het perfecte kerstpakket

Zit je te piekeren over het perfecte kerstpakket voor je collega’s? Lees deze vier conclusies uit het PromZ kerstpakketten onderzoek 2018. Er werden namelijk achtien kerstpakketten in verschillende prijsklassen en thema’s onderworpen aan een populariteit test.

De respondenten: bezoekers van de beurs PromZ Live. Deze professionele inkopers en marketeers werd gevraagd welke kerstpakketten ze het meest geschikt vonden om zelf te ontvangen / geven als bedrijf.

Onderzoek toont aan: zo maak je het perfecte kerstpakket

In het kort zijn dit de 4 belangrijkste bevindingen: personaliseer je kerstpakket (man/vrouw, leeftijd, interesses), geef je een cadeaubon? let op de verpakking (giftcard verpakkingen zijn meestal saai, geef nooit een losse cadeaubon als ‘kerstpakket’) vergeet ook niet om iets met duurzaamheid te doen. En tot slot: het perfecte kerstpakket bestaat niet, want de persoonlijke voorkeur van mensen verschilt nu eenmaal te sterk. Phew dat scheelt!

1. Het perfecte kerstpakket bestaat niet

Helaas. Persoonlijke voorkeuren van mensen verschillen enorm. Zo blijkt ook weer uit dit kerstpakketten onderzoek. De belangrijkste conclusie van marktonderzoekbureau One Question is dat er niet één van achtien kerstpakketten als duidelijke ‘winnaar’ kon worden aangewezen.

Lekker dan: je doet het dus blijkbaar nooit goed! Ook wel weer een geruststellende gedachte als je erover nadenkt…

2. Personaliseer, personaliseer en personaliseer

Meer dan de helft van de respondenten van het PromZ kerstpakketten onderzoek geeft aan het belangrijk te vinden dat de kerstpakketten aangepast zijn op geslacht en leeftijd van de ontvanger. Vooral deelnemers aan het onderzoek jonger dan 45.

Het kost zeker meer moeite en voorbereiding om hier aandacht aan te besteden. Begin daarom op tijd met het bestellen van je pakketten. Je zult merken dat dit gewaardeerd gaat worden door je collega’s. Een originele kerstpakket verpakking doet soms al wonderen.

Lees ook:  Bijenkorf kerstpakketten 2019 (dit zijn de beste keuzes)

3. Geef je een cadeaubon? Dan moet er ECHT iets bij!

Eerlijk is eerlijk. Heel vaak hebben we geen tijd voor een persoonlijk kerstpakket. En dankzij de wesbhops is zelf je cadeau uitkiezen ook best gemakkelijk geworden. Zie de populariteit van het ‘eigen keuze concept’ oftewel de vele cadeaubonnen voor bedrijven.

Maar pas op! Uit dit kerstpakket onderzoek blijkt 40% geen voorstander te zijn van de giftcard. Ruim een kwart echter is er super blij mee, vooral jongeren en vrouwen. De rest accepteert de cadeaubon mits er een traditioneel kerstpakket bij zit. Dus als je een bon wil geven, probeerd dan iets van een fysiek product erbij te doen. Of kies een originele cadeaubon verpakking, want anders is de kans op succes erg klein.

4. Duurzaamheid, YEAH!

A-merken in het pakket, en duurzaamheid vinden oudere respondenten belangrijker dan jongeren. Beetje open deur misschien. Maar het kan anno 2018 ook bijna niet meer dat je als bedrijf een cadeau geeft dat slecht voor het milieu is. Laat staan maatschappelijk onverantwoord. Duurzame kerstpakketten zijn dus een verstandige keuze. Stop iets sociaals in je kerstpakketten. Bijvoorbeeld Fair Trade producten. De meeste ontvanges zullen er zeker blij mee zijn!