Wat moet er in het kerstpakket?

Natuurlijk: er zijn cadeautjes te vinden die bij iedereen wel in de smaak vallen. Maar even realistisch: niet iedereen kan een Macbook en de nieuwste Iphone verwachten in zijn kerstpakket.

Wat moet er in het kerstpakket? Het is elk jaar weer een van de lastigste besluiten die organisaties moeten nemen

Wat het kerstpakket dit jaar gaat worden, daar zijn we soms al heel vroeg in het jaar mee bezig. Maar wat HR, de secretaresse of het speciaal benoemde werkgroepje ook verzinnen en  kiezen, je kan er zeker van zijn dat er geklaagd wordt.

Streven naar het perfecte kerstpakket is een lange zoektocht, die vaak eindigt in desillusie.

Te vaak verdwijnt de inhoud van het mandje, de tas , de doos of de rugzak ergens in een kast, lade of hoekje. Potjes ‘exclusieve’ paté, handgemaakte prullaria uit een ver ontwikkelingsland, die aparte kurkentrekker, die rugzak zelf…  Wie kijkt nu echt met plezier terug op die gulle gift van de baas? 

Kerstpakket – Hoe groter hoe beter? 

Eind december zien we weer veel forenzen met fleurige  pakketten naar de trein of het parkeerterrein lopen, de een nog groter dan de ander. Veel beslissers veronderstellen dat de aantrekkelijkheid van een kerstpakket bepaald wordt door de omvang, c.q. de diversiteit van de inhoud. Hoe meer producten en dingetjes, hoe beter. 

In plaats van eens echt na te gaan wat we voor kerstgeschenk willen ontvangen. Willen beslissers of inkopers vooral indruk maken met een cadeau dat een hoog ‘wow’ gehalte heeft. Zie eerder onderzoek over het geven van relatiegeschenken.

Lees ook:  Relatiegeschenken verkopen: hoe doe je dat?

Fout, blijkt uit onderzoek van bijvoorbeeld  Christopher K. Hsee. Van de buitenkant mag een groot pakket heel wat lijken, maar hoe meer verschillende producten, hoe groter de kans dat de ontvanger er enkele juist niet waardeert. En ons brein wijst dan het hele pakket af, in plaats van te genieten van de onderdelen die wél geapprecieerd worden.

Less = more

Experimenten van Hsee tonen aan, dat ontvangers een volle kleine beker ijs prefereren boven een minder volle grote beker met méér ijs erin.

Proefpersonen die moesten kiezen tussen een compleet 24-delig servies en een 36-delig met zes gebroken borden gingen steevast voor het kleinere servies.

Ontvangers van een klein geschenk dat €50 waard was waren blijer en dankbaarder dan hun collega’s die een volumineus cadeau van €60 kregen.  

Christopher K. Hsee hoogleraar gedragswetenschappen en marketing Chicago Booth

Christopher K. Hsee promoveerde in de sociale psychologie aan Yale en is nu theodore O. Yntema hoogleraar gedragswetenschappen en marketing aan de Chicago Booth. Hij is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van oordeel en besluitvorming, consumentenpsychologie en marketing.

Conclusie

Blijkbaar is ons brein geprogrammeerd met het algoritme ‘less is more’, als het om geschenken gaat. Dat wil zeggen, we gaan automatisch voor overduidelijke criteria als we de waarde ervan moeten inschatten, in plaats van voor de subtielere die de echte waarde bepalen.

TIP: Voorkom last minute kerst-stress: gebruik onze kerstpakket checklist (in 7 stappen)

Sluit jij je aan bij de Relatiegeschenk Idee Nieuwsbrief Service? Dan leer je hoe professionals hun prospects, klanten en collega’s met originele geschenken verbluffen. Geef je op voor de gratis email nieuwsbrief service ( max. 1 x p/mnd.)