Vraag belastingdienst: BTW relatiegeschenken aftrekbaar?

Regelmatig stellen ondernemers en zzp-ers zich de vraag of de BTW van relatiegeschenken aftrekbaar is.

Het korte antwoord op deze vraag is: JA! Maar er zijn uitzonderingen. Dus wees slim: je kunt er namelijk belasting op besparen.

Voor relatiegeschenken gelden bijzondere btw-regels. Maar hoe zit het ook alweer met de BTW op relatiegeschenken? Kun je deze als ondernemer terugvragen of juist niet?

Je mag van de Belastingdienst de btw over relatiegeschenken niet aftrekken als:

  1. de ontvangers van je geschenk, als zij het zelf zouden kopen, minder dan 30% btw kunnen aftrekken, én
  2. wanneer je over het drempelbedrag (227 Euro Ex btw) heengaat.

De Belastingdienst kijkt dus naar een drempelbedrag en het soort geschenk dat je geeft. Of de btw aftrekbaar is hangt ook nog af van de relatie die je hebt met de ontvanger van het geschenk. Dit is het gevolg van het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA). Daarom is het handig om te weten wat de btw-regels zijn, hieronder leg ik het uit.

Relatiegeschenken voor personeel en bestaande klanten

Doel: Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken t.b.v. loyaliteit

Zolang de totale relatiegeschenken kosten per ontvanger lager zijn dan het drempelbedrag van 227 Euro (ex BTW) mag de BTW volledig worden teruggevraagd.

Let op: er is een uitzondering. De volgende regel bepaalt of je wel of niet de BTW mag aftrekken: stel dat de ontvanger van het relatiegeschenk het cadeau zelf had aangeschaft, zou dan de btw afgetrokken mogen worden? Is dit niet het geval, dan mag de btw van het relatiegeschenk niet afgetrokken worden.

Lees ook:  Bedrukte telefoon accessoires: geweldige promotieartikelen

Voorbeeld

Jij hebt een goede klant die in de beveiliging zit. Je wilt zijn hele team beveiligers een foute kerstrui berukt met logo cadeau geven. De klant zou, als hij de foute kersttruien zelf gekocht zou hebben, deze niet als zakelijke kosten kunnen rekenen. Zijn personeel heeft de lelijke kersttrui immers niet nodig voor de bedrijfsvoering en hij kan dus geen btw aftrekken. In dit geval is de btw van de kersttruien niet aftrekbaar. 

Blijf onder de 227 Euro (ex. BTW). Zijn jouw jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan mag je de btw hierover aftrekken. Of geef een relatiegeschenk dat de relatie kan gebruiken in zijn bedrijf.

conclusie

Voor kerstpakketten geldt dezelfde regel

Een kerstpakket is voor de Belastingdienst een soort relatiegeschenk. In principe wordt een kerstpakket gezien als loon in natura voor de werknemer. Blijft het bedrag dat je uitgeeft per medewerker per jaar onder de 227 Euro (exclusief btw) dan is de btw aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld

Je geeft aan alle collega’s een kerstpakket ter waarde van € 75 (ex. btw). De helft van het personeel is ook getrakteerd op een bedrijfsuitje. De kosten hiervan waren per persoon € 400 (ex. btw). Eén collega werkte dit jaar al tien jaar voor de zaak, dus zij kreeg een horloge van € 150 (ex btw) cadeau. 

  • Je mag de btw aftrekken van het kerstpakket dat je geeft aan personeel waarvoor je geen uitje hebt verzorgd.
  • Je mag de btw van het horloge aftrekken, als je voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd.
  • De kosten (€ 225) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227.
  • Je mag geen btw aftrekken van de kosten van het uitje.
Lees ook:  Unieke kerstpakketten: voorbeelden & tips

Bron: Belastingdienst

Relatiegeschenken voor nieuwe klanten 

Doel: Acquisitie nieuwe klanten / personeel

De kosten van relatiegeschenken voor het werven van nieuwe klanten of personeel mag je rekenen onder acquisitie, en worden daarom door de fiscus gezien als normale bedrijfskosten. Je kunt hier dus helemaal los gaan!

Denk bijvoorbeeld aan de relatiegeschenken die je op een beurs of ander evenement uitdeelt. De kosten van deze geschenken en beursartikelen vallen onder normale bedrijfskosten. Hiervan is de BTW daarom gewoon aftrekbaar.