Relatiegeschenken geven: 5 tips

Hoe heurt het eigenlijk? Etiquette relatiegeschenken geven voor gevorderden

Relatiegeschenken geven aan je klant of collega kan een positief effect hebben op jullie relatie. Je toont hiermee een blijk van waardering. Tenminste: als je het goed aanpakt! Benieuwd hoe professionals relatiegeschenken geven?

Relatiegeschenken geven: 5 handige insider tips

 1. Is het écht een wannahave?
 2. Wat wil je ermee bereiken?
 3. Past het bij jouw bedrijf/merk?
 4. Vind jij het leuk? Dat is niet genoeg!
 5. Is het (handig/knap) verpakt?

Vind je dit boeiend? Lees dan straks: drie tips voor goede relatiegeschenken geven vanuit gedrachtswetenschap.


Tip 1: Wannahave

Veel relatiegeschenken hebben een niet al te hoog ‘wannahave’ gehalte. Er zit geen goed gevoel bij, of het cadeau wordt niet op prijs gesteld. Terwijl een klant juist blij moet worden van een relatiegeschenk! Dat is de kracht van relatiegeschenken volgens marketing deskundige Seth Godin.

Voor ik in details ga treden, met een stappenplan, practische tips en checklist voor relatiegeschenken geven. Wil ik de belangrijkste regel voor het geven van relatiegeschenken benadrukken. Een goed relatiegeschenk is bedoelt om te verwennen. Dat doe je door een persoonlijk cadeau te kiezen dat past bij de ontvanger. Hoe beter je de ontvanger kent, des te gemakkelijker het is om iets persoonlijks te bedenken.

1.1 De cadeaubon is een faux-pas

Reinildis van Ditzhuyzen, auteur van het bekende etiquetteboek De Dikke Ditz, zegt over cadeaus: “Het belangrijkste aan een cadeau is dat je aandacht geeft aan de ander, en cash is nul aandacht

Geld geven of een cadeaubon, is om die reden not done. In de westerse cadeaucultuur heeft geld en alles dat daar op lijkt een ongemakkelijke plaats. Daarom peuter je het prijsje altijd van cadeautjes af voor je ze inpakt. Kies je toch graag voor een cadeaubon? Ga dan voor een waanzinnige cadeaubonverpakking en schrijf er een persoonlijk briefje bij.

Lees ook:  Sorry zeggen met relatiegeschenken: hoe doe je dat?
1.2 Dat zou ik zelf nooit kopen!

Naast persoonlijk zijn de beste geschenken het liefst nutteloos. Dat schreef de 19de-eeuwse essayist Ralph Waldo Emerson. Je wilt niet suggereren dat de ontvanger je geschenk nodig heeft uit armoede.

Dus voor je een relatiegeschenk gaat inkopen. Stel jezelf altijd de vraag: wordt mijn klant hier blij van? En ook: zou de ontvanger dit voor zichzelf hebben gekocht? Het antwoord op de laatste vraag zou moeten zijn: nee!


Tip 2. Kijk naar het resultaat dat je wilt bereiken

Het begint meestal met een goed idee… Fout! Je begint niet met een goed idee. Je begint met het vaststellen van je doel, een relatiegeschenk definitie, of: de reden waarom je een relatiegeschenk wilt geven.

Wil je bijvoorbeeld opvallen? Gebruik de tip van relatiegeschenk guru John Ruhlin. Geef vooral géén relatiegeschenk rondom de kerstdagen. Dat zal niemand verwachten.

En tot slot is het handig om rekening te houden met het geefmoment. Dat laatste is vooral om practische redenen.

 1. Doel – Wat wil je bereiken met het geven van het relatiegeschenk?
  • Meer naamsbekendheid
  • Nieuwe klanten binnenhalen (psst: btw voordeel)
  • Relatie onderhouden
 2. Reden – Wat is de aanleiding dat je relatiegeschenken wilt geven?
  • Feestdag (kerst, sinterklaas, suikerfeest, pasen)
  • Persoonlijk (geboorte, sterfte)
  • Zakelijk (mijlpaal, target behaald, werknemer van de week, promotie, pensioen)
 3. Geefmoment – Hoe is de distributie en wat is de setting waarin je relatiegeschenken gaat geven?
  • Op kantoor / werkvloer
  • Thuisbezorgd via pakketdienst / door brievenbus
  • Tijdens event / bedrijfsfeest / beurs

Tip 3. Past het relatiegeschenk in je marketingplan, en bij de uitstraling van jouw bedrijf?

grappige reclame aansteker uitvaartonderneming frankrijk
Reclame aansteker van uitvaartondernemer met cynische boodschap

Een relatiegeschenk is meer dan een bedankje richting je klant of personeel. Het geschenk of kerstpakket staat symbool voor de waarden van je merk. En dat niet alleen.

Lees ook:  Social distancing campagnes: 4 voorbeelden

De relatiegeschenken of kerstpakketten die bedrijven aan klanten en medewerkers geven vertellen veel over de betrokkenheid van het bedrijf. Je klanten en medewerkers zijn namelijk de twee meest belangrijke doelgroepen.

 1. Zorg er voor dat de verpakking en de uitstraling van je relatiegeschenken daarom in lijn zijn met je huisstijl (kleurgebruik).
 2. Wees kritisch over de kwaliteit (duurzaamheid) van het materiaal. Dit kun je testen door simpelweg een sample te bestellen bij de leverancier of (old school) maak een afspraak in de showroom…
 3. Check of de producten voldoen aan, voor jouw bedrijf, relevante en belangrijke keurmerken (Fair Trade chocolade, GOTS Textiel, ECO, FSC hout, Biologisch etcetera)

Tip 4. Verplaats je in een ander…

Stap niet in die valkuil: waar jij persoonlijk van houdt is ook geschikt om als relatiegeschenk te geven. De intenties van mensen, die vergeten zich in te leven in de ontvanger, zijn meestal goed. De relatiegeschenken vaak niet. Deze hamartia is het gevolg van een tragisch karakterdefect.

Denk na over do’s en don’ts. Er is bijvoorbeeld strenge regelgeving voor het geven van relatiegeschenken aan ambtenaren. Wil je voorkomen dat iemand zich ongemakkelijk voelt? Dan is het verstandig om je relatiegeschenk idee eventjes te testen bij collega’s om relatiegeschenk blunders te voorkomen

Een pen of drinkfles is misschien niet erg origineel, maar ze worden wel vaak gebruikt. Dus als jouw doel is om een nuttig cadeautje te geven, kom dan niet aanzetten met een pizza draagtas of snor beschermer. Hoe gaaf dat ook is. In plaats van eens echt na te gaan wat hij of zij zelf graag zou krijgen, willen we vooral indruk maken met een cadeau met een hoog ‘wow’ gehalte. Gedragswetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan. Check deze 3 tips voor goede relatiegeschenken, om jezelf te ontworstelen aan jouw eigen wow-cadeau-bias

Lees ook:  Drone als relatiegeschenk

Tip 5. Het oog wil ook wat

unieke thee relatiegeschenk verpakking voorbeeld teabag collection fashion week
Tea Bag Collection

Dan ben je er eindelijk uit. En het past ook nog in je budget. Maar waarom ben je vergeten dat ze per 24 stuks in een kartonnen doos uit de zeecontainer kwamen rollen?

De verpakking van relatiegeschenken wordt nog heel erg vaak vergeten. Ook voor je kerstpakketten wil een leuke verpakking (tips voor kerstpakket verpakking die niet saai is) en erg vaak zie je daar toch nog dezelfde boring kartonnen doos. 

Sinds kort valt het mij op dat relatiegeschenk bedrijven een wrapping service aanbieden. En dat is een heel erg goed idee! Een goed relatiegeschenk is bedoelt om te verwennen.


Ik hoop dat het relatiegeschenken geven, met deze tips wat gemakkelijker afgaat. Zodat jijzelf niet afgaat. Bijblijven? 1x per maand krijg je de top artikelen gratis in je inbox via de e-mail nieuwsbrief service.