Relatiegeschenken bestellen: 4 Basic Tips & Inspiratie

Ik weet niet hoe het bij jou gaat met relatiegeschenken bestellen. Maar waarschijnlijk kijk je naar de prijs, originaliteit en creativiteit.

Dit zijn namelijk de belangrijkste criteria waarop relatiegeschenk inkopers hun keuze bepalen. 40% van relatiegeschenk inkopers weet nog niet bij welke leveranciers ze in 2018 hun relatiegeschenken bestellen. Blijkt uit onderzoek onder inkopers van relatiegeschenken bij Nederlandse bedrijven (PromZ, November 2017). Mag jij voor je bedrijf relatiegeschenken bestellen? Hierbij enkele tips en inspiratie:

Bedrukking

Kies je voor bedrukking van je relatiegeschenken? Niet elk materiaal is geschikt om te bedrukken. Houd rekening met beperkingen voor het aantal kleuren. Ga er nooit van uit dat full color bedrukking de beste optie is. Bij de SeatZac bedrukken wij bijvoorbeeld het liefst in 1 kleur. Let ook op de afmetingen van het drukoppervlakte. Alhoewel een kleiner logo of helemaal geen logo de voorkeur heeft bij relatiegeschenken – in tegenstelling tot promotionele artikelen of reclame materiaal – is het toch wel handig om de leverancier te vragen om een digitale drukproef.

Levertijden

Kenmerkend voor relatiegeschenken is dat er, helaas, te laat over nagedacht wordt. De consequentie is dat het ideale relatiegeschenk niet leverbaar is, of tegen extra hoge kosten moet worden ingevlogen. Niet in jou geval natuurlijk, jij bent goed voorbereid. Wat is de gemiddelde levertijd? Moeilijk om te zeggen. Een standaard product komt uit voorraad ergens in Europa ( max. 1 week incl. bedrukking). Terwijl een ander product per container uit China moet worden getransporteerd (min. Ga je bijvoorbeeld relatiegeschenken bestellen voor de kerst? Zorg er dan voor dat je uiterlijk eind augustus je offertes uit hebt gezet. En beslis niet later dan september.

Lees ook:  Bedrukte telefoon accessoires: geweldige promotieartikelen

Custom made relatiegeschenken
6 – 10 weken
Gepersonaliseerde relatiegeschenken
2 – 3 weken
Standaard relatiegeschenken, bedrukt
5 werkdagen – 2 weken
Standaard relatiegeschenken, onbedrukt
2 – 3 werkdagen

Prijs vergelijken

Het voordeel van online relatiegeschenken bestellen is dat je heel erg snel en gemakkelijk prijzen kunt vergelijken. Ik begrijp dat dit een belangrijke taak voor inkopers is. Maar in de meeste gevallen zal het echter niet meer dan een paar tientjes schelen. Alleen grote relatiegeschenk leveranciers als IGO en Van Helden kunnen voor standaard producten een verschil maken. Maar alleen als het om grote aantallen gaat (>10.000). Op het oog kleinere leveranciers kunnen overigens ook verrassend goede tarieven afgeven.

Sample aanvragen

Twijfel je over de kwaliteit van het relatiegeschenk? Terecht. Soms ziet iets er op je beeldscherm super strak uit. Komen de artikelen binnen op kantoor: vallen ze van ellende uit elkaar! De beste oplossing voor dit probleem is een sample / monster bestellen. Uiteraard moet je wel voldoende tijd hebben om de samples te ontvangen voordat de definitieve levering plaatsvindt. Gebruikelijk is dat je vooruit betaalt voor een sample. Achteraf wordt over het algemeen de sample kosten weer in mindering gebracht op de definitieve factuur.

bedrukken relatiegeschenken bestellen tips drukproef digitale bestanden

Meer tips of inspiratie opdoen voor relatiegeschenken bestellen? Bijvoorbeeld over certificering, sourcing, compliance, drukproeven, betaalmogelijkheden van leveranciers, digitaal artwork aanleveren, verzendkosten of productie. Lees ons artikel over relatiegeschenken kiezen.