Benieuwd waar jouw kerstpakket vandaan komt? Een gedeelte van het geheim van de kerstpakketten branche zal ik je hier verklappen.
In Nederland zijn er maar liefst 2 besloten* vakbeurzen voor kerstpakketten leveranciers. Hier komen elk jaar honderden samenstellers en wederverkopers van kerstpakketten in contact met hun groothandelaren. Ze zijn allemaal als de dood dat jij erachter komt wat dat blikje ragout nu precies heeft gekost. Vandaar dat je deze beurzen als leek niet mag bezoeken.
Inkoop beurzen kerstpakketten: NKB en gépébé
Het kerst seizoen is voorbij of het is alweer begonnen. Chips, conserven, kaarsen, servetjes, dranken, verpakkingen en alles wat je nog meer kunt verzinnen. De groothandels van deze artikelen ontmoeten hun dealers, in besloten kring, in februari van het jaar op de GéPéBé of de NKB. Beide kerstpakket beurzen benadrukken dat ze gericht zijn op de samenstellers van kerstpakketten. En dat de bedoeling is dat je er inspiratie kunt opdoen in een zeer breed assortimenten en met veel exposanten. Dat roept de vraag op:
Wat is nu precies het verschil tussen deze 2 beurzen?
De coöperatieve vereniging ‘WGDP’ is de verantwoordelijke organisator van de geschenkpakkettenbeurs “GéPéBé”. Een kerstpakkettenbeurs die al ruim 30 jaar elk voorjaar in het Autotron Rosmalen (NL) wordt gehouden. Het bestuur en de leden bestaat volledig uit eigenaren van groothandels die de samenstellers van kerstpakketten (hun dealers) bedienen.
WGDP is een coöperatieve vereniging. Met een gezamenlijk belang en doel. Echter de neuzen van de bestuursleden stonden niet allemaal dezelfde kant op. Met als resultaat dat in 1996, er een tweede kerstpakketten beurs ontstond. Dat is de NKB.
Geschiedenis
In dat jaar is er één lid van het bestuur die voor een moreel dilemma komt te staan. Een bevriende ondernemer heeft een concurrerende positie ten opzichte van één van de andere bestuursleden. Om die reden mag zijn vriend geen lid worden van de vereniging en kan hij niet zijn producten exposeren op de GéPéBé.
Er blijkt inmiddels al een hele waslijst te bestaan met bedrijven die graag willen exposeren op de GéPéBé, maar die niet worden toegelaten omwille van dezelfde reden. Dit ruikt naar oneerlijke concurrentie en protectionisme, samen met de bevriende ondernemer start hij in 1996 de Nederlandse Kerstpakketten beurs (NKB). Hij bekijkt de beurs als een open marktplaats waar ruimte is voor elke ondernemer die een goed product wil aanbieden in de kerstpakketten branche. Blijkbaar met succes want 22 jaar later bestaan beide beurzen nog steeds naast elkaar.
Nederlandse Kerstpakketten Beurs
De Nederlandse Kerstpakketten Beurs omschrijft haar beurs als de gastvrije start van het kerstpakkettenjaar. Misschien ‘gastvrij’omdat iedereen er welkom is. Er is geen ballotage commissie of bestuur die bepaalt of je hier mag bezoeken dan wel exposeren. Samenstellers en wederverkopers komen samen in Expo Houten. De Nederlandse Kerstpakkettenbeurs combineert succesvol zaken doen met een prettige ambiance.
Meebewegen met trends
De afgelopen jaren is het kerstpakket en daarmee de Nederlandse Kerstpakkettenbeurs veranderd. De beurs past zich feilloos aan, aan trends en wensen van de bezoeker en de exposant. Het aanbod van exposanten en hun producten is breed. In de beginjaren van de beurs presenteerden exposanten veel verpakkingsmateriaal en drank. Nu, jaren later, presenteren zij o.a. duurzame producten, gezonde producten en cadeaubonnen. Ook de bezoekers zijn door de jaren heen veranderd. De beurs beweegt met hun wensen mee. De traditionele samenstellers hebben gezelschap gekregen van gespecialiseerde aanbieders van bijvoorbeeld keuzecadeaus, verspakketten, luxe geschenkpakketten en eindejaarsgeschenken.
GéPéBé
GéPéBé komt van de afkorting voor Geschenk Pakketten Beurs. De “GéPéBé” noemt haar beurs dé ontmoetingsplaats van leveranciers van food en non food producten voor de samenstellers van kerst- en geschenkpakketten. De exposanten zijn betrouwbare toeleveranciers (zowel voor food als voor non food) voor de kerstpakketten samenstellers met doorgaans veel ervaring in deze specifieke markt. Dat laatste, betrouwbaarheid, is het wapenfeit van deze beurs.
Meer dan 30 jaar
De coöperatieve vereniging ‘WGDP’ is de verantwoordelijke organisator van de geschenkpakkettenbeurs “GéPéBé” die jaarlijks in het voorjaar in het Autotron Rosmalen (NL) wordt gehouden. Dit gezamenlijke initiatief is al meer dan 30 jaar een succes, mede door de informele wijze waarop leveranciers vóór en samenstellers ván kerstpakketten met elkaar omgaan.
Bron: www.gepebe.nl
Beurzen buiten de grenzen van ons land
Kerstpakketten zijn een typisch Nederlandse traditie. Daarom zijn er buiten ons land geen vakbeurzen die specifiek gericht zijn op het thema kerstpakketten. Maar deze beurzen zijn allang niet meer de enige bronnen van ‘inspiratie’ voor de kerstpakketten branche.
De hipste leveranciers van kerstpakketten lopen, anno 2017, rond te neuzen bij fabrikanten in het Verre Oosten zoals HongKong, Shanghai of de mega beurs: Canton Fair in Guangzhou China. Ook kom je kerstpakket leveranciers tegen op relatiegeschenk beurzen, en interieur en design beurzen zoals Maison & Objet in Parijs en de Ambiente in Frankfurt.
*De Nederlandse Kerstpakkettenbeurs en de GéPéBé zijn beide vakbeurzen voor samenstellers en wederverkopers van kerstpakketten. Ofwel een tussenhandelbeurzen.
4 gedachten over “Het geheim van de kerstpakketten branche”