Cryptocurrency kerstpakket: hip & vluchtig relatiegeschenk

Een Rotterdams softwarebedrijf gaf dit jaar een hip cryptocurrency kerstpakket. Zal dit de relatie versterken?

Cryptovaluta is de verzamelnaam voor virtuele, dat wil zeggen alleen digitaal bestaande betaalmiddelen met een zekere waarde, die beveiligd zijn met behulp van cryptografie. Die versleutelingstechniek wordt gebruikt om de echtheid en de betrouwbaarheid van eigendom en transacties (waardeoverdracht) te beveiligen, te verifiëren en vast te leggen. Dat gebeurt in het openbare ‘grootboek’ – de blockchain. Bitcoin is de eerste en bekendste ‘munteenheid’; inmiddels zijn er ook vele zogenaamde ‘altcoins’, die óf gebruik maken van de open source bitcoin-blockchain (zoals de litecoin, namecoin, of peercoin) of gebaseerd zijn op een eigen grootboek (zoals ethereum, ripple, omni of nxt).

Smart contracts = cadeaubonnen

Net als bij echt ‘geld’ bestaan er naast de munteenheden ook ‘tokens’ of tegoedbonnen, die gebruikt kunnen worden in specifieke omstandigheden. Deze ‘tokens’ vertegenwoordigen dus een bepaalde waarde, te besteden aan een dienst, een product of een tijdelijk gebruiksrecht, dat eigendom is van de token-uitgever.

Het aanmaken van dergelijke tokens is een relatief simpel proces, via een standaardsjabloon op de gekozen blockchain/in het gekozen grootboek. Het token is in dat grootboek niet meer of minder dan een zogenaamd ‘smart contract’, een computerprogrammaatje dat automatisch een waarde overdraagt, zichzelf kan uitvoeren als transactie waarvoor geen derde partijen nodig zijn. Tokens kunnen feitelijk alle activa vertegenwoordigen, die onderling vervangbaar en verhandelbaar zijn, van grondstoffen en diensten tot loyaliteitspunten of (al dan niet crypto-)valuta.

Digitale relatiegeschenken

Bitcoins of Ethereum in je kerstpakket of als kerstgeschenk. Het kan dus! Nu ook alle commerciële communicatie steeds meer via digitale kanalen verloopt, bieden cryptovaluta en tokens ons de mogelijkheid om ook digitale relatiegeschenken en cadeautjes te distribueren. Zo gaf het Rotterdamse softwarebedrijf Vi Company dit jaar geen tastbaar kerstpakket of relatiegeschenk aan zijn ca 200 werknemers en relaties, maar een digitale tegoedbon / cryptocurrency kerstpakket ter waarde van (op dat moment) € 35.

Hoe ‘volatile’ is de relatie met je klanten en personeel?

Leuk experiment, maar…

Zij kozen daarvoor als cryptomunt de ‘ether’ van de ethereum-blockchain. Op Kerstdag was een ether circa € 735 waard, twee dagen later was de koers om 8 uur ‘s morgens gestegen tot € 760, om 4 uur later weer te zakken tot € 735. Een vluchtige valuta, net als de Bitcoin zelf!

Lees ook:  Giveaways door, voor, uit en in Oekraïne

Een leuk experiment, maar of een kerstgeschenk dat zó ‘volatile’ is de band met relaties en medewerkers versterkt… Zie het ether-waardeverloop over een langere periode hieronder. Het leverde voor het Rotterdamse softwarebedrijf in elk geval de nodige media aandacht van o.a. De Volkskrant, Het Financieel dagblad en BNR. Dus wat dat betreft: slim ingehaakt!

Non-fungible token

Een goed alternatief zijn NFT’s (Non-fungible tokens). In tegenstelling tot cryptocurrencies kunnen NFT’s niet tegen gelijkwaardigheid worden verhandeld of uitgewisseld. Deze blockchain techniek maakt het mogelijk om een zeer exclusief virtueel relatiegeschenk te maken. Dat je tevens veilig kunt verhandelen, ook in gedeelten. Dus bijvoorbeeld een duizendste deel van een echt kunstwerk van Jeff Koons, of gesigneerd virtueel voetbalshirt van Lionel Messi?

Koop jij je kerstpakketten in een webshop?

Tip: check de online kerstpakketten vergelijker.