Wat is een virtueel relatiegeschenk waard?

Laatst hebben we het hier al gehad over virtuele relatiegeschenken, zoals een branded t-shirt voor je eigen avatar in je favoriete game. Vorige maand verdiende de maker van een aantal  ‘virtuele meubels’ bijna een half miljoen echte dollars. Ze staan op online veilingsites voor (blockchain ondersteunde) digitale activa, zoals de NiftyGateway. Nifty verwijst daar naar het concept NFT. Bij Christies werd net een NFT-kunstwerk (een gewone jpeg!) verkocht voor…. $69 miljoen! 

Virtuele relatiegeschenken (de NFT-versie) opent ongekende mogelijkheden

Deze NFT’s gaan, zo verwacht men, de kunst- en designwereld, maar bijvoorbeeld ook de markt voor onroerend goed,  grondig veranderen. Sommigen roepen al over ‘de grote democratisering’ van de  kunst, anderen stellen dat NFT’s letterlijk de planeet vernietigen.

Wat zijn NFT’s? 

NFT staat voor non-fungible token: niet-vervangbare tokens. Doordat deze unieke cryptografische tokens in een blockchain zijn vastgelegd, kunnen ze niet gerepliceerd worden. In tegenstelling tot cryptocurrencies (zoals de Bitcoin cadeaubon) kunnen NFT’s niet tegen gelijkwaardigheid worden verhandeld of uitgewisseld. Je kunt ze gebruiken om items uit de echte wereld weer te geven, zoals kunstwerken of een kantoorgebouw aan de Zuidas. Daardoor kunnen deze objecten gemakkelijk zonder tussenpersonen en veilig worden verhandeld. Ook in gedeelten, waardoor gedeeld eigendom mogelijk wordt zonder fysieke verdeling. Wat bijvoorbeeld extreem welkom is bij (de handel in) kantoorkolossen. 

Kunst en memorabilia 

De huidige markt voor NFT’s is nu nog grotendeels beperkt tot die van verzamelobjecten zoals digitale kunstwerken en verzamelkaarten (zoals gedenkwaardige momenten van NBA-sterren of voetballers). Enkele van die digitale kaarten al zijn voor miljoenen dollars van de hand gegaan. Onlangs tweette Twitter-CEO Jack Dorsey een link naar een getokeniseerde versie van de eerste tweet die ooit is geschreven en verstuurd, met de tekst “ik heb net mijn twttr ingesteld”. Voor de NFT-versie van die allereerste tweet is al $ 2,5 miljoen geboden! Maar we hadden het over meubels op NiftyGateway. 

Lees ook:  New York Times voorpagina puzzel

Virtueel relatiegeschenk (NFT)

Wat zou jij betalen voor een virtuele bank? Voor alle duidelijkheid: niemand kan echt in een meubel van Andrés Reisinger zitten – tenminste niemand van vlees en bloed. Maar de gelukkige eigenaar kan er wel zijn virtuele wereld mee aankleden. 

En dat brengt mij als relatiegeschenkfanaat natuurlijk op een idee. Wie gaat of laat het eerste NFT-getokeniseerd relatiegeschenk maken en uitdelen? Welke vorm gaan die unieke digitale relatiegeschenken krijgen? Worden het kleine unieke branded kunstwerken? Persoonlijk zou ik wat graag een genummerde NFT-Panamarenko-prent krijgen, bijvoorbeeld. Maar waarom niet een duizendste deel van een echt kunstwerk van Jeff Koons? Of een door Johan Cruyff gesigneerd virtueel voetbalshirt voor mijn avatar?   

Echtheid, uniciteit, kleine oplagen – zo wordt elk fysiek relatiegeschenk een kostbaar verzamelobject. Een NFT-versie van een virtueel relatiegeschenk opent ongekende mogelijkheden, lijkt mij.

Stuur mij jullie eerste virtuele relatiegeschenk graag!
Dankjewel alvast.

P.S. als je meer wilt weten over NFT’s, kijk dan bijvoorbeeld hier.