Cryptocoins cadeau geven

Voordat we beginnen…een tip voor alle lezers! 😇 De Nederlandse crypto-beurs Bitvavo geeft onze bezoekers €1000 welkomstbonus! 🥳 Volg deze link en pak je kans! 🎁

Hoe geef je klanten en medewerkers een bedrag in cryptovaluta (cryptocurrency) cadeau?

Veel bedrijven tonen hun waardering voor medewerkers met een cadeau van goud of zilver. Goudbaren en gouden munten worden bijvoorbeeld cadeau geven aan jubilerende werknemers. Maar het kan ook anders, maak je eigen Crypto Kadobon!

Een goudbaar is wel leuk om te krijgen maar het cadeau straalt oubolligheid uit. Het is niet meer van deze tijd, en bovendien ook moeilijk te verhandelen. Je moet eerst naar een goudwisselkantoor, of iemand vinden die je baren of munten van je willen kopen. En dan is er nog de discussie over: fout-goud.

Waarom zou je cryptocoins cadeau geven?

Het jubileumgeld kan ook anders geïnvesteerd worden. Een mooi relatiegeschenk of jubileumgeschenk zou kunnen zijn medewerkers cryptocoins cadeau geven als waardering voor zijn of haar inzet. Het geven van cryptocurrency als zakelijk cadeau is zoveel cooler.

Een ander voordeel is dat een Digital Asset ook makkelijk verhandelbaar is. Denk eens aan het traditionele gouden horloge, de luxe Dupont vulpen of een kunstobject. De kans bestaat dat het niet in de smaak valt bij jouw jubilerende collega. Dan heb je er weinig aan, en het is lastig te liquideren. Maar cryptocurrencies zijn door je medewerker of relatie gewoon makkelijk te verhandelen op een cryptocurrency exchange.

We weten uit onderzoek dat iets geven gelukkig maakt. Het gaat dan echter altijd om iets wat je fysiek kan geven. Gelukkig kun je digital assets ook als Crypto coins ook fysiek schenken. Hoe? In dit artikel leer ik je in 5 makkelijke stappen een fysieke crypto cadeaukaart maken.

Lees ook:  Bitcoin cadeaubon

Geef ik nu een bitcoin of litecoin als relatiegeschenk?

Het is hier van belang om na te denken of het wenselijk is 0.00001% van een dure coin te geven, bijvoorbeeld bitcoin. Want de transacties van zo een digital asset is relatief duur. Ook is de vraag of een dergelijk cryptocurrency relatiegeschenk goed overkomt. De ontvanger zal zich afvragen: “Ben ik maar x percentage waard?”

Litecoin is een van de eerste klonen van Bitcoin. Litecoin is het zilver van het de cryptos, en het kan gemakkelijk op een paper wallet gezet worden. Het beste wat je daarom kunt doen is voor een Top 10 coins in de mid-cap te kiezen. Zo kun je als werkgever (of persoon) die niet bekend is met cryptos, toch een leuk relatiegeschenk geven. 

Cryptocoin als jubileumcadeau: belastingvrij schenken

Aan jubilea worden traditioneel de meest dure cadeau geschonken. De zilveren (25 jaar) of gouden (40 jaar) jubileum komen steeds minder vaak voor. Je mag gelukkig zelf bepalen wanneer jubilea gevierd worden: misschien is 2,5 jaar al een mijlpaal in jullie bedrijf? Een jubileumgratificatie vanaf 25 dienstjaren is vrijgesteld van het betalen van loonbelastingen tot maximaal het loon over één maand. Raadpleeg voor de zekerheid jullie personeelsreglement en kijk bij welk aantal werkzame jaren werknemers een gratificatie krijgen en hoe hoog dat bedrag is. 

Dit zijn gemiddeld de bedragen die bedrijven aan hun jubilerende medewerkers geven:

DienstjarenGratificatie
2,5500 Euro
5750 Euro
12,5750 Euro + half bruto maandsalaris
251.000 Euro +1 extra bruto maandsalaris
401.500 Euro + 2 extra bruto maandsalarissen

Hoe geef ik een Bitcoin / Litecoin of Ethereum aan iemand als fysiek relatiegeschenk?

Benodigde tijd: 10 minuten

Lees ook:  Creëer je eigen cryptomunt en… eetbare NFT!

Hoe maak je van een crypto zoals bitcoin, litecoin of ethereum een fysiek relatiegeschenk? Volg deze 5 stappen en je hebt je eigen crypto cadeau!

 1. Exchange kiezen

  Als je besluit te beginnen met het kopen van cryptocurrency, kan je terecht bij exchanges (handelsplatformen voor cryptocurrency). Ga daar kijken welke coins nog goed te koop zijn en wat de achterliggende gedachte is (zie verderop stap 3). Wij houden het graag dicht bij huis en kiezen daarom voor een Nederlandse exchange. Wij hebben de meest betrouwbare Nederlandse exchanges op een rij gezet en de absolute #1 gevonden, Bitvavo met een Trustpilot score van 4.3 (meer dan 8k reviews!). Maar de meesten van jullie zullen hier waarschijnlijk ook al bekend mee zijn.

 2. Transactiekosten controleren

  Controleer vervolgens hoeveel de transactiekosten op betreffende onderliggende blockchain zijn, het liefst zo goedkoop mogelijk. Tip: gebruik je onze speciale RelatiegeschenkIdee-vrienden link. Dan mag je bij bitvavo de eerste 1.000 Euro gratis aankopen: dus €0 transactie kosten. Cha-ching!

 3. Coins kiezen

  Bepaal welke coin bij jouw bedrijf past. Heb je bijvoorbeeld een dierenzaak of iets met natuur dan kunt je voor een Ravencoin gaan (want Raven = raaf). Voor een groenteboer is de Vertcoin leuk om te geven. Zitten jullie relaties in de reclame of communicatiewereld? Dan is STEEM misschien een interessante crypto asset. Of u zoekt een coin die stackable is, zo kan u relatie gelijk redeneren van het cadeau. zie link onder. Of u gaat dan toch voor het goud en zilver fan de crypto assets dus bitcoin of litecoin deze cyrpto coins zijn als waardetransport-middel ontworpen en werken best makkelijk.

 4. Paper Wallet maken

  Hoe maak je dan een paper wallet aan? Sommige digital assets lopen op een smart contract chain (bijv. ETH), en dan is het lastig om een wallet op papier te krijgen. Het kan wel maar vraagt toch wat extra kennis. Ik heb enkele exchanges om advies gevraagd. Een manier is om de ontvanger zelf een account op een exchange aan te laten maken als ze dat nog niet hebben (zie stap 1). En vervolgens daar het adres op te vragen van de wallet waar de coins naartoe moeten. Dit stortings adres heb jij dan nodig als je het relatiegeschenk wilt geven. Maar je begrijpt, dan is de verrassing er wel een beetje af. 

  Beter is:

  Om een zelf een paper-wallet aan iemand persoonlijk cadeau te geven, bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner, een feestelijke borrel of een ander relevant geefmoment. Hiervoor moet je eerst een paper wallet aanmaken. Hiervoor is de litecoin blockchain goed geschikt. Bijvoorbeeld via liteaddress.org of walletgenerator.net.
  Verpak je paper wallet (print, en knip hem uit) en stop het in een mooie envelop of in je kerstpakket.paper wallet maken relatiegeschenk cadeau idee

 5. Waarde toevoegen

  Nu heb je een Litecoin adres (de wallet) dit adres gebruikt je nu als verzendadres op je exchange (de rest van de wallet is geheim en mag niet gedeeld worden behalve met de persoon die het cadeau krijgt). Vervolgens kies je het bedrag (bijvoorbeeld .25 litecoin) je verstuurd de verzendopdracht. Klaar is Kees!

Lees ook:  Giveaways door, voor, uit en in Oekraïne

Je ziet, een cryptocoin cadeau geven is helemaal niet zo moeilijk. En belangrijker: het is weer eens iets anders! In 2017 schreven we over een software bedrijf uit Rotterdam dat Ethereum cadeau gaf. De crypto-markt is nog altijd erg volatiel, maar sindsdien is de waarde van dat kerstcadeau ( ETH € 735 december 2017) in elk geval nog meer dan verdubbeld (ETH € 2.354 mei 2021) . Dat kun je van menig kerstpakket niet zeggen.