Werkkostenregeling 2020 (WKR): wat zijn de gevolgen en regels omtrent kerstpakketten en personeelsgeschenken?

Politiek kan het best leuker maken – als ze willen!

Per 2020 is er meer vrije ruimte voor personeelsgeschenken en kerstpakketten in de werkkostenregeling beschikbaar.

 1. Wat is de werkkostenregeling?
 2. Wat is vrije ruimte?
 3. Wat verandert er in 2020?
 4. Wie profiteert hiervan?
 5. Rekenvoorbeeld

Wat houdt de werkkostenregeling (WKR) in?

Er zijn van die heffingen voor het MKB die het draagvlak voor ‘belastingen’ meer schade toebrengen dan ze ooit zullen opbrengen. Denk aan ‘precario’ voor feestelijke aankondigingen of reclamebelasting.  Een andere zure maatregel zit in de kleine lettertjes van de werkkostenregeling (WKR), die voor alle werkgevers verplicht is.

Je wilt je medewerkers af en toe een extraatje geven – dat mag, maar niet te vaak en zeker niet te gul.  Stel je voor zeg! Dat zou dan een vorm van loon zijn, en daar moet dus belasting over geheven worden. De Keizer mocht eens missen wat de keizer toekomt…

Vrije ruimte / vergoedingen ten laste van forfait is beperkt

Die WKR bepaalt dus, onder andere, welk gedeelte (de zogenaamde ‘vrije ruimte’) je van de totale fiscale loon mag besteden aan extra vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor werknemers. Hier betaal je geen loonbelasting over. Je accountant noemt dit ook wel vergoedingen ten laste van forfait. Je kunt hierbij denken aan:

 • personeelsfeestjes
 • personeelsreisjes
 • personeelsgeschenken
 • kerstpakketten
 • kerstgeschenken
 • maaltijdvergoedingen in geld

Wat verandert er in 2020 met WKR?

De WKR bestaat is al bijna drie jaar voor alle werkgevers verplicht ( sinds 1 januari 2015). In 2019 is deze zogenaamde ‘vrije ruimte’ gemaximeerd op 1,2% van de totale loonsom. Wil je guller zijn, dan moet je over het meerdere loonbelasting afdragen. Voor de eerste € 400.000 wordt de vrije ruimte per 1 januari 2020 verhoogd naar 1,7% van de loonsom. Voor het bedrag boven de 4 ton blijft het oude percentage (1,2%) gelden.

Lees ook:  Krijgen we versoepeling werkkostenregeling vanwege coronacrisis? Ja!

Let op – van die vrije ruimte moet je dus de kosten van de kantine betalen (max € 3,35 per maaltijd!), maar ook de kerstpakketten, bedrijfsuitjes, verjaarscadeaus en ga zo maar door.  Vrijgesteld van belasting zijn verder alleen de (gemaximeerde) reiskostenvergoeding, de (kosten van) smartphones en tablets die ten behoeve van het werk worden verstrekt, en vanaf 2020 ook de kosten van een VOG, de verklaring omtrent gedrag. 

Kerstpakketten en personeelsuitjes fiscaal aantrekkelijker voor mkb’ers

Er is voor het MKB in de nieuwe rijksbegroting  voor ca. 100 miljoen euro aan ‘lastenverlichting’ ingeboekt. Uit die gulheid huns harten hebben MP Rutte en staatssecretaris Snel nu besloten, dat we vanaf volgend jaar iets meer “vrije ruimte” voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen krijgen. Tenminste, mits het totale bedrag onder de 1,7% van de eerste 400.000 euro van de loonsom blijft. Voor alles boven die vier ton blijft het percentage van 1,2% gelden. Daarom is deze soepelere regeling vooral aantrekkelijk voor het midden en kleinbedrijf.

Rekenvoorbeeld

Betaal je volgend jaar dus in totaal € 400.000 aan loon uit aan jouw medewerkers, dan mag je hen onbelast maximaal € 6.800 (was € 4.800) aan extraatjes geven . “Dat betekent dat sommige bedrijven zomaar 2.000 euro meer kunnen uitdelen!”, aldus staatssecretaris Snel, die goed kan hoofdrekenen. 

Kerstpakket en relatiegeschenken markt groeit met 100 miljoen! 

Er zijn in ons land ongeveer 48.000 bedrijven met tussen de 10 en 250 medewerkers. Dat betekent dat er volgend jaar bijna 100 miljoen Euro meer aan kerstpakketten, uitjes en andere kadootjes besteed kan worden!