Een bedrukt notitieboek als relatiegeschenk: hier moet je allemaal op letten!

Scroll direct door naar een onderwerp waar je interesse in hebt:

 1. Doel & oplage (druktechniek kiezen)
 2. Formaat
 3. Materiaal
 4. Inhoud
 5. Afwerking en Extra’s

5 dingen om rekening mee te houden voor je een notitieboek als relatiegeschenk gaat geven.

Dus je staat op het punt om een bedrukt notitieboek als relatiegeschenk te gaan geven? Een stijlvol en klassiek relatiegeschenk, waar je bijna iedereen wel blij mee maakt. Dan weet je dus ook dat er 1001 soorten notitieboeken te koop zijn. Want je kunt kiezen uit verschillende formaten en materialen (look&feel). Maar natuurlijk heb je ook nog allerlei soorten papier. Gebruik deze inkoop tips, of scroll direct naar de webshop vergelijking tabel.

INKOOP TIP: Ik heb een paar van de grootste webshops vergeleken waar je een notitieboek als relatiegeschenk kunt bestellen (inclusief 1 kleur bedrukking). Mijn persoonlijke voorkeur is Flyeralarm omdat ze daar onwijs veel verschillende opties aanbieden. Hierdoor is het gemakkelijk om uitgebreid te personaliseren, waardoor je notitieboekje er niet standaard uit gaat zien. Niet onbelangrijk: ze zijn ook erg goedkoop.


Notitieboek webshops

ShopMin.
Oplage
SpecsPrijs excl. btw
A5 hardcover
Levertijd
Drukwerkdeal2580 pagina’s
Gelinieerd
80 g/m²
€ 148,6410 dagen
Drukbedrijf2596 pagina’s
Gelinieerd
60 g/m²
€ 136,3510 dagen
Flyeralarm2596 pagina’s
Geruit
80 g/m²
€ 86,1310 dagen
Studentendrukwerk25Gelinieerd€ 134,5010 dagen

Stap 1: hoe ga je het notitieboek gebruiken?

Bedenk eerst even wat je met het notitieboek wilt gaan doen. Of wat je klant ermee zal gaan doen. Dus: waar geef je weg, aan wie geef je het weg en hoe wil je het bedrukken? Al deze dingen zijn belangrijk voor je gaat kijken naar het soort materiaal, de papiersoort en de grootte van je notitieboek. Oh ja en ook je budget is belangrijk, want je hebt hele gave notitieboekjes met vintage leren kaften, en de super goedkope budget notitieboekjes vanaf € 2,48 per stuk!

 • Digitale druk
 • Offset druk
 • Zeefdruk
Lees ook:  Notitieboek met kaft gemaakt van gerecycled koffiedik

Druktechniek kiezen

Kies je voor een kleine oplage, en 1 kleur bedrukking? Dan kan digitale druk of zeefdruk (tot 4 kleuren max) soms goedkoper zijn. Bij grote aantallen kiest men vaker voor offset druk. Maar dat hangt ook af wat je er precies op wilt laten drukken. Mag het in 1 of 2 kleuren, of moet het full color? In de meeste gevallen koop je notitieboeken in oplages van een paar honderd stuks. Als je daar 1 kleur bedrukking op gebruikt is zeefdruk de beste keuze.

Digitaal als:

 • kleine oplage (vanaf 1 stuk)
 • Full color
 • spoedlevering

Zeefdruk als:

 • middelgrote oplage
 • 1,2,3 of 4 kleuren druk

Offset als:

 • Voordelig bij hogere oplages
 • Full color of PMS-kleur

Stap 2: wat is het ideale notitieboek formaat?

De meest gangbare maat, de meest verkochte, voor notitieboeken is A5 (een halve A4) of een A6. Daarnaast heb je nog de ‘B’ tussenmaat. Want soms is een A6-formaat te groot, maar het volgende te klein. Om deze reden is er ook een serie B-formaten. Handig als je echt een speciale all over bedrukking wilt doen, die op een bepaald formaat het beste uitkomt. Maar nogmaals: over het algemeen is A5 of een A6 prima.

Papierformaat Afmetingen in millimeterAfmetingen in centimeterAfmetingen in inches
A6 formaat105 x 148 mm10,5 x 14,8 cm4,1 x 5,8 inches
A5 formaat1480 x 210 mm14,8 x 21 cm5,8 x 8,3 inches

Stap 3: Uit welk materiaal kun je kiezen voor notitieboeken

Grofweg maken we onderscheid tussen twee soorten notitieboeken. Aan de ene kant heb je notitieboeken met een harde kaft (hardcover), en aan de andere kant de notitieboeken met een flexibele kaft (softcover).

 • Hardover
 • Softcover
Lees ook:  TBWA\MCR & Voedselbank zetten gepersonaliseerde fortune cookies in

Het voordeel van de hardcover notitieboeken is dat je geen bureau nodig hebt om er gemakkelijk in te notuleren. Een softcover notebook is daarentegen vaak goedkoper en lichter. Maar de meeste bedrukte notitieboeken (voor bedrijven die dit als relatiegeschenk geven) zijn hardcovers. Een harde kaft geeft een luxere uitstraling, en je kunt er meerdere bedrukkingstechnieken op toepassen. Denk aan embossing, lasergravering of zelfs brandmerken.

Een notitieboek met een houten kaft kun je natuurlijk brandmerken. Gaaf effect, voor een stoer merk! Maar je hebt ook kaften van leer, kunstof, en karton. Ja zelfs een kogelwerend notitieboek en een notitieboekje met een kaft gemaakt van koffiedik heb ik gezien. Persoonlijk ben ik fan van de iconische zwart gemarmerde composition notieboeken.

Tot slot kun je ook nog een keuze maken in de bindwijze van je notitieboekjes. Je kunt een notitieboek laten lijmen, of kiezen voor een spiraalbinding met metalen ringband. Ook wel Wire-O inbinden genoemd.

Stap 4: kies een handige inhoud voor je notitieboeken

Soorten papier voor notitieboekjes zijn er veel. Vrij vanzelfsprekend is natuurlijk dat je tegenwoordig kiest voor een gerecycled papier. Rockbook verkoop hippe notitieboekjes gemaakt van steenpapier. Daar zit dan een ‘verhaal’ achter. Want dat verhaal + de afwerking van het papier, en algehele uitstraling, is ook belangrijk. Glad papier is soms goedkoper, maar straalt dat ook uit, en bovendien is het lastig om te beschrijven. Als het budget toereikend is kun je echt indruk maken als er handgeschept papier of katoenpapier is gebruikt.

Tot slot moet je nog kiezen tussen gelinieerd, geruit of blanco papier. Meestal kiezen mensen voor gelinieerd, maar als je het notitieboekje voor tekeningen wilt gebruiken, dan is blanco papier meestal de beste keuze.

 • gelinieerd
 • geruit
 • blanco
Lees ook:  Opblaasbare zitzakken bedrukken met je logo

Stap 5: Met deze afwerking en andere extra’s krijg je echt bijzondere notitieboekjes

Last but not least: details. Kleine details geven je notitieboek nét dat extraatje waardoor je relatiegeschenk-reactie van “prima” naar “WOW!”gaat. Dat kan iets simpels zijn als een lintje om een bladzijde makkelijk terug te vinden, of een vergulde bladrand van het papier.

 • vergulde bladrand
 • elastische penlus
 • speciale kartonnen cadeauverpakking
 • stiksels rondom de kaft

Notitieboek als relatiegeschenk

Ik hoop dat je in dit artikel genoeg inspiratie en tips hebt gevonden, voor je notitieboek relatiegeschenk. En dat je een gaaf notitieboek kunt laten bedrukken met je logo. Hoe dan ook, met een notitieboekje zit je meestal wel veilig. Want het blijven populaire cadeaus, net als kalenders trouwens.