De 18 meest gebruikte druktechnieken voor relatiegeschenken

Welke druktechnieken passen bij mijn relatiegeschenk?

Een vaak gestelde vraag! Want er zijn veel verschillende druktechnieken voor het bedrukken van relatiegeschenken. Gebruik je de verkeerde druktechniek? Dan kan jouw logo belabberd ‘uit de verf’ komen!

Daarom is het belangrijk dat je weet welke druktechnieken je moet gebruiken.

Het antwoord op deze veelgestelde vraag zal ik geven aan de hand van dit overzicht van druktechnieken. 

Dit zijn de druktechnieken voor relatiegeschenken en promotioneel textiel die ik in dit artikel zal behandelen:

 1. Blinddruk
 2. Debossing
 3. Borduren en 3D Borduren
 4. Branddruk
 5. Digitaal drukken
 6. Digitaal textiel printen
 7. Doming
 8. Graveren
 9. Lasergraveren
 10. Lasersnijden
 11. Sjabloondruk
 12. Sublimeren
 13. Tampondruk
 14. Transfer
 15. Zeefdruk
 16. UV high gloss
 17. Flockprint
 18. Patches
 19. Wrappen

1. Wat is blinddruk (embossing) ?

Hierbij wordt de afbeelding als een reliëf in het relatiegeschenk aangebracht. Er wordt dus geen inkt gebruikt bij deze druktechniek. In plaats daarvan wordt met een tang of stempel het logo / embleem in het materiaal geperst. Blinddruk geeft een chique uitstraling aan je relatiegeschenken. Papier, dun metaal, plastic en leer kun je met blinddruk goed veredelen.

blinddruk leer drucktechniek voorbeeld

2. Wat is debossing (debosselering)?

Debosselering is een druktechniek waarmee je een logo als reliëf op het product wordt getoont. Eigenlijk net als blinddruk (embossing) maar dan net andersom. Het kan op diverse materialen worden toegepast. Je ziet het vaak op dienbladen, maar textiel kan je ook met deze druktechniek bedrukken. 

druktechnieken relatiegeschenken borduren

3. Wat is borduren?

Met naald en draad wordt een embleem, uiting of logo direct op een stuk textiel aangebracht. Borduurmachines kunnen razendsnel computergestuurd borduren. Om dit te doen moet een borduurkaart gemaakt worden. Het gedeelte van het product dat je wilt borduren moet wel gespannen kunnen worden om deze bewerking goed uit te kunnen voeren. Borduren geeft een luxe uitstraling, maar is minder goed geschikt voor lichte en waterdichte stoffen. Caps, truien en t-shirts worden vaak geborduurd.

3d borduren logo voorbeeld
3D print
3D Borduren

Met 3D borduren kun je een logo extra textuur en dimensie meegeven. Er worden extra steken toegevoegd waardoor het beeld letterlijk dikker en groter op je cap, rugzak of patch komt te staan. Vooral gaaf als je een extra luxe uitstraling wilt geven aan je product.

4. Wat is branddruk?

Met een verhitte stempel wordt een brandmerk in hout  of leer gedrukt. Dat kan zowel een naam, slogan, logo of afbeelding zijn. Branddruk geeft een rustieke en ambachtelijke uitstraling aan je relatiegeschenk. Past bijvoorbeeld goed op een leren schort of houten snijplank.

Lees ook:  Relatiegeschenken bestellen: 4 Basic Tips & Inspiratie

5. Wat is digitaal drukken?

De inkt wordt direct op het product geprint. Digitaal drukken is een print techniek die zuinig omgaat met inkt. Je kunt daarom relatief goedkoop in kleine oplagen werken. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde teksten en afbeeldingen. Het gedeelte waar je dit wilt drukken moet wel zoveel mogelijk vlak zijn.

6. Wat is digitaal textiel printen

Printen direct op textiel. Het voordeel van deze digitale textiel print is de scherpte en helderheid. Afbeeldingen foto’s lenen zich daarom erg goed voor digitaal textiel printen. Gedetailleerde afbeeldingen, en logo’s met schaduwen of kleurverloop bijvoorbeeld.

7. Wat is doming

Bij doming wordt een sticker voorzien van een glasheldere 2 componenten hars-laag (epoxy). Hierdoor krijgt de sticker enigzins een driedimensionale uitstraling. Daarnaast beschermt de epoxy de sticker tegen verkleuring en krassen. De gedoomde sticker kan op vlakke en vormvaste producten worden aangebracht.

8. Wat is graveren

Een tekst of je logo wordt met deze techniek uit het materiaal gegrift. Hierdoor wordt deze als verdiepte afbeelding zichtbaar. Het is ook nog mogelijk om deze in te vullen met een gekleurde lak. Graveren wordt toegepast op veel soorten materialen, zoals metaal, hout, glas en diverse kunstoffen. Ook ronde of gebogen voorwerpen kun je goed laten graveren. Graveren geeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zeef- of tampondruk, meestal een zeer luxe en duurzame uitstraling. Sjiek idee!

9. Wat is lasergraveren

Zoals graveren, maar dan met een laserstraal. Doordat de laserstraal een zeer kleine diameter heeft, biedt deze druktechniek de mogelijkheid heel dunne lijnen of punten in het materiaal aan te brengen. Hierdoor zijn ook foto’s in hoge kwaliteit met lasergraveren aan te brengen op je relatiegeschenken. Deze veredelingstechniek wordt vaak toegepast op producten van metaal, zoals pennen, naambatches of horloges.

10. Wat is lasersnijden?

Met een scherpe laserstraal wordt de gewenste vorm uit het materiaal gesneden. Dit gebeurd computergestuurd en is zeer nauwkeurig. Lasersnijden is op vele materialen toepasbaar zoals metaal, kunstof, glas, hout en zelfs textiel!

11. Wat is sjabloondruk?

De vorm van je logo wordt uitgespaard in een sjabloon. Vervolgens wordt dat sjabloon op het product geplaatst, en de inkt erover verspreid. Het is een vrij groffe druktechniek. Dit geeft daarom een industriële look aan je product.

Lees ook:  PromGift gaat over Product Media

12. Wat is sublimeren

Sublimatie print heeft als voordeel dat het nooit barst, vervaagd of krast. Door het chemische proces van sublimatie (omzetting van vaste stof naar gas) dringt de sublimatie-inkt die het materiaal binnen. Dat indringen gebeurt onder invloed van hitte, waarna de inktmoleculen door afkoeleing weer terugkeren naar hun vaste toestand. Hierdoor ontstaat een fotografische beeldkwaliteit met een bijzonder glanzend effect. Sublimatie kan via een polyester transfer worden toegepast op keramiek of katoenen textiel. Ook is het mogelijk om direct te printen op polyester textiel. In alle gevallen moet het basisproduct wit zijn, aangezien sublimatie-inkten doorzichtig zijn.

13. Wat is tampondruk?

Tampondruk is een goede druktechniek om toe te passen op artikelen met bolle of holle vlakken. Pennen worden bijvoorbeeld altijd door middel van tampondruk bedrukt. De afbeelding of je logo wordt met tampondruk op een vlakke plaat (cliché) gegrift. Vervolgens worden de verdiepingen gevuld met inkt. Daarover wordt een gladde elastische stempel van siliconenrubber of andere kunststof gerold. Dat is de tampon. Via deze tampon wordt de inkt overgebracht op het relatiegeschenk.

14. Wat is transferdruk?

Transfereren of transferdruk is extra goed geschikt voor full color,  kleine oplagen en gepersonaliseerde opdrukken. De afbeeldig of het logo worden eerst op een transferpapier gedrukt. Dit kan weer met diverse druktechnieken gebeuren. Vervolgens wordt het uitgesneden met een plotter. Daarna wordt de transfer onder een bepaalde druk en hitte op het kledingstuk geperst.

15. Wat is Zeefdruk (screen printing)?

Zeefdruk wordt in de promotionele producten inductrie vooral veel toegepast op textiel. Maar in bredere zin wordt deze druktechniek ook toegepast op affiches en voor kunstdrukken.

Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Zeefdrukkers gebruiken een zeefdrukraam ( fijn gaas gespannen in een raamwerk) dat wordt voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van positiefilm belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan. Op deze plekken kan de inkt door het gaas gedrukt worden. Voilá.

Je kunt dit in meerdere kleurgangen toepassen Bijvoorbeeld 2, 3 of 4 kleuren zeefdruk. Meer is niet aan te raden. En full color, zoals je zult begrijpen, is niet geschikt voor deze druktechniek. Zeefdrukinkt is goed dekkend, daarom ook toepasbaar op donkere producten.

Lees ook:  SeatZac bedrukken met logo?

16. Wat is UV high gloss print

Met UV high gloss print wordt speciale inkten opgebracht met speciale machines. Het zorgt voor een zeer hoogwaardige afdruk en heldere kleuren. Deze druktechniek wordt vaak toegepast op mokken, glazen en bidons. Het voordeel van UV high gloss print bedrukking is de
vaatwasserbestendigheid.

flock print druktechniek voorbeeld
Flock print

17. Wat is flock printen?

Dit is bijna altijd gaaf. Bij flock printen worden korte vezels van katoen, wol of een ander natuurlijk of synthetisch materiaal aangebracht op een met lijm bedekt oppervlak. Door deze korte vezeltjes krijgt je print een fluwelen of suède-achtige textuur. Flock print is een kostbaare druktechniek, maar het geeft ook een zeer opvallend resultaat. Flock printen kan gedaan worden via zeefdruk, transfer of via ‘flock welding’. Met deze laatste techniek wordt door hitte en druk de flock direct op het materiaal aangebracht.

18. Wat zijn patches?

Patches zijn niet alleen geschikt voor uniformen. Het is een retro bedrukkingstechniek die je ook steeds vaker tegenkomt in de mode. De patch kan zowel gedrukte als geborduurd worden en wordt daarna op het relatiegeschenk aangebracht. Bijvoorbeeld een cap, jack, t-shirt, broek of rugzak.

patches druktechniek promotioneel textiel
Patches

19. Wat is wrappen?

Wrappen betekent letterlijk inpakken. En dat is precies wat je met deze druktechniek doet. Het aanbrengen van een dunne folie (vinyl) over je product. De vinyl folie is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen: met een metallic of matte afwerking, glanzend, leatherlook, carbon of gewoon wit waar een full-color ontwerp op geprint kan worden. Het voordeel is dat je bolvormige, kromme oppervlaktes super strak kunt personaliseren, denk aan een fles wijn of een snowboard.


Veredeling: een vak apart

Het bedrukken van producten – veredeling – is een specialistisch vak. Ik heb dan zelf ook verschillende workshops gevolgd bij enkele relatiegeschenk drukkerijen. Verder is dit artikel aangevuld met informatie uit een uitgebreid naslagwerk dat eens per jaar wordt gepubliceerd door PromZ. Een beurs, website en vaktijdschrift dat al meer dan 15 jaar een grote bron is van kennis en informatie voor de promotionele producten branche.