Relatiegeschenken marktonderzoek 2019: 6 takeways

Relatiegeschenken werken, zijn spotgoedkoop én duurzaam! 

Zes veelzeggende takeaways uit wereldwijd relatiegeschenken marktonderzoek 

De wereldwijde markt van relatiegeschenken is goed voor een jaarlijkse omzet van ca $ 25 miljard. Waarom floreert deze bedrijfstak zo? Omdat elk product met een commercieel logo, een hoed, een pen, een T-shirt of een tas, een dynamische advertentie is, die steeds weer gezien wordt en zo cruciaal is voor merkbekendheid en het bouwen aan een positief imago.

Ik bestudeerde voor dit blog het meest recente onderzoek dat de waarde en effectiviteit aantoont van promotionele producten aan consumenten.

Wereldwijd marktonderzoek

Het jaarlijkse ASI Ad Impressions onderzoek bewijst elke keer weer, dat promotionele producten het meest impactvolle en meest kosteneffectieve promotionele medium zijn voor uw klanten. Het onderzoek van het Advertising Specialty Institute verzamelt de resultaten van duizenden fysiek en online afgenomen enquêtes, onder consumenten in de VS, Canada, Mexico, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

In die resultaten vind je antwoorden op vragen over het bereik van promotionele producten. Over de perceptie van consumenten van dergelijke cadeautjes. Hoe ‘branded’ producten koopbeslissingen beïnvloeden, en welke impact die producten hebben op het imago van de adverteerder bij de consument.

landkaart onderzoeksgebied relatiegeschenken
©2019 ASI

De bevindingen van het onderzoek zijn gebaseerd op duizenden persoonlijk en online enquêtes uitgevoerd door consumenten in de VS, Canada, Mexico en delen van Europa. Download hier

6 belangrijkste conclusies

Hieronder de belangrijkste conclusies van het meest recente (2019) Ad Impressions onderzoek.

 1. In elk huishouden vind je enorm veel ‘branded’ producten
  Zowel van jongere als van oudere consumenten. In 9 van de 10 huishoudens vind je wel een pen met een logo.
 2. Geweldige ROI
  Cost per mille (afkorting: CPM) staat voor de kosten van duizend impressies van een bepaalde uiting. De CPM van promotionele producten zijn extreem laag, tot wel €0,90 (omgerekend van USD). Veel lager dan die van elk ander advertentiemedium. Waardoor het een uitstekende keuze is voor kleinere bedrijven zonder grote advertentiebudgetten. Hoeveel mensen zien de door jouw bedrijf bedrukte hoodie, gedragen door een leuk meisje? Of knappe jongen? Of iets daartussenin?
 3. Je maakt een blijvende indruk met een relatiegeschenk
  85% van de consumenten wereldwijd herinnert zich de adverteerder, die hem merkkleding heeft gegeven. Telkens wanneer iemand een mok met een logo gebruikt, maakt dat merk een indruk op haar/hem. En vergeet niet dat dit absoluut niet een bedrijfslogo hoeft te zijn. Het cadeau met naam van je klant bedrukken werkt soms zelfs beter.
 4. Relatiegeschenken vs. Online marketing
  Een relatiegeschenk beklijft meer dan een internetbanner, en wordt positiever ervaren. Er bestaat niet zoiets als ad-blockers in de geschenken wereld. En dat is ook niet nodig: iedereen houdt van een cadeautje.
 5. Een relatiegeschenk is best duurzaam!
  In tegenstelling tot alle negatieve berichten over hoe promotionele producten bijdragen aan milieuvervuiling en CO2, blijkt de overgrote meerderheid van promotionele producten niet in de prullenbak te belanden. Consumenten gooien kwalitatief goede promo-items niet weg. Ze worden dagelijks gebruikt en helpen mensen op het werk, op school, op het veld, onderweg of thuis. Of je geeft een boom cadeau, dat kan ook.
 6. Promo-gifts keep on giving
  Zelfs als de ontvanger een relatiegeschenk niet zelf wil houden, gooit zij het meestal niet weg. Je kent vast wel een voorbeeld van een minder geschikt relatiegeschenk, waar jij zelf iemand anders blij mee hebt kon maken. Jassen, truien en poloshirts (68%) worden meestal aan een andere consument doorgegeven, gevolgd door T-shirts (65%), tassen (61%) en mobiele powerbanks. Hoe lang duurt een tv-commercial…30 seconden?
Lees ook:  Luchtzuiverende planten: feit of fictie?

Leuk artikel? Kijk verder op dit blog en lees meer onderzoeken. Of als je interesse voor promo producten buitengewoon, problematisch en obsessief te noemen is. Sluit jezelf dan aan. Leden van onze relatiegeschenk freak email nieuwsbrief service ontvangen (max. 1 x per maand) de beste artikeltjes in hun inbox.