Bakas relatiegeschenken trends 2019

Heb jij weleens een fout relatiegeschenk gekregen? Misschien heb je er zelf wel eens een gegeven! Het kan de ontvanger in verlegenheid brengen, gênante situaties opleveren, of zelfs imagoschade.

Daarom is het goed om te weten met welke soorten relatiegeschenken je wél indruk maakt.

Adjiedj Bakas’ top 5 relatiegeschenken trends 2019

Adjiedj Bakas, trendwatcher des vaderlands, keek voor PromZ in zijn glazen bol. Een interview verscheen in PromZ magazine nr. 2 – 2018. Hij geeft enkele tips voor relatiegeschenken, waarmee jij jouw klant of collega écht blij gaat maken. Hier lees je mijn samenvatting van zijn tips voor het bedenken van trendy relatiegeschenken in 2019.

Fake news?

Wat moeten we vinden van Bakas’ mening? Want in het huidige post-truth tijdperk, is het gemakkelijk om willekeurige data te selecteren en naar elke gewenste conclusie te komen. Hij haalt het zelf aan in zijn nieuwe boek Trends 2019 (€ 9.95,- te koop bij Bol.com).

We worden allemaal een beetje kritischer.

Objectieve feiten zijn minder invloedrijk in het vormen van de publieke opinie, dan een beroep op emotie en persoonlijke overtuiging. Voorbeelden van post-truth in politiek zijn bijvoorbeeld de Brexit na het referendum en Fact checking.

Maar laten we niet moeilijk doen. Want inspiratie kunnen we sowieso goed gebruiken als het gaat om relatiegeschenken: daar gaan we!


Relatiegeschenken trend 1.

Outdoor & Welness

Bakas denkt dat onthaasten een steeds belangrijker thema zal worden. En hij is niet de enige trendwatcher die dat zag aankomen. Hij haalt de Shinrin-yoku Forest Therapie aan als voorbeeld. In zijn boek noemt hij dat: Het Bospad. Deze Japanse filosofie gaat om energie opdoen in de natuur. Het werkt vrij simpel:

  • Ga naar een bos.
  • Loop langzaam.
  • Adem.
  • Open al je zintuigen.
Lees ook:  Dit jaar géén kerstcadeau van Heineken

Zo eenvoudig is de genezende manier van Shinrin-yoku-bostherapie. Het medicijn tegen stress: ga gewoon vaker naar het bos. En ik moet zeggen: het valt mij op hoe rustig het nog steeds is in Nederlandse bossen. Ik kom er zelf minstens eens per maand. Amper loop ik meer dan één of twee andere wandelaars tegen het lijf. Maar dat gaat wellicht veranderen in 2019.

Voorbeelden

Denk aan: outdoor gadgets, duurzame waterflessen, of een originele welness cadeaubon als zakelijk geschenk. En vergeet niet de opblaasbare zitzak. Even wat lucht scheppen: en je zit!


Relatiegeschenken trend 2.

Robotica & Tech

We gaan dan allemaal graag genieten van de natuur. We kunnen steeds minder goed zonder onze mobiele telefoon en het internet. Het is moeilijk om een plekje op aarde te vinden waar je geen verbinding kunt krijgen!

Een lege batterij lijkt voor sommigen wel het ergste wat je kan overkomen. Gelukkig zijn er Powerbanks, Solar laders , kinetische opladers en zelfs: Draadloze laders. Ook robots maken ons het leven gemakkelijker. Wat denk je van deze robot smartphone cleaner? Of een bedrukte selfie drone.

Voorbeelden


Relatiegeschenken trend 3.

Privacy protection

Het is zowel interessant, als eng

Adjiedj Bakas

De vraag is, wanneer (en óf) wordt technologie een bedreiging voor de mens? Denk aan de SF film: I Robot, waar Artificial Intelligence het letterlijk voor het zeggen krijgt. Dat is niet iets waar we ons nu direct zorgen om hoeven te maken, of toch wel?

AI biedt trouwens ook veel kansen, dat is zeker. Maar Bakas vind het ook een enge ontwikkeling. Hoeveel weten grote bedrijven nu eigenlijk precies van mij? Europese wetgeving als de GDPR moeten de mogelijkheden aan banden leggen. We hebben recht op onze privacy. Dat is een sterk sentiment, en een van de trends waar je op kunt inspelen met je relatiegeschenken.

Lees ook:  Goedkope kerstpakketten overzicht 2019

Hoe wapen ik mijzelf tegen big brother? Bijvoorbeeld met een super eenvoudig stickertje die je over de camera van je laptop plakt. Een low tech oplossing, waardoor hackers niet meer kunnen ‘meekijken’. Anti-skimming portemonnees met RFID technologie, ook verstandig. Of iets rigoureus: terug naar het notitieblok en de pen. De terugkeer van papier, is trouwens al langer een grote trend op het gebied van relatiegeschenken.

Voorbeelden


Relatiegeschenken trend 4.

Ambachtelijk, handgemaakt + lokaal

Het mag geen verrassing zijn. Voor trendy kerstpakketten maakte ik dit punt al eerder. Ook volgens Bakas blijven de trends ambachtelijkheid en streekproducten een rol spelen voor relatiegeschenken in 2019.

Nederlanders gaan in het nieuwe jaar aan de kakkerlakkenmelk

Adjiedj Bakas

Verder denkt hij dat jenever een doorbraak gaat maken in het nieuwe jaar. Ook dit lijkt mij geen nieuws. Over de vermeende revival van het oerhollandse gedistilleerd lazen we al begin 2017. Wel opvallend: kakkerlakkenmelk. Superfood waarin alles zit dat een mens nodig heeft, en dus mag die ook op de lijst van trendy producten in 2019.

Local produce in het kerstpakket? Kijk even naar de streekproducten van Breda in a Box. Handgemaakte chocolade, maar dan origineel: modular chocolate. En als je toch iets met drank wilt: doe het dan lekker zelf met deze DIY setjes van Pineut.

Voorbeelden


Relatiegeschenken trend 5.

Vramilie-gevoelens

I saved the best for last: vramilie. Deze trend die Adjiedj Bakas signaleert heeft te maken met klantbinding. Wees vriendelijk, open en authentiek. Zoals alleen je beste vriend, broer of zus dat kan zijn.

Aangezien relatiegeschenken en kerstpakketten bijdragen aan een gunfactor, lijkt me dit een van de meest interessante relatiegeschenk trends voor 2019.

Vramilie is een mix tussen familie en vrienden. Dat is de rol die succesvolle bedrijven zich ‘eigen’ zouden moeten maken. Mensen vinden dat blijkbaar fijn. En vergeet niet dat er steeds meer eenzaamheid heerst in Nederland. Benieuwd met wat voor soort relatiegeschenken of kerstpakketten je dat bereikt? Ik heb een paar voorbeelden voor je.

Lees ook:  7 originele outdoor relatiegeschenken voor natuurliefhebbers

Is je collega ziek of overspannen thuis? Denk dan niet alleen aan de gevolgen voor je bezetting. Misschien kun je met een klein gebaar hem of haar een beter gevoel geven. Stuur een kaartje of een originele cadeaukaart voor ontbijt op bed.

Heb jij jouw collega’s de laatste tijd wel genoeg herkend voor hun goede werk? Een klein compliment geschenkje doet wonderen. Maar het kan ook doordachter. Want geven is het nieuwe krijgen. In een geraffineerde verpakking van Godiva zat bijvoorbeeld een dubbele boodschap. En die komt altijd goed aan!

Welkom kits horen hier ook thuis. Een welkomstpakket is wellicht niet echt als relatiegeschenk te bestempelen. De branded goodies zorgen er wel voor dat nieuw personeel zich sneller onderdeel voelt van jouw team!

Voorbeelden


Dit waren de top 5 relatiegeschenken trends 2019 volgens Adjiedj Bakas. Veel succes met de inspiratie en tips!

Meer gratis inspiratie, zonder na te denken?

Blijf op de hoogte van de meest gelezen artikelen door je op te geven voor de gratis nieuwsbrief service. Maximaal 1 keer per maand ontvang je die gratis in je inbox: join the club.