Goede relatiegeschenken geven hoe doe je dat?

Een goed relatiegeschenk weerspiegelt het imago van je merk

Onderzoek gedragswetenschap helpt goede relatiegeschenken geven. 3 tips!

Wat maakt een cadeau geslaagd?

Of het nu gaat om het jaarlijkse kerstpakket, om een goede indruk te maken bij je schoonfamilie, of een wit voetje te behalen bij je geliefde – het vinden en geven van het perfecte cadeau is en blijft  een breinbreker.

Hoe komt het toch, dat de mensen om wie we geven uiteindelijk elk jaar weer die sok of stropdas krijgen, alhoewel we er nachten nauwelijks door konden slapen? Waarom blijven we het steeds maar weer fout doen?

Hoog tijd voor de veelgeprezen gedragswetenschap, om een heus onderzoek te starten. Goede relatiegeschenken geven, kun je namelijk leren.

Conclusie onderzoek

Onderzoekers van de Tepper Business School (Carnegie Mellon University) hebben zich aan de klus gewaagd. Om hun lang onderzoeksrapport kort te maken, concludeerden zij dat er inderdaad al te vaak een mismatch is, tussen wat gevers denken dat ze moeten kopen, en wat ontvangers daadwerkelijk willen ontvangen. En dat komt vooral, denken zij, omdat de gemiddelde gever teveel focust op het korte-termijneffect, op het ‘geef-moment’ als zodanig.

tepper carnegie melon onderzoek relatiegeschenken gedrachswetenschap

Relatiegeschenken worden altijd met de beste bedoelingen gegeven.
Helaas komen ze niet altijd even goed over.
Daarom.


Boosdoener: zelfverzonnen algoritmen

In plaats van eens echt na te gaan wat hij of zij zelf graag zou krijgen, waar zij of hij zelf  lang plezier van of aan zou beleven,  willen ze vooral indruk maken met een cadeau met een hoog ‘wow’ gehalte.

Blijkbaar hanteren de meeste gulle gevers een aantal zelfverzonnen algoritmen, die ertoe leiden dat ze vooral cadeaus willen kopen, die (zij denken dat) verrassend en ‘nieuw’ zijn.

Lees ook:  10x leuke brievenbus cadeaus voor bedrijven

In feite is dat ding, hoe leuk ook, natuurlijk helemaal niet waar de gemiddelde ontvanger op zit te wachten, laat staan dat het iets is waar zij of hij echt behoefte aan en (langdurig) plezier van  heeft.

Drie tips om jezelf te ontworstelen aan jouw eigen wow-cadeau-bias.


TIP #1

Wees niet bang om iets degelijks en duurzaams te geven.

Ook hier blijken wij mensen in eerste instantie geneigd te gaan voor snel resultaat op de korte, in plaats van een beter resultaat op de langere termijn. Denk aan de krekel en de mier: we willen de ontvanger vooral verrassen. Wetenschappers Yang en Urminsky (2015) stelden vast, dat mensen liever een kleiner boeket bloemen in volle bloei geven, dan een groter boeket met bloemen in de knop – zelfs al weten ze best dat de ontvanger daar veel langer plezier van zal hebben.

Dan Ariely heeft eens een fantastische tip geformuleerd voor efficiënter agendabeheer: stel jezelf bij elke uitnodiging een jaar vóór het event de vraag, of je die ook zou accepteren als het begin volgende maand was? Bij een cadeau volg je de omgekeerde redenering: stel je voor, hoe de ontvanger zou reageren als hij het cadeau niet morgen maar over een maand zou krijgen. Is zij of hij dan nog even enthousiast?


Tip #2

Besef dat jouw eigen verlanglijstje niet per se dat van de ontvanger is

We hebben allemaal de neiging om te denken, dat anderen van dezelfde dingen (niet) houden als wijzelf.  Houden wij van chocolade, dan denken we iedereen een plezier te doen met een doos chocolaatjes – terwijl onze beoogde ontvanger misschien wel allergisch is.

Lees ook:  10 Leukste Makro kerstpakket ideeën 2020

Hoe komen we er achter wat de ander echt wil? Gewoon door vragen te stellen!

Aan de ontvanger zelf, of aan een van zijn naasten. Een verlanglijstje is natuurlijk ideaal, dan hoef je niets te verzinnen. Misschien lijkt het maar saai, iemand een jaarabonnement op Spotify te geven – maar je weet dan in elk geval zeker dat je geschenk in de smaak valt.

Stel je op als een detective. Uit ander onderzoek weten we, dat mensen vaak niet graag of niet eerlijk antwoord geven, als je vraagt wat ze graag zouden krijgen. Maar al te vaak verdwijnen dergelijke relatiegeschenken achter in een keukenkastje of op Marktplaats.

Als je al eerder deze persoon een cadeau hebt gegeven, wees dan eerlijk en ga na of je later echt hebt kunnen vaststellen dat ze het op prijs stelden. Gebruiken of dragen ze het geregeld?  Hangt het thuis aan de muur? Heb je uit hun verhalen gemerkt dat ze een relatiegeschenk van een ander echt waardeerden? Vertelden ze enthousiast over dat concert waar ze een vrijkaartje voor hadden? 

En als dit allemaal niet zijn vruchten afwerpt – schaam je niet voor een cadeaubon. Dan voorkom je een blunder en weet je tenminste zeker dat ze iets kopen wat ze echt leuk vinden…

Tip #3

Creëer zelf de nodige ‘wow’

Ons ego is natuurlijk gevleid, wanneer anderen een positieve indruk van ons krijgen en houden. Het liefst hebben we het gevoel, dat ons cadeau beter in de smaak valt dan alle andere. Maar in plaats van een ‘overdonderend’ relatiegeschenk te geven, kun je er ook voor kiezen om het overdrachtsmoment zelf zo leuk en gedenkwaardig mogelijk te maken! Denk dus van tevoren goed na, hoe en waar je met het meeste effect je cadeau overhandigt.

Lees ook:  Een bedrukt notitieboek als relatiegeschenk: hier moet je allemaal op letten!

Door een positieve sfeer te creëren, zal de ontvanger het geschenk automatisch associëren met een fijne herinnering. Neem de ontvanger bijvoorbeeld mee naar een goed restaurant, en overhandig het bij de borrel vooraf. Hoe meer de ontvanger geniet van de ambiance, des te positiever is zij over het cadeau. Wil je nog meer indruk maken, zorg dan voor een creatieve en als het kan persoonlijke verpakking. En moet je het cadeau op afstand bezorgen, voeg dan een persoonlijke videoboodschap aan je relatiegeschenk toe.

Tot slot:

Reciprociteit

Klinkt het allemaal als veel werk? Vergeet niet waarom je bent begonnen aan deze queeste. Wie goed doet, goed ontmoet. Een zorgvuldig gekozen én gegeven relatiegeschenk ‘baat’ niet alleen de ontvanger, maar ook de gever. Mensen doen maar wat graag iets terug!

Lees verder over reciprociteit, gedragswetenschap en relatiegeschenken en leer hoe jouw relatiegeschenken gedrag beïnvloeden aan de hand van Cialdini’s eerste principe: reciprociteit.

Referenties:

Isabel Power( 2018),  How to give good gifts. Power is Behavioural Researcher bij Ogilvy Consulting’s Behavioural Science Practice

Ariely, D. (2011). Admitting to another irrationality.[Blog]

Galak, J., Givi,J., (2017). Sentimental Value and Gift Giving: Givers’ Fears of Getting It Wrong Prevents Them from Getting It Right. Journal of Consumer Psychology,27, 473-479

Ward,M., Broniarczyk,S. (2011). It’s Not Me, It’s You: How Gift Giving Creates Giver Identity Threat as a Function of Social Closeness. Journal of Consumer Research, 38, 164-181.

Yang, X.A., Urminsky,O. (2015). Smile-Seeking Givers and Value-Seeking Recipients: Why Gift Choices and Recipient Preferences Diverge. SSRN Electronic Journal