7 relatiegeschenk blunders vermijden

Vermijd deze 7 relatiegeschenk blunders en maak indruk op je prospects

7 relatiegeschenk blunders vermijden

Relatiegeschenken geven kan voor extreem ongemakkelijke momenten zorgen als je niet op de hoogte bent van relatiegeschenk etiquette.

Eerste indrukken zijn super belangrijk. Privé maar ook zakelijk. Elk jaar geven Nederlandse bedrijven ruim 1 miljard euro uit aan relatiegeschenken. De intenties zijn altijd goed, de geschenken soms niet. Het laatste dat je wilt bereiken met je relatiegeschenk is een foute indruk. Relatiegeschenk blunders kunnen ten koste gaan van je reputatie. Dit zijn alvast 7 blunders die je sowieso kunt voorkomen.

1. Goedkope promo

Behalve die unieke waarde van jouw bedrijf of merk, wil je ook betrouwbaarheid en kwaliteit uitstralen. Lullig als je relatiegeschenk van ellende uit elkaar valt. Of er zo goedkoop uitziet dat de ontvanger automatisch jouw product of dienst met dezelfde waarde associeert.

2. Humor

Het is een klant. Jullie hebben niet samen geknikkerd. En, al lijkt het soms zo, het is ook niet je allerbeste vriend. Wat jij ‘grappig’ vindt. Komt op iemand anders misschien knullig of sullig over. Of erger nog: beledigend. Jouw eigenaardige vorm van humor of sarcasme kan heel verkeerd uitpakken. Tip: als je twijfelt, vraag eerst even en second opinion aan collega’s.
pijnlijk moment, relatiegeschenk etiquette: niet persoonlijk bedoelt

3. Geen aandacht besteden aan de verpakking

Mensen zijn visueel ingesteld. Jij ziet er goed uit. Dus je relatiegeschenken ook. Je wilt niet stuntelig een verfrommeld pakketje uit je kofferbak toveren. Het lijkt misschien een open deur. Maar hoe vaak heb jij het over de ‘verpakkingsmogelijkheden’  gehad met je relatiegeschenk leverancier?

Daarbij moet het ook uit praktisch oogpunt ‘kloppen’. First Lady Melania Trump zorgde voor een ongemakkelijk moment, dat direct viral ging, met haar inauguratie cadeau aan Michelle Obama. De grote blauwe doos van Tiffany & Co was een zeer onhandig gekozen geschenk, omdat de traditie is dat de vertrekkende first lady het cadeau moet vasthouden tijdens het foto moment.

relatiegeschenk blunder - ongemakkelijke verpakking
Michelle Obama met Melania Trump’s onhandig gekozen geschenk. Bron: ABC News

4. Onverschillig zijn over cultuur

Susan Kramer (een klungelige Britse minister) gaf in 2015 een horloge aan de burgemeester van Taiwan’s hoofdstad, Taipei. De beste man antwoordde dat hij er niets aan had en het wellicht kon verkopen als oud ijzer. Het was een grapje. Maar wel gebaseerd op een kern van waarheid. Een horloge geven suggereert in de Chinese cultuur dat je tijd erop zit. Letterlijk. Best lomp relatiegeschenk als je erover nadenkt.

5. Verkeerde feestdagen aanhalen

Godsdienstige feestdagen kunnen een leuk geefmoment zijn. Maar ga er niet zomaar van uit dat iemand Kerst, Ramadam, Pasen of Sinterklaas viert. Vooral het vieren van die laatste kan tegenwoordig in het verkeerde keelgat schieten.

Marsepein in de vorm van een lief biggetje? Aan een moslim geef je geen producten met het beeld van een varken. Laat staan varkensvlees of een relatiegeschenk gemaakt van varkensleer. Houd rekening met het geven van alcohol houdende dranken aan moslim. De meeste hindoes drinken trouwens ook niet.

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden. Chinezen zijn vrij bijgelovig en hebben ook zeer specifieke relatiegeschenk etiquette. Ik vond een vrij uitgebreid overzicht van do’s en don’ts op het gebied van relatiegeschenken geven in verschillende culturen. Kan van pas komen als je niet klunzig wilt overkomen, bij internationale klanten.

6. Niet verdiepen in de ontvanger

Ben je zelf net iets té enthousiast over een relatiegeschenk idee? Stap niet in de valkuil van je eigen smaak. Dat jouw hart sneller gaat kloppen van de Spaanse keuken, wil niet zeggen dat iedereen overweg kan met een complete Iberico ham. Of dat jij het liefst elke dag een balletje slaat op de golfbaan. Wil niet zeggen dat iedereen zit te wachten op een golf clinic. Het komt onverschillig over. Een relatiegeschenk dat niet aansluit bij hobbies of interesses laat zien dat jij je niet verdiept hebt in je klant.
relatiegeschenkken don'ts pijnlijk kantoor moment

7. Logo’s zijn no-go’s

Tot slot. Relatiegeschenken worden vaak verward met reclameartikelen of merchandising. Logo’s moeten duidelijk, liefst in full color, zichtbaar zijn. Deze relatiegeschenken belanden juist om die reden nog eerder op marktplaats dan op zolder. Begrijp me niet verkeerd. Een relatiegeschenk bedrukken met je eigen logo kan best. Maar hou het subtiel. Denk aan een merkje in de kraag van een trui bijvoorbeeld. Relatiegeschenken zijn bedoelt als dankjewel. Je wilt dat de ontvanger het gebruikt. En liefst dat hij klant blijft of wordt.

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Duik dieper in ons archief, check deze gerelateerde originele relatiegeschenk ideeën:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *