Originele nationale complimentendag geschenken

5 compliment geschenken tips voor 1 maart: Nationale Complimentendag.

Een paar originele complimentendag geschenken voor Nationale Complimentendag. Zo maak je er een dag van, om nooit te vergeten! Want goede managers weten: complimenten en erkenning geven verhoogd productiviteit en houdt je mensen aan boord.

“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”


William James (Psycholoog 1842 -1910) oderzocht de impact van waardering.

1. CompliMentos

Grappig: een doosje mentos als compliment geschenk. Je kunt ze zelfs laten bedrukken met de naam van de ontvanger en een foto! Gevonden op Yoursurprise.nl voor € 9,95.

2. Toffe compliment mok

Dit complimenten kadootje is speciaal voor de grootste doorzetter die je kent. Gevonden voor €13.95 op Ditverzinjeniet.nl. Aanrader want ze hebben een inpakservice (voor € 1,95). Check! Scheelt weer gedoe met cadeaupapier.

3. Mwah. tekstcadeau complimentjes

Grappige complimentjes voor een vriend, kennis, baas, buurman, moeder, collega, neef, nicht of zelfs een onbekende. Ik vond deze 20 verschillende tekstuele verwennerijen in een doosje, bij Mwah. Kost €7,95 per stuk.

4. Complimentkaart sturen

Soms zijn de kleinste gaberen, gewoon de beste. Maakje eigen complimentenkaartjes voor collega’s. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt ze morgen zelfs al in huis hebben!

Je bestelt ze vanaf 10 stuks bij Packhelp. Ik koop daar graag wenskaarten omdat ze super veel verschillende soorten papier hebben. En een makkelijk bestelproces met kant-en-klare photoshop templates.

5. Tegeltje bedrukken

Oer-Hollands, stijlvol en hip! Maak een Delfts Blauw tegeltje met eigen tekst of foto. Zoals: Werknemer van de maand! Gevonden voor een tientje op Tegeltjes.com inclusief cadeauverpakking.

Lees ook:  Ook oude tradities bieden kansen

Liefde is niet te koop

De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. De officiële spelregel voor deze dag is dat men niet producten of diensten te koop zal aanbieden. Ik sta volledig achter het thema, maar waarom zou je niet op zoek gaan naar een leuk compliment geschenk?

Erkenning en complimenten kunnen op veel manieren geuit worden. Ook bijvoorbeeld door het geven van een cadeautje. Aldus Frank van Marwijk, sociotherapeut en co-auteur van Het groot complimentenboek (2017).

Zakelijk gezien mag je daarom de kracht en het nut van een relatiegeschenk niet onderschatten. Ik kende een secretaresse die slecht gewaardeerd werd. Eén keer kreeg ze een secretaressedag geschenk. Een tasje, geloof ik, met het woord ‘kanjer’ erop. En dat heeft ze jaren lang trots op haar bureau laten staan.

Waarom is er een Nationale Complimentendag?

Iedere dag is het wel de dag van ‘iets’. Op de derde donderdag van de maand april geven we bijvoorbeeld onze secretaresses een leuk cadeau. Ja e ris ook een dag van de vrachtwagenchauffeur. Je vraagt jezelf misschien af: waarom is er een complimentendag nodig? Want een compliment geven is toch gewoon vanzelfsprekend?

WRONG! In de praktijk doen wij dit bar weinig. Dat komt volgens de initiatiefnemers omdat het geven van complimenten helaas (nog) niet echt in onze aard zit.

Vaker hoor je over dingen die fout aflopen, of blunders. Ik moet toegeven dat ik hier zelf ook debet aan ben. Een blunder is stiekem wel vermakelijk. Erg hé? Jammer ja, want een beetje extra positivisme kunnen we allemaal wel gebruiken.

Lees ook:  Originele geschenkverpakking voor Godiva's chocolade

Belangrijkste reden om ontslag te nemen

William James, een Amerikaanse psycholoog, stelde ruim honderd jaar geleden al dat waardering een diep gewortelde menselijke behoefte is. Een behoefte die je zeer serieus moet nemen. Dit verklaart ook waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom werknemers ontslag nemen.

Piramide maslow herkenning waardering complimenten 2

Erkenning en waardering staan niet voor niets heel hoog in de piramide van Maslow. Hij publiceerde in 1943 zijn motivatie-theorie, en rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in deze hiërarchie.

Slecht gewaardeerde vrijwilligers stoppen sneller met hun filantropische inzet. Complimenten verhogen de productiviteit en personeelsretentie. Maar wetenschappelijk onderzoek heb je denk ik niet nodig als bewijslast. Want we weten allemaal wat er gebeurd met verwaarloosde relaties… toch?

Trouwens: denk niet alleen aan je personeel, vergeet je klanten niet! Veel bedrijven haken daarom in op #complimentendag. Kijk maar even rond op social media.


Goed. Met één complimentendag per jaar ga je de wereld niet verbeteren. Maar het kan geen kwaad om elkaar even aan het denken te zetten! Daarom deze inspirerende complimentendag geschenken tips: want ik geloof in de kracht van een tastbaar geschenk!