De kracht en het nut van relatiegeschenken simpel utgelegd

Wat is het nut van relatiegeschenken? Seth Godin legt uit hoe en waarom relatiegeschenken werken.

Wat is een nuttig relatiegeschenk? Wanneer is iets een relatiegeschenk, of waarom geven bedrijven relatiegeschenken? Wat maakt een relatiegeschenk tot een goed geschenk? Vraag jij je dit af?

Marketing goeroe

Je kunt veel opsteken van een goede relatiegeschenk definitie. Maar het antwoord op deze vragen wil ik in deze post graag uitleggen aan de hand van een verhaal van Seth Godin. Godin is marketeer, auteur van 18 bestsellers en tegenwoordig een veelgevraagd internationale spreker.


Gulle gift versus gratis Give-away

Gratis is niet altijd gul. Gratis kan een doordachte marketing strategie zijn. Een uiteindelijk egoïstische, manier om de verkoop te verhogen. Wanneer je jouw ideeën, tips of mening gaat verspreiden (en gratis is de beste manier om dat te doen), zijn er allerlei manieren om daarvan te profiteren. Maar vergis je niet. Gratis monsters, give-aways, gratis ideeën en bonussen zijn niet per se gulle geschenken.


Een gul geschenk krijg je als er geen transactie gepland staat of verwacht wordt. Een geschenk is een geschenk. Niet het begin van een transactie. Wanneer je een schilderij van Picasso bekijkt, zal Picasso er niets voor krijgen (hij is dood). Zelfs zijn erfgenamen zullen niets krijgen. Zijn kunst is een geschenk voor iedereen die het ziet.

Het geven van geschenken is een vrij vreemd gebruik. In de meeste gezinnen gaat het, zelfs tijdens de feesdagen, meer om het uitwisselen van geschenken. In plaats van de eigenlijk onbaatzuchtige daad van het geven van een geschenk.

Nu het leuke gedeelte, de punchline. Het geven van een cadeau, zonder enkele reden en transactie in het veruitzicht, is eigenlijk ongelooflijk krachtig. Het verandert je benadering van de markt, het verandert je relatie met de ontvanger en ja, het verandert jezelf.


Seth Godin

Geïnspireerd?

Dit verhaal is geen absolute definitie van een relatiegeschenk. Maar het definieert wel de materie. Ga eens iets iets critischer aan de slag met je relatiegeschenken. Want als je het goed doet dat levert een relatiegeschenk altijd meer op dan het kost. Of check Godin’s blog voor meer boeiende marketing gerelateerde ideeën. Kan ook.