Gratis broodje bal bij BP op Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2019

Negatief-stigmatiserend cadeautje, of gewoon een geslaagde inhaker?

Op de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur deelde het BP Wild Bean Cafe gratis een broodje bal uit op vertoon van een C of CE rijbewijs.

Gratis gehaktballen voor chauffeurs. BP bedacht deze opvallende actie op de allereerste Dag van de vrachtwagenchauffeur. Want zonder vrachtwagenchauffeurs komen onze levensmiddelen, bouwmaterialen, pakketten, containers, stukgoederen en onderdelen nergens aan.

Wij vinden dat alle hardwerkende vrachtwagenchauffeurs van Nederland een keer in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom is er nu de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Dit jaar is dat op 12 december 2019. Het wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen, op iedere tweede donderdag van december.

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Ik vind het een sympathieke actie, ondanks het feit dat ik denk dat je ook best voor een minder stereotype cadeau had kunnen kiezen. Iets gezonders, dat wellicht meer van deze tijd is.  

Gratis broodje bal voor vrachtwagenchauffeurs

Bij het Wild Bean Cafe van BP tankstations serveerden ze op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2019 aan alle vrachtwagenchauffeurs van Nederland een gratis broodje Van Dobben gehaktbal.

Op vertoon van rijbewijs C / CE ontving elke chauffeur op 12-12-2019, tijdens openingsuren van het Wild Bean Cafe, een broodje Van Dobben gehaktbal of een vegetarische empanada gratis.

Ongezond

Stel je voor: je zit de hele dag voor je werk op een stoel. Je kunt niet eens eventjes een wandeling maken naar het koffiezetapparaat. Want die is binnen handbereik in je cabine. Voor vrachtwagenchauffeurs is het daarom lastig om er een gezonde leefstijl op na te houden. Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat chauffeurs dit eigenlijk juist wel willen.

Lees ook:  Whiskas Curiosity Box

Gemiste kans

Je denkt eerder aan een buik en een bal gehakt dan aan sportende chauffeurs met gezonde salades. Vaak wordt aangenomen dat die ongezonde gewoonten te maken heeft met een gebrek aan kennis en motivatie, maar dat is onterecht.

Veel van de chauffeurs gaven in het onderzoek juist aan dat ze graag gezonder willen leven. Dus misschien was een gratis smoothie een beter idee geweest van de BP? Persoonlijk denk ik dat het een heel mooi gebaar is. En eerlijk is eerlijk je kon ook kiezen voor een vegetarische empanada in plaats van die gehaktbal. 

12 december: Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2019

Iedere tweede donderdag van december is uitgeroepen tot Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Het is een initiatief van werkgeversorganisaties TLN en VVT, vakbonden FNV en CNV en Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het beroepsgoederenvervoer SOOB.

Doel: om een traditie in gang te zetten om chauffeurs in het zonnetje te zetten. Tegelijkertijd hopen ze hiermee de aantrekkingskracht van het beroep vrachtwagenchauffeur te vergroten. 

Marketing

Veel bedrijven die afhankelijk zijn van de logistieke sector ondersteunen dit initiatief. Dit jaar waren dat BP, Albert Heijn, Jumbo, TVM, Randstad, Mercedes, Scania, Etos en Gall & Gall. De bedoeling is dat meer organisaties de campagne gaan ondersteunen. Denk aan supermarktketens, uitzendbureaus en bedrijven die actief zijn in de automotive industrie. 

Poster dag van de vrachtwagenchauffeur 2019 reclame campagne
Poster

Chauffeurs zijn de onmisbare schakel in Nederland, een land waar distributie en logistiek centraal staan.

Marketeers haakten dit jaar al slim in op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, mt filmpjes en steunbetuigingen met #DVC2019 op social media. Via de officiële website is een toolkit voor marketeers te downloaden met banner materiaal.

Lees ook:  Happy Meal boekjes

Dit jaar was de meest opvallende actie het gratis broodje bal van BP. Ik ben benieuwd of dat ook een jaarlijkse traditie gaat worden!