Duitsland ziet omzet promotionele producten halveren

Onderzoeksresultaten promotionele producten branche Duitsland: ook bij de buren gaat het slecht.

Het was vanaf het begin van de wereldwijde lockdown duidelijk, dat de coronacrisis sommige branches zwaarder zou treffen dan andere. De relatiegeschenken-business heeft het net als die van de aanpalende beurzen en evenementen heel moeilijk, ook in buurland Duitsland. 

Dat wordt nog eens duidelijk in de resultaten van een enquête die onlangs gehouden werd door de branchevereniging Gesamtverband der Werbeartikel-Wirtschaft e.V. (GWW). Van de ongeveer 1.600 relatiegeschenken distributeurs en leveranciers namen 368 bedrijven deel aan het brancheonderzoek i.s.m. Institute for Retail Research IFH van de Universiteit van Keulen.

Promotionele producten Duitsland: 3,65 miljard euro omzet in 2019

Onderzoek naar de effectiviteit van verschillende vormen van ‘werbung’ door marktonderzoeksinstituut DIMA toont steeds aan dat relatiegeschenken door de Duitsers als meest aangename vorm van reclame worden beschouwd. Dat niet alleen. Ook zijn promotionele producten veel effectiever dan gedrukte, radio- en tv-advertenties, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. 

Promotionele artikelen  worden door de Duitse consument niet zelden langer dan een jaar regelmatig gebruikt;  geen wonder dat de sector  – waar in de bondsrepubliek 60.000 mensen werken – de afgelopen jaren een gestage omzetstijging heeft gekend, tot een recordhoogte van 3,65 miljard euro in 2019. Maar daar is nu abrupt een einde aan gekomen. 

56% minder omzet

Al in april vroeg de GWW zijn leden welke effecten de beperkingen tot dan hadden gehad; drie maanden later werden de deelnemers opnieuw geïnterviewd. De resultaten zijn sinds enkele dagen beschikbaar en laten duidelijk zien hoe de situatie in de branche verslechtert. 

Lees ook:  Wie regelt binnen een bedrijf de relatiegeschenken?

De gemiddelde omzet bedraagt ​​nu 56% van die van het tweede kwartaal van 2019, en verslechtert nog steeds. Ondanks  gesubsidieerde werktijdverkorting ( waar meer dan de helft gebruik van maakte), noodhulp van de federale en deelstaatregeringen en gemakkelijke KfW-leningen is het aantal ontslagen in het tweede kwartaal verder toegenomen.

Duitse economie

Voor de Duitse economie als geheel verwacht het Bondsministerie voor Economische Zaken en Energie voor 2020 een daling van het bruto binnenlands product met 6,4%. Het Federaal Bureau voor de Statistiek is pessimistischer en ziet een daling met 9,7% in het verschiet. Dat is peanuts vergeleken met de al opgetreden daling van 44%!

Ben je benieuwd naar gedetailleerde resultaten, download dan het GWW-rapport hier