Opvallende relatiegeschenken moeten gek zijn

Alleen een piepend wiel krijgt olie

Kent u die oud-Nederlandse uitdrukking nog? Wie aandacht wil, moet opvallen – de tegenhanger van het al even Nederlandse “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg!”

Als marketeer weet jij natuurlijk even goed als ik dat je in dit land altijd moet koorddansen tussen overdrijven (de Jumbo-snollebollekes campagne) en downplayen (Klaverblad verzekeringen). En dat we, zij het met de nodige afgunst, kijken naar culturen waarin overdrijven heel gewoon is. 

Een mooi voorbeeld is de recente samenwerking tussen het Spaanse luxe-merk Balenciaga (mooie schoenen, ik ben er dol op) en Crocs, een even iconisch merk dat echt Hollands zou kunnen zijn maar niet is. Het resultaat? 

Het internet gonst van de kreten van afkeer en wellust om deze ongemakkelijke liefdesbaby. En dat was natuurlijk ook de bedoeling van de marketeers: sterke emotionele reacties uitlokken. Dergelijke ‘oddball’ modeproducten worden zelden echte verkoopsuccessen, maar daarvoor worden ze ook niet ontworpen. Hun effectiviteit ligt in hun vermogen om de aandacht te trekken en de maker te onderscheiden van de saaie concurrentie.

Demna Gvasalia

Balenciaga, dat eigendom is van Kering, een conglomeraat dat ook merken als Gucci en Saint Laurent in de portfolio heeft, grijpt vaker naar subversieve acties sinds Demna Gvasalia over de ontwerpafdeling (en dus marketing!) gaat. Zoals gewoonlijk valt zijn werk niet alleen op door een bizar ontwerp, maar ook door het hoge prijskaartje dat eraan vast hangt. Zo kwam hij een paar jaar geleden met de Extra Large Shopper Tote Bag. Een reproductie van IKEA’s goedkope blauwe draagtas met een prijskaartje van $ 2.145 en een waanzinnig t-shirt -met aangehecht overhemd  dat $ 1.290 moest kosten.

Lees ook:  Top 3 grappige babyflessen

Wat kunnen wij leren van deze aandachttrekkers? 

Inderdaad, als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder. Denk Douwe Egberts – een household name if ever there was one. Maar persoonlijk vind ik de ristretto-cups van L ‘Or veel en veel lekkerder. En een echt gek relatiegeschenk vind ik echt té gek.

Opvallende relatiegeschenken

Voor rare, bizarre, gekke, idiote, maar vooral opvallende relatiegeschenken ideetjes ben je hier aan het juiste adres. Een paar leuke voorbeelden van de meest opvallende cadeau ideeën: