Wat is Kitting?

Het nieuwe normaal: creatief met kitting

Hoe meer mensen gevaccineerd worden, des te urgenter wordt de vraag: gaan we weer terug naar het oude normaal, of krijgen we een nieuw normaal? 

Zeker is dat niet alles zal terugkeren naar het oude. We zullen meer thuiswerken, we zullen meer eten laten bezorgen of afhalen, en sommige ‘events’ die ook online succesvol waren zullen ook in de toekomst digitaal blijven, is de verwachting.

Een van de ontdekkingen die niet alleen, maar zeker ook onze branche raken is dat consumenten dol zijn op wat al ‘kitting’ en ‘bagging’ genoemd wordt. En het heeft niks met klussen of jonge katjes te maken.

Super trendy: Kitting (of bagging)

Je ziet het in de vorm van verspakketten in de supermarkten. En natuurlijk zijn daar ook de maaltijdboxen, al dan niet verkrijgbaar als abonnement. De food kits worden zelfs al gepromoveerd tot ‘branded merchandise’, zie bijvoorbeeld hoe de publieke omroep van onze zuiderburen goede sier maakt met ‘dagelijkse kost’ boxen op basis van de recepten van Jeroen Meus.

voorbeeld kitting trend dagelijske kost maaltijdbox
TV Chef Meus met zijn maaltijdbox / foodkit ( Dagelijkse Kost: een leuk programma) © één VRT

Relatiegeschenk kits

Maar de schoenmaker blijft liever bij haar leest: voor ons gaat de ‘kitting’ trend vooral om het sturen van dozen met leuke dingen aan thuiswerkende collega’s, deelnemers aan (gesponsorde) virtuele evenementen of gewaardeerde klanten. Denk maar aan survival kits voor bedrijfsfeestjes. Onboarding kits voor nieuwe collega’s, ja je hebt ook offboarding kits voor een afscheid ‘volgens het boekje’. DIY kits niet te vergeten, in alle soorten en maten. Ons blog staat vol met voorbeelden.

En we hebben kunnen vaststellen dat veel opdrachtgevers ontdekt hebben dat het niet per se noodzakelijk is om medewerkers dagenlang in grote hallen met stapels giveaways in dure ‘stands’ zich te laten vervelen. Ik bedoel die vakbeurzen, waar je wachtend op een handjevol serieuze klanten, je adem inhoudt tussen massa’s goodiebag hunters en andere ‘goudzoekers’. Het is veel effectiever om te weten wie je prospects zijn en die met een goed verhaal en amazing unboxing experience rechtstreeks te benaderen! 

Lees ook:  De kracht en het nut van relatiegeschenken simpel utgelegd

Kitting: hoe doe je dat? (5 tips)

Wat inmiddels wel duidelijk wordt is dat we wel de nodige zorg moeten besteden aan de inhoud van deze ‘kits’. Het is niet genoeg om wat bekende giveaways bij elkaar te gooien in een bruin-kartonnen doos. Steeds vaker zie je zogenaamde thema-boxen, waarbij het thema past bij gever en ontvanger. Je kunt zelfs elke doos individueel personaliseren met de naam van je ontvanger.

Ook zie je dan heel verschillende producten bij elkaar komen, bijvoorbeeld voedsel én kleding én servies én bestek. Dat betekent voor de samensteller extra logistieke problemen, en samenwerken met heel verschillende toeleveranciers. Een mok en een t-shirt bederven niet – maar kaas en stokbrood…

De kitting-trend biedt met andere woorden veel kansen om onze creativiteit de vrije loop te laten. Misschien wel meer dan bij de gemiddelde promotionele campagne. We kunnen samen met de klant de ideale inhoud bepalen van de kit. Kies voor producten en een verpakking die past bij de missie en visie van de gever. 

We moeten rekening houden met transparantie, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheden. Dat is één van de belangrijkste trends in corporate gifting. Een uitdaging is om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de kit op tijd bij elkaar komen. En dan is er natuurlijk het stukje fullfilment, zorg dat je leverancier de relatiegeschenken verstuurt conform Europese privacywetgeving.

  1. Denk goed na over de inhoud (kwaliteit over kwantiteit)
  2. Besteed aandacht aan de verpakking (thema bedrukking, personaliseren)
  3. Er zijn logistieke issues (formaat, breekbaarheid, houdbaarheid) bij samengestelde kits
  4. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol (waar source je de gifts, wees transparant en maatschappelijk verantwoord)
  5. Verstuur je kits naar persoonlijke adressen, let op de AVG (privacywet)
Lees ook:  Coronaproof kantoor pakket: wat zit er in? Welkom terug op kantoor!

Door met zorg en aandacht de ideale giftbox samen te stellen én te distribueren maken we in het nieuwe normaal onze klanten én hun relaties een stukje gelukkiger dan voorheen!