Wie regelt binnen een bedrijf de relatiegeschenken?

Regelmatig komen er leuke geschenkartikelen of gadgets op de markt die zeer geschikt kunnen zijn als relatiegeschenk of giveaway. Vaak is er bij deze bedrijven een business development manager of accountmanager verantwoordelijk voor de sales en marketing van dat product in de relatiegeschenkenbranche. Als jij die persoon bent, dan wil je waarschijnlijk ook weten wie de relatiegeschenken bij een bedrijf regelt, of wie bepaalt welke relatiegeschenken er worden gekozen. In dit artikel behandel ik de vraag: wie regelt de relatiegeschenken en hoe bereik je die beslissingsmaker?

Wie regelt vaak de relatiegeschenken binnen een bedrijf? Hoe bereik ik die persoon het best? 

Het is gebruikelijk dat de afdeling marketing of communicatie verantwoordelijk is voor het regelen van relatiegeschenken binnen een bedrijf. Deze afdeling heeft immers als doel om de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten en relaties met klanten en partners te onderhouden. Relatiegeschenken zijn een effectief middel zijn om deze doelen te bereiken en vormen een essentieel onderdeel van het relatiemanagement. Daarom zou deze doelgroep bovenaan je lijstje moeten staan met kansrijke leads.

Soms kan het ook voorkomen dat andere afdelingen, zoals sales of customer service, betrokken zijn bij het regelen van relatiegeschenken, afhankelijk van de specifieke doelstellingen en taken van die afdelingen binnen het bedrijf. Het kan ook voorkomen dat een bedrijf een specifieke persoon aanstelt als relatiegeschenken manager om deze verantwoordelijkheid te dragen. Dus staar je niet blind op de afdeling marcom!

10 meest voorkomende functietitels van relatiegeschenk inkopers.

  1. Marketing manager
  2. Marketing medewerker
  3. CEO, Directeur, DGA
  4. Sales manager
  5. Sales director
  6. Accountmanager
  7. CFO
  8. Financieel administratief manager
  9. Secretaresse
  10. HR manager
Lees ook:  Nieuwe merchandise trend: co-creatie designer merch

Hoe bereik je deze mensen?

Goed, nu we ongeveer weten wie er verantwoordelijk is voor het regelen van relatiegeschenken zal ik je mijn 4 tips geven hoe je deze mensen kunt bereiken. Daar hebben we namelijk op ons blog al vaker aandacht aan besteed, want zoals je zult begrijpen: dat kan op heel veel manieren!

Ik put mijn kennis uit de circa 10 jaar dat ik honderden relatiegeschenken leveranciers heb geadviseerd in hun marketing strategie. Ik werkte voor een bedrijf dat alle vakbeurzen voor de branche organiseerde en vaktijdschriften uitgaf. Geen één bedrijf is hetzelfde, dus iedereen doet het op zijn ‘eigen unieke manier’. Pas die manier altijd aan, een doe nooit elk jaar hetzelfde. Verder: kijk goed naar de tips en leer van voorbeelden wat anderen doen. Misschien ontdek je iets dat ook voor jou goed kan werken. 

1. Onderscheid jezelf van de concurrent

concurentie relatiegeschenken markt

De enige manier waarop je in de relatiegeschenken markt kunt onderscheiden, is door te concurreren op prijs. Gelukkig is dit veelgehoorde standpunt complete onzin!

Lees : 6 tips voor succesvolle concurrentiestrategie

2. Denk als een reclamebureau

wie regelt de relatiegeschenken in een bedrijf

Oneerbiedig benoemde ‘relatiegeschenkboeren’ zijn geen ‘Mad Men’ – maar eigenlijk wil je voor jouw klant hetzelfde bereiken.

Lees: 5 tips voor leveranciers van relatiegeschenken

3. Bepaal je positie in de distributieketen

relatiegeschenk verantwoordelijke bereiken tip

Aan de hand van het vijfkrachtenmodel kun je een analyse maken van de aantrekkelijkheid van de relatiegeschenkenmarkt. Begrijp hoe die branche functioneert en kies een logische positionering voor je onderneming voor je aan ‘jan en alleman’ gaat verkopen.

Lees: relatiegeschenken verkopen: 3 tips

Lees ook:  Netflix maakt reclame voor The Crown via giftbox voor Mariah

4. Verplaats jezelf in de inkoper

positie bepalen relatiegeschenken markt

Probeer jezelf te verplaatsen in de positie van de inkoper van relatiegeschenken. Wat je denkt dat belangrijk is, blijkt niet altijd zo te zijn.

Lees: hoe inkopers een relatiegeschenk leverancier selecteren

Bedrijfsgrootte 

De manier waarop de relatiegeschenken worden geregeld binnen een bedrijf kan variëren afhankelijk van de grootte en structuur van het bedrijf. In kleinere bedrijven kan het vaak de taak zijn van de eigenaar of een manager om de relatiegeschenken te regelen, terwijl in grotere bedrijven er vaak een speciale afdeling of een persoon is die verantwoordelijk is voor het regelen van de relatiegeschenken.

Deze persoon of afdeling kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het selecteren van de geschenken, het inkopen van de geschenken, het opstellen van een budget en het verzenden van de geschenken naar de juiste ontvangers. Het is belangrijk dat er binnen het bedrijf duidelijke richtlijnen zijn voor het geven van relatiegeschenken, zodat er geen sprake is van belangenverstrengeling of ongepaste cadeaus. Dit kan worden geregeld via het bedrijfsbeleid of door een specifieke code of richtlijnen voor relatiegeschenken op te stellen.

Relatiegeschenkenbeleid

Als een klant van een leverancier een cadeau krijgt, bewerkstelligt dat allerlei sterke emoties. Relatiegeschenken hebben 3 aantoonbare psychologische effecten die van invloed zijn op de klantrelatie. Dat kan goed uitpakken, maar kies je een fout geschenk: soms ook fout, met negatieve gevolgen voor de reputatie van je bedrijf en de klantrelatie. Daarom is handig om een beleid op te stellen voor het ontvangen en geven van relatiegeschenken. Probeer erachter te komen of er een beleid voor relatiegeschenken is bij het bedrijf waar je zaken mee wilt doen. Misschien helpt je dat een beter voorstel te maken en leer je welke mensen er intern betrokken zijn bij de beslissing.