Deze relatiegeschenk beurzen worden verschoven door het Coronavirus (COVID-19)

De corona-pandemie is hier. Als het gaat om het onderwerp Coronavirus dan staat gezondheid en veiligheid voorop. Maar de economische gevolgen mogen ook niet over het hoofd worden gezien.

Om de veiligheid van bezoekers, deelnemers en personeel van de locaties te waarborgen, worden steeds meer congressen en beurzen geannuleerd of enkele maanden verschoven. Op dit moment zijn ook deze relatiegeschenk vakbeurzen verschoven:

  • Haptica Live 2020 (was 18 maart) is verschoven naar 18 juni 2020.
  • Hong Kong Gift & Premium Fair 2020 (was 27-30 april) is verschoven naar 25-28 juni 2020.
  • PPOT roadshow Nederland (was 17, 18 en 19 maart) is tot nader bericht uitgesteld.
  • PPOT roadshow België (was 25 en 26 maart) is tot nader bericht uitgesteld.
  • PromZ Live 2020 (was 13 en 14 mei) is verschoven naar 26 en 27 augustus.
  • PPP Jaarcongres (was 26 maart) is tot nader bericht uitgesteld.
PromZ live relatiegeschenk beurs ingang
Lange rijen bezoekers voor de ingang van PromZ Live 2019 in de Kromhouthallen, Amsterdam.

PPP Jaarcongres gaat door – De Nederlandse branchevereniging PPP laat (op moment van schrijven) via hun website leden weten dat hun Jaarcongres op 26 maart 2020 gewoon doorgaat. UPDATE 22-03-2020 – ook dit event is uitgesteld tot nader bericht. De organisatie geeft aan dat ze de adviezen volgen van het kabinet en het RIVM. Wel zullen ze de benodigde (hygiëne)protocollen tijdens het jaarcongres in acht nemen.

Coronavirus-crisis in de relatiegeschenken branche

Leek het Coronavirus voor sceptici misschien eerst op een uit de hand gelopen griep? Het Coronavirus (COVID-19) is na ons laatste bericht over de gevolgen voor de promotionele producten branche in januari, uitgegroeid tot pandemie. Er was toen alleen nog sprake van verstoring in de supply chain en vertragingen van leveringen. Het zal daarom niet als een verassing komen dat de gevolgen voor de relatiegeschenkenbranche ook steeds grotere proporties aannemen.

Lees ook:  Gratis Jimmy John’s broodje voor afgestudeerden via instagram

Conjunctuuromslag

Vooralsnog blijkt er voldoende voorraad. En niemand maakt zich echt zorgen over langere levertijden. Maar de volledige effecten van het coronavirus op de hele economie zullen waarschijnlijk pas in mei / juni te zien zijn. En of voorraad en levertijden dan het grootste probleem zijn, valt te betwijfelen.

Want economisch herstel sterft nooit door ouderdom. Daar is een trigger voor nodig. De westerse hoogconjunctuur, de fase van onafgebroken economische groei, is al flink op leeftijd. Het is niet ondenkbaar dat de uitbraak van het Coronavirus de trigger is die de conjunctuuromslag in gang zal zetten.

Reactie leveranciers

De PSI (het grootste platform voor de Europese promo branche) heeft een aantal grote relatiegeschenk leveranciers gebeld. Het doel was om te peilen hoe men omgaat met de Coronacrisis in onze branche. Het resultaat stemt optimistisch, als je de quotes mag geloven. Hoe reageren relatiegeschenk importeurs op de huidige situatie?

“We serveren momenteel uit voorraad.”

Marcus Sperber, elasto

“We zijn zeer goed leverbaar en hebben een grote voorraad.”

Armin Halfar, Halfar System GmbH

“We leveren volgens plan, maar zijn voorbereid op knelpunten.”

Ralf Oster, PF Concept

Lange termijn effect

Als je het hele artikel goed doorleest blijkt dat men zich toch ook wel zorgen maakt of al die voorraad überhaubt nodig is. Wat gebeurt er wanneer de vraag naar promo producten en relatiegeschenken opdroogt als gevolg van de economische crisis. Zoals Sascha Thielen (TLN Trade Company GmbH) het verwoord: “Het verdere verloop van het jaar is moeilijk te voorspellen, maar we verwachten een over het algemeen vrij moeilijke situatie, verliezen en een verzwakkende economie.”