Marketeers kunnen dromen hacken

Onderzoekers luiden alarmbel: marketeers willen je dromen hacken

Een drietal onderzoekers van Harvard, MIT en de Universiteit van Montreal publiceerden onlangs een artikel over droomhacking in Aeon waarin zij waarschuwen dat, zo blijkt uit recent onderzoek, liefst 77 procent van de marketeers van plan is om in de komende drie jaar dreamtech-advertenties te gaan gebruiken.

Zij hebben vastgesteld dat in de wetenschappelijke literatuur opvallend vaak gesproken wordt over het testen van nieuwe manieren om koopgedrag te beïnvloeden door middel van slaap- en droomhacking. “Commercieel gebruik van droomincubatie – de presentatie van stimuli voor of tijdens de slaap om de droominhoud te beïnvloeden – is geen science fiction meer, maar wordt snel realiteit.”

Dit apparaat kan dromen hacken

Twee van de auteurs van het essay weten waarover zij spreken – zij werkten eerder aan een MIT-apparaat dat is ontworpen om te communiceren met slapende proefpersonen, waarbij zij ook hun dromen ‘hackten’.

Zij wezen op een recente advertentiecampagne van Molson Coors, uitgezonden vóór de Super Bowl van dit jaar, waarin gratis bier beloofd werd in ruil voor deelname aan een droomincubatie-onderzoek, dat gebruik maakte van een video met popster Zayn Malik en dansende bierblikjes en pratende vissen. Daarbij maakten de Coors-marketeers ongegeneerd gebruik  van het concept ‘gerichte droomincubatie’, een term bedacht door twee van de auteurs in een paper uit 2020.  

Verbod

De drie bezorgde wetenschappers publiceerden eerder dit jaar ook een open brief waarin zij kritiek uitten op adverteerders die op deze wijze dromen proberen te hacken. Veertig andere wetenschappers ondertekenden het document ook. De schrijvers betoogden ook dat de Federal Trade Commission, de Reclame Code Commissie in de VS, de regelgeving rond subliminale berichten in advertenties zou moeten aanscherpen om – onder meer – droomhacking te verbieden.

Lees ook:  Spaanse relatiegeschenken markt: 1 Miljard en internationale expansiedrift

Toepassingen droomincubatie

Droomincubatie heeft praktische toepassingen, onder meer bij behandelen van PTSS. Maar zoals met alle uitvindingen is het slechts een kwestie van tijd, waarschuwen zij. Voor je het weet zullen de technologiebedrijven die horloges, wearables, apps en andere gadgets maken die onze lichaamsfuncties 24/7 monitoren de verzamelde gegevens gaan verkopen. Of zélf die tools gaan gebruiken om onze dromen te beïnvloeden.

Het ergste van alles is dat je het niet zal merken, noch je zal herinneren dat je gedrag via gemanipuleerde dromen gestuurd wordt. De onderzoekers verwezen naar een studie waarin bleek dat fervente rokers minder gingen roken wanneer ze tijdens hun slaap blootgesteld werden aan sigarettenrook die gemengd was met vieze geurtjes. Maar  de proefpersonen konden zich geen van allen herinneren dat ze in hun slaap iets smerigs geroken hadden.