Relatiegeschenken brancheverenigingen; waar zijn ze goed voor?

Bedrukte pennen, caps, powerbanks gadgets en kerstpakketten. Voorbeelden van producten die bedrijven inzetten om hun relatie met klanten en personeel te versterken of om een campagne van een extra incentive te voorzien.

In Nederland wordt er jaarlijks voor ongeveer 1 miljard Euro aan uitgegeven. Vandaar ook dat deze branchegenoten elkaar regelmatig opzoeken, en zelfs een clubje hebben opgericht.

In dit artikel:

De grootste en oudste relatiegeschenken branchevereniging die ik ken is de PPAI in de Verenigde Staten. Al aan het begin van de vorige eeuw (1903) kwamen fabrikanten van promotionele producten overeen om deze ​​branchevereniging te starten. Tegenwoordig telt de club meer dan 15.000 leden!

Internationale en nationale branche organisaties voor handelaren van relatiegeschenken en kerstpakketten.

WebsiteGEO
2FPCOFédération Française des Professionnels de la Communication par l'Objethttp://www.2fpco.com/Frankrijk
AIMFAP Asociación de Importadores, Mayoristas, Fabricantes de Artículos Promocionaleshttps://aimfap.comSpanje
ASIAdvertising Specialty Institutehttps://www.asicentral.comVerenigde Staten
BAPPBelgian Association of Promotional Productshttp://www.bapp.beBelgië
BPMABritish Promotional Merchandise Association https://www.bpma.co.ukVerenigd Koninkrijk
EPPAEuropean Promotional Products Associationhttp://www.eppa-org.comEuropa
FYVARFabricantes y Vendedores de Artículos Promocionaleshttp://www.fyvar.esSpanje
GWWGesamtverband der Werbeartikel-Wirtschafthttps://gww.deDuitsland
NHKBANetherlands Hong Kong Business Associationhttps://www.nhkba.nl/Hong Kong
PIAPPolish Chamber of Promotional Productshttp://www.piap-org.pl/Polen
PPAIPromotional Products Association Internationalhttps://www.ppai.orgVerenigde Staten
PPPPlatform Promotional Productshttps://www.ppp-online.nl/Nederland
PROMASİADPlatform voor de Turkse promotie- en printsectorhttps://www.promasiad.org.trTurkije
PromoSwissBranchevereniging voor de promotionele productenindustrie in Zwitserlandhttps://www.promoswiss.ch/Zwitserland
PROMOTAPromotional Merchandise Trade Associationhttps://www.promota.co.ukVerenigd Koninkrijk
PROMOTÜRKTurkish Promotional Products Manufacturers and Sellers Associationhttp://www.promoturk.comTurkije
PSI NetworkPromotional Product Institutehttps://www.psi-network.deEuropa
Lees ook:  Nieuwjaars Borrelbox: 'het jaar van de Os'

Deze lijst van binnenlandsse en buitenlandse brancheorganisaties is met zorg samengesteld. En we doen zoveel mogelijk ons best het overzicht up-to-date te houden. Mocht je toch een foutje ontdekken, of er ontbreekt een (nieuwe) branchevereniging horen we graag van je.


Nederlandse branchevereniging relatiegeschenken

In Nederland kennen we Platform Promotional Products (PPP). De Nederlandse branche van relatiegeschenken (promotionele producten en diensten) heeft zich verenigd in 2002.

Ongeveer 200 leveranciers en fabrikanten hebben zich aangesloten bij de PPP. De contributie (vanaf € 550 p. jr.) voor het lidmaatschap van de PPP, hangt af van de omzet van jouw bedrijf. Hoe hoger je omzet, hoe meer contributie je betaalt.

relatiegeschenken marketing tip branche buitenland

Wil je kansen creeëren in het buitenland? Sluit je dan aan bij een brancheorganisatie van het land waar je zaken wilt doen. Je leert direct wat de belangrijkste spelers zijn en wie je kan helpen om een distributienetwerk op te zetten. Ook zijn er vaak kleinere sub-netwerken van distributeurs. Die leer je kennen op beurzen en bijeenkomsten!

Waarde van een branchevereniging

Je vraagt jezelf misschien af: ‘Waarom zou ik lid worden van een branchevereniging?’. De belangrijkste redenen om je aan te sluiten bij een branchevereniging zijn niet inkoopkortingen, of toegang krijgen tot een besloten forum / beurs.

De meeste relatiegeschenk brancheverenigingen hebben vrijwel dezelfde doelstellingen. En dit zijn de belangrijkste redenen om je erbij aan te sluiten:

  1. Kennis(deling)
  2. Netwerken
  3. Belangenbehartiging (politiek)
  4. Imagoverbetering (gedragscodes)

Het nogal abstracte doelstellingen. Vandaar dat ik ze één voor één hieronder eventjes toelicht.

1. Kennis(deling)

Branchegenoten en collega’s zijn ideale sparringpartners als het gaat om benchmarken en kennisdeling. En vergeet niet geweldige bloggers die precies weten wat ‘hot’ is en wat ‘not’. Die feilloos aanvoelen wat de relatiegeschenk trends zullen worden voor het komende jaar.

Lees ook:  Hoe doe je dat? Relatiegeschenken budget doneren aan het goede doel

Kansen signaleren

Maar eerlijk is eerlijk: door congressen, seminars en relatiegeschenk vakbeurzen te bezoeken steek je ook een heleboel waardevolle kennis op. Onafhankelijk wetenschappelijk marktonderzoek kan alleen gefinancierd worden door de krachten in een industrie te bundelen. Ook dat is een belangrijke reden om je aan te sluiten bij ene branchevereniging.

Tip: wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergoten in de relatiegeschenkenbranche? Dat kan ook vanachter je computer, door het actief beheren van reviews en vermeldingen voor leveranciers van relatiegeschenken in bedrijvengidsen.

2. Netwerken

Pssst, heb je het al gehoord?

Last but not least: netwerkers werken. Het voordeel van een branchevereniging is de mogelijkheid om concullega’s  te leren kennen. En natuurlijk biedt het de mogelijkheid om de band met je klanten cq. leveranciers te versterken. Roddels in de burelen van een branche is voor ondernemers van levensbelang. Je weet waar het goed gaat, maar ook waar het slecht gaat.

3. Belangenbehartiging (politiek)

Ik heb lobby voor jou

Europese wet- en regelgeving kan grote invloed hebben op je bedrijfsvoering. Wanneer je genoeg leden kunt binden, haal je op een bepaald moment ook genoeg gelden binnen via contributie. Zo kun je een fulltime directeur en secretariaat in dienst nemen. Maar ook belangenbehartigers inschakelen en sjieke dinertjes betalen in Brussel.

4. Imagoverbetering (gedragscodes)

Brancheverenigingen stellen voor hun leden vaak een gedragscode op. In Nederland bij de PPP noemen ze het: ‘Code of Conduct’. Een document dat voorziet in ‘spelregels’, waarbij men maatschappelijke verantwoordelijkheden geformuleerd heeft.

Spelregels

Veel relatiegeschenken worden namelijk geproduceerd in lagelonenlanden als China en India. Je kunt als vereniging afspreken dat je geen zaken doet met fabrikanten die bijvoorbeeld kinderarbeid inzetten. Maar ook op het gebied van milieu en veiligheid zijn er internationale, en nationale richtlijnen waaraan leden moeten voldoen.

Lees ook:  10 Beste relatiegeschenken webshops - Winnaar 2018: Maxilia.nl

Het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen is de laatste tien jaar steeds actueler. Maar in eerste instantie zijn dingen als standaard leveringsvoorwaarden van het grootste belang om het imago van een branche te professionaliseren.


Lid worden?

Vraag jij jezelf nog steeds af of je lid moet worden van een relatiegeschenken branchevereniging? Vergeet dan niet: lid zijn van een club is ook gewoon leuk! De bijeeenkomsten, ledenvergaderingen en congressen die worden georganiseerd levert een hoop positieve energie op. Veel plezier!