Waar blijven de Made in Holland relatiegeschenken? In landen met een sterk nationaal gevoel zoals Frankrijk is ‘Made in ons eigen land’ een steeds sterker verkoopargument, ook in de promotionele-productensector. In de vakliteratuur lees je bijvoorbeeld dat steeds meer Franse bedrijven Made in France’ als selectiecriterium gebruiken wanneer ze een relatiegeschenk kiezen.
Voorkeur voor lokaal geproduceerde producten
Een onderzoek in 2018 stelde vast dat zes op de tien Fransen meestal of altijd het land van herkomst of vervaardiging van een product of dienst meenemen in hun oordeel, voordat ze een koopbeslissing nemen. In 2011 was dat nog maar 46%. De Franse overheid steunt deze kieskeurigheid van harte en de trend is ook duidelijk zichtbaar in de resultaten van de jaarlijkse enquêtes van de Omyague beurs.
Antony Villéger, voorzitter van 2FPCO, de Franse federatie van professionals op het gebied van ‘communication par l’objet’ is het ook opgevallen: “Er is al twee of drie jaar een grote trend in Frankrijk. Bedrijven kochten vroeger voor het gemak relatiegeschenken in en uit Azië. Nu – en de covidcrisis heeft daar een rol in gespeeld – kijken ze steeds vaker naar geschenken, gemaakt in Frankrijk of in elk geval Europa.”
Minder afhankelijkheid van China
Nu tot op de dag van vandaag COVID-19 veel fabrieken in het verre Oosten stillegt en goederenstromen haperen, merken we hoe extreem afhankelijk we dreigen te worden van deze verre landen (zie de frequente tekorten aan geneesmiddelen). Dat geldt ook voor de promo-sector. De conclusie die we hieruit wel moeten trekken, is dat we meer van onze inkopen dichterbij huis moeten doen.
Overigens niet alleen vanwege leveringsproblemen of kosten: ook transparantie van de keten, die aan steeds meer sociale en milieu-eisen moet voldoen, dwingt ons zo lokaal mogelijk lokaal te ‘sourcen’. Daardoor vergroot je de leveringszekerheid, verminder je de milieu-impact, heb je meer zicht op arbeidsomstandigheden en: creëer je een extra verkoopargument voor steeds kritischer (eind)klanten.
Made in Holland promotionele producten?
Ik heb online eens gezocht naar ´made in holland´, relatiegeschenk en ´promotioneel product´. Dat levert slechts twee leveranciers op: van Heijster en Tigerconcepts . Met ‘made in EU” in plaats van Holland komen er nog een viertal leveranciers bij: van Helden, Eurogifts, Zakengeschenk.nl en Multigift. Mondialgifts uit België komt er nog bij als je ‘made in Europe’ als zoekterm gebruikt. Blijkbaar zijn er nog niet veel collega’s in de branche die ‘local’ al expliciet als USP gebruiken!
Dat betekent natuurlijk niet dat je bij de andere leveranciers niets ‘made in holland’ kan bestellen. Denk alleen maar aan ‘stroopwafels’ of pepermunt, kaas … Loopper levert (in 5 talen!) producten ‘geproduceerd in Nederland’, Heinen biedt typische ‘Promotional gifts [from?] the Netherlands’ in de vorm van delftsblauw aardewerk, terwijl CRE8? reageert op ‘made in Amsterdam’. Ook leuk een webshop met circulaire relatiegeschenken gemaakt in Nederland.
Beperkte capaciteit?
Een van de problemen, als je lokaal maar ‘in grote oplage’ relatiegeschenken wilt kopen, is het vinden van leveranciers die bereid en in staat zijn grotere hoeveelheden van een artikel B2B te leveren. Een lokale chocolatier in zeg Zutphen of Heerde (die is erg goed!) zal niet in staat zijn, neem ik aan, om meer dan 1.000 doosjes met jullie opdruk en persoonlijke brief aan je medewerkers te leveren.
Toch is ‘ Made in Holland ..’ een trend
“Think global, buy local” is al langer een trend, die door Covid en de alomtegenwoordige vergroening alleen maar aan kracht zal winnen. Duurzaamheid en kwaliteit zullen alleen maar belangrijker worden. Daarmee kan een label ‘made in Holland’, of desnoods ‘in Friesland’ of ‘Maastricht’, alleen maar sterker worden. Ook in de relatiegeschenken en promotionele producten.
In 2019 benoemde Adjiedj Bakas, trendwatcher des vaderlands, vijf trends voor relatiegeschenken. Eén daarvan was toen al: een behoefte aan ambachtelijkheid en streekproducten. Met kerstpakketten hebben we de afgelopen tien jaar al meerdere lokale initiatieven voorbij zien komen, denk aan: Alkmaar in a box, Breda in a box en dit minder succesvolle lokale kerstpakket voor ambtenaren in Vlaardingen.