Een lokaal kerstpakket voor ongeveer 780 ambtenaren van de gemeente Vlaardingen. Een leuk kerstpakket idee van de haringstad, dat helaas al ruim voor de kerst lijkt te mislukken.
Met een cadeaukaart t.w.v. € 25 mogen de medewerkers zelf iets uitzoeken bij winkeliers uit Vlaardingen. Een originele manier om de lokale middenstand te steunen! So far, so good…
Streekproducten gebruiken in je kerstpakket is een sympathiek kerstpakket idee. Het concept lokaal kerstpakket wordt nog eens extra aangejaagd door de toenemende populariteit van ambachtelijk geproduceerde producten.
Toch staan de ondernemers in Vlaardingen niet allemaal te juichen. In de praktijk werkt het namelijk nogal omslachtig. Aldus een verslag van de redactie van de Vlaardingse nieuws website Vlaardingen24.
Wat is het probleem?
Het is niet zozeer het idee, maar de uitvoering die voor problemen zorgt. De gemeente schakelde het bedrijf Lokaal Kerstpakket uit Doetinchem in om de kerstpakket webshop te bouwen.
Het werkt als volgt:
- je ontvangt als medewerker een Lokaal Kerstpakket cadeaukaart.
- kies een kerstgeschenk in de speciale webshop.
- print je afhaalbewijs met bestellingoverzicht en het moment van afhalen, of laat het bezorgen.
- neem het afhaalbewijs mee naar de betreffende lokale winkelier, op het afgesproken moment.
- winkelier scant je afhaalbewijs (digitaal kan ook) en jij ontvang het kerstgeschenk.
Easy peasy. Maar het probleem zit hem niet in het bestel proces voor de klant. Het gaat om de toeleveranciers.
Onhandig
Het webshop aanbod is het allerbelangrijkste gegeven. Maar de samenwerking met de aanbieders lijkt echter nog niet goed te zijn gegaan; er is vooraf niet overlegd met de winkeliers of winkeliersverenigingen over Lokaal Kerstpakket.
Vlaardingse ondernemers mogen zich nu aanmelden voor de kerst-webshop. Vervolgens mogen ze maximaal 20 producten in de webshop plaatsen. Elk product moet voorzien worden van een foto, een productbeschrijving en prijs.
Ambachtelijk online geknutsel
Beetje veel gedoe voor de plaatselijke banketbakker denk je niet? Ik kan mij goed voorstellen dat die geen tijd voor dit soort dingen heeft. Anders had hij wel gekozen voor een e-commerce onderneming. Het lijkt meer op ambachtelijk online geknutsel.
Je kunt zeggen: het is een kans om meer klanten te werven, daar moet je energie in stoppen. Maar dit zijn juist de mensen die nog op de ouderwetse manier zaken doen. Daarom sluit het webshop systeem van Lokaal kerstpakket moeilijk aan op het idee: lokale producten promoten van ambachtelijke ondernemers.
15% kosten
De gemeente betaalt aan het bedrijf Lokaal Kerstpakket 15% over de omzet die de winkeliers maken. Normaal gesproken zouden winkeliers zelf die af hebben moeten dragen aan Lokaal Kerstpakket. Maar daar is in dit geval een uitzondering voor gemaakt.
Vlaardingse Florijnen
Vlaardingen24 begrijpt het allemaal niet. Een paar jaar geleden kregen ambtenaren zogenaamde Vlaardingse Florijnen. Daarmee konden ze shoppen bij alle winkeliers die een poster voor de ramen hadden hangen. Waarom kiest de gemeente nu voor een omslachtig webshop systeem? Het antwoord van de gemeente Vlaardingen: “Gemeente Vlaardingen staat niet stil en heeft ook dit jaar een origineel idee’’,
Alternatieven lokaal kerstpakket
Een gemiste kans. Als de 780 ambtenaren al kiezen voor het ophalen van hun kerstgeschenk, in plaats van bezorgen. Dan komen deze klanten niet, zoals bij de Florijnen, bij de plaatselijke ondernemers shoppen maar een pakketje afhalen. En dat is, inderdaad, toch iets heel anders.
Het zal geen verrassing zijn dat uiteindelijk niet veel winkeliers in Vlaardingen staan te springen om deel te nemen aan de Lokaal Kerstpakket actie. Misschien had deze gemeente beter kunnen blijven bij die Florijn. Of iets dat lijkt op wat ze doen in Alkmaar of deze twee boys uit Breda.