12 waardevolle relatiegeschenken – die niet veel hoeven te kosten

Het geven van gepersonaliseerde cadeautjes (of cadeaus) aan relaties, bij bijzondere dan wel repeterende  gelegenheden, is al sinds mensenheugenis voor de gever een dure plicht. Voor de leverancier is het een schitterende markt, die wereldwijd van ca $25 miljard nu, tot ruim $40 miljard in 2027 belooft te groeien. Voor de ontvangers zijn de pakketten vol gezonde waar, glimmende gadgets of waardebonnen niet altijd een onverdeeld genoegen, hoe lang en vaak er ook over vergaderd is. En dat is jammer. 

Terwijl we allemaal (kunnen) weten wat we als mens graag willen ervaren in onze relaties met ‘de ander’. Denk aan erkenning, aan waardering, aan complimenten en, okay, een snoepje of bosje bloemen op zijn tijd. Maar daar komt al snel de persoonlijke smaak tussen droom en daad. Hoe weet je nou zeker dat je met je gift sterkere relaties smeedt? Daar hebben we Maslow toch voor?

Credits: Wikipedia

Wat is een waardevol relatiegeschenk, dat niet veel kost?

Denk eens aan de volgende ‘geschenken’. Zo maak je relatiegeschenken écht waardevol.

1. Tijd

Helaas zijn we allemaal sterfelijk en druk, dus iedereen heeft tijd tekort. Wanneer je iemand je kostbare tijd geeft, geef je dus eigenlijk een deel van jezelf cadeau. Gun dus die medewerker met een wie weet briljant idee een kwartier, en kap die loyale klant of leverancier niet af. Volg desnoods een cursus time management.

2. Dankbaarheid

Die kun je natuurlijk op vele manieren tot uitdrukking brengen. Simpelweg hardop “Dank jewel” zeggen is vaak al effectief; maar ‘scripta manent’, dus een handgeschreven briefje waarin je je waardering uit en/of complimenten geeft doet vaak meer wonderen dan een kerstpakket.

Lees ook:  Een bedrukt notitieboek als relatiegeschenk: hier moet je allemaal op letten!

3. Autonomie/vertrouwen

‘Nieuw leiderschap’ kan een echte leider pas tonen als zij haar relaties alle vrijheid geeft om hun competenties te ontwikkelen en hun eigen moraal en geweten te volgen. Dat geldt voor je naaste medewerkers, maar ook voor netwerk- en ketenpartners. Geef ze voldoende vertrouwen en autonomie om ze te laten bewijzen dat ze aan je verwachtingen kunnen en zullen voldoen.

4. Ondersteuning

Ondersteunen kan op  vele  manieren en terreinen. Je  kunt oprechte belangstelling tonen, je kunt aanmoedigen en motiveren, iemand tijd en ruimte geven – zie hierboven. Je kunt ook gewoon vragen  wat je relaties aan steun nodig hebben of zouden appreciëren. En die dan naar beste kunnen ook geven. Organiseer bijvoorbeeld samen een event of activiteit voor stakeholders die een gezamenlijk belang delen in jullie project. Vergeet niet een leuke goodiebag te geven als aandenken met co-branded goodies.

5. Blijven leren

Opleidingsverspilling tegengaan? Iemand verplicht naar een cursus Wokeness, Wellness of Leiderschap sturen waar zij niet om gevraagd heeft is geen geschenk. Iemand de kans, tijd en middelen bieden om zich optimaal te ontplooien is dat wel. Geef dus liever een opleidingsbudget cadeau, en maximaliseer het leer-effect.

6. Waardering

Wanneer de begroting gehaald wordt is dat bijna altijd het resultaat van de inspanningen van het team. Maar al te vaak krijgt slechts een enkeling alle credits en waardering – zowel verbaal als stoffelijk. Geef bijvoorbeeld waardering en erkenning aan alle teamleaden die betrokken zijn bij gewonnen deals die publiekelijk gevierd worden.

7. Compassie

Soms wordt empathie verward  met soft, zwakte en toegeeflijkheid. Het is voor jou én mij vaak moeilijk om kwetsbaarheid te tonen, maar doe in elk geval je best om begripvol te zijn. Toon oprechte empathie, wees flexibel, verdedig anderen die fouten maken. Dat betekent ook ‘sorry zeggen’ als je zelf een keer een fout hebt gemaakt!

Lees ook:  USB stick bedrukken met logo tips & tricks

8. Interesse

Met wie je ook werkt – of het nu medewerkers, leveranciers, klanten of andere stakeholders zijn – ze hebben allemaal eigen belangen, interesses en prioriteiten. Toon (nog liever: heb) belangstelling. Vraag ernaar, luister en hou er rekening mee.

9. Duidelijkheid

Wees duidelijk over rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen. Zorg ervoor dat iedereen het begrijpt en aan boord is, en biedt ondersteuning en sturing waar en als dat nodig is.

10. Loyaliteit

Van het nakomen van toezeggingen tot het niet maximaal uitknijpen van de ander. Loyaliteit moet wederzijds zijn en is essentieel voor het opbouwen van een gezonde relatie.

11. Kansen bieden

Gun medewerkers en andere relaties elke kans op succes en groei die zich voordoet. Biedt mensen die  essentieel zijn voor je organisatie de mogelijkheid om er echt deel van uit te  maken.

12. Gun en waardeer ervaring

Sluit werknemers niet op in dezelfde afgeperkte functie, rollen en taken. Laat ze alle aspecten van de organisatie leren kennen waarvoor ze aanleg en interesse tonen. Ervaring is niet zelden waardevoller dan diploma’s. Ook klanten zijn geïnteresseerd in je organisatie. Een rondleiding door de fabriek, of een ‘kijkje in de keuken’ zijn populaire activiteiten die je als relatiegeschenk kunt aanbieden.

Twaalf ‘waardeloze’ open deuren?

Misschien, maar daarom niet minder waar. En bij elk van de twaalf is bovendien wel een tastbaar geschenk te verzinnen. Van ‘een dag meelopen bij afdeling x’, een om- of bijscholingsbudget tot een agentschap, sabattical, lening of hypotheek. Wees creatief, met je gepersonaliseerde relatiegeschenken!