EU 2022-promotieprogramma’s voor landbouwproducten

De Europese Commissie heeft in 2022 een budget van € 185,9 miljoen euro toegewezen voor de promotie, zowel binnen Europa als wereldwijd, van agrarische producten uit de Unie. Net als in 2021 zal de focus bij de toekenning van gelden gericht zijn op het promoten van producten en technieken die de doelstellingen van de Europese Green Deal ondersteunen. Met name biologische producten als groenten en fruit, duurzame landbouw en dierenwelzijn mogen op marketingsteun rekenen. 

Op 15 december 2021 zei landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski bij het bekend maken van de budgetten: “Ons promotiebeleid speelt een sleutelrol in de overgang naar duurzame voedselsystemen. Ons doel is om het bewustzijn van de consument over biologische landbouw en duurzamere landbouwpraktijken te vergroten, in combinatie met de promotie van zo geproduceerde verse groenten en fruit, essentieel voor gezond eten en uitgebalanceerde diëten. De vraag naar deze producten moet groeien als we willen dat meer producenten zich aansluiten bij de groene transitie.”

Duurzame promotionele producten landbouw

Het werkprogramma voor 2022 steunt campagnes die aansluiten bij de ambities van de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie, maar ook Europa’s kankerbestrijdingsplan en het EU-actieplan voor biologische producten. Een novum dit jaar is de eis dat het visuele promotiemateriaal van de te steunen campagnes moet verwijzen naar de voedingsrichtlijnen van het beoogde EU-land. Denk aan leuke kweeksetjes voor groenten, fruit of kruiden. Maar ook zaadbommen, bloembollen, groeipapier, of een boom doen het goed als relatiegeschenk.

Jammer dat onze belastingdienst de goede bedoelingen van Europa frustreert! En de details van het 2022 plan kunt u niet in het Nederlands lezen ( alleen nog die van vorig jaar!), maar wel in het Engels.

Lees ook:  Zo verkoop je biologische producten als duurzame relatiegeschenken