15 creatieve draagtas ontwerpen

Je weet, wij zijn gek op promotionele producten! Daarom verzamelen we hier de meest origineel bedrukte boodschappentassen, totes, draagtassen, shoppers en goodiebags die we tegenkomen. Bagvertising: haal meer uit je tas met een origineel ontwerp!

Opvallende reclametassen met grappige optische illusies of slimme marketing ideeën

Dus je mag een creatieve draagtas ontwerpen voor jullie merk of bedrijf!? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken, zoals deze 30 creatieve ontwerpideeën voor draagtassen. Want een stijlvolle draagtas wordt (vaker) gebruikt, en een lelijke blijft liggen in de kast of eindigt als brand fill. Dit is hoe je een (goedkope) promotionele tas laat opvallen met een uniek ontwerp.

Leer hoe je slim gebruik kan maken van de positie van handvatten, trekkoordsluitingen en draagkoordjes ten opzichte van de bedrukking.

15 voorbeelden van creatieve tassen met opvallend design

1. Plasticschaamte tassen

De meeste creatieve draagtas ontwerpen in deze toplijst hebben betrekking op herbruikbare boodschappentassen. Logisch, we willen toch dat onze reclameboodschap zo vaak mogelijk in beeld komt? Bovendien is het in sommige gevallen, niet altijd, milieuvriendelijker dan de plastic wegwerptasjes. In 2019 bracht West Market, een gastronomische supermarkt uit Vancouver, deze gênante plastic zakken uit, bedrukt met logo’s zoals “Wart Ointment Wholesale”, “The Colon Care Co-Op” en “Into The Weird Adult Video Emporium”. De supermarkt wilde met hun plastic schaam tassen bereiken dat klanten zich zouden schamen om met hun plastic wegwerptasjes over straat te moeten lopen. Zal het klanten aanmoedigen om hun eigen herbruikbare boodschappentas mee te nemen naar de winkel?

plastic schaamte tassen
Credits: Rethink / Vancouver/Toronto/Montreal voor East West Markets 

2. Afslank draagtasje

Deze custom made tas met trekkoord kreeg je gratis bij aankoop van GNC’s Burn 60-supplement. Het gewenste effect van dit product legt het tasje zelf al uit; wanneer je het afsluitkoord aantrekt. Een origineel ontwerp voor een promotionele draagtas als giveaway van een afslankpillen merk.

afslank product draagtas ontwerp
Credits: GNC

3. Lee’s multifunctionele herbruikbare draagtas

Milieuvriendelijke initiatieven zijn perfect te combineren met promotionele producten zoals draagtassen. Het originele ontwerp van deze tas van gerecycled papier. De ‘Never Wasted’ boodschappentas kun je op 15 andere manieren gebruiken. Knip de bureaukalender uit, het pennenbakje, boekenlegger of hergebruik de hengsels als schoenveters! Hoe origineel is dat? Super origineel, want de tas was zo gewild dat Lee er 100 keer meer heeft laten maken dan de oorspronkelijke oplage van 3.000.

herbruikbare reclame draagtas lee jeans
herbruikbare papieren draagtas idee
Credits: Happy Creative Services, Bangalore, India

4. YKM sportieve draagtas

De zwarte katoenen hengsels van de papieren draagtas zijn op een dusdanige plek bevestigd dat het lijkt of het sportieve model op de tas een springtouw vasthoudt. Een super creatief idee voor de promotie van het assortiment sportkleding van YKM. Zegt je niks? Kan kloppen, het is tegenwoordig geen bekend merk meer. Maar ooit was YKM het grootste en eerste warenhuis in Turkije met meerdere verdiepingen. In 2013 verwierf branchegenoot Boyner Mağazacılık 100% van de aandelen en merkrechten voor 290 miljoen TL – ongeveer €15 mln.

ykm draagtas springtouw creatief ontwerp idee
Credits: TBWA Istanbul

5. PGA Golftoernooi goodiebags

Briefing: ontwerp promotionele giveaways voor de 2021 PGA golftoernooien zoals de Arnold Palmer Invitational, Honda Classic Tour & The Masters Tournament. In deze full color bedrukte plastic tassen met gestanste handgrepen worden verschillende goodies en giveaways voor deelnemers gestopt, zoals tee packs, kleding, golfhandschoenen en meer.

Golftoernooi goodiebags ontwerp idee
Credits: DP Design Co., Chicago

6. Bierkrat draagtas

Shumensko is een Bulgaars biermerk uit de stad Shumen. Door een kleine investering in originele draagtassen die in winkels werden uitgedeeld, werden voetgangers in januari 2010 omgevormd tot gratis billboards voor het biermerk.

bierkrat draagtas
Credits: Miami Ad School

7. Co-branding draagtassen

Of het nu een plaatselijke banketbakker, bloemist, boerenmarkt, sportschool, bouwmarkt of lokaal erkend restaurant is: werk samen met andere ondernemers in je regio. Breng samen een co-branded draagtas uit. Iedereen kan zijn eigen aanbieding met QR code of logo op de tas promoten, en jullie investeren gezamenlijk in marketing.

co branding draagtassen mini advertenties van plaatselijke ondernemers op tassen
Credits: Bagvertise on ad bags , Australië

8. Tas voor misdaadromans

Deze promotionele draagtas kregen klanten van een boekwinkel bij aankoop van een misdaadroman van de beroemde Vlaamse misdaadschrijver Pieter Aspe. Aspe is ook een Vlaamse politieserie, gebaseerd op de boeken van de gelijknamige schrijver, die zich afspeelt in Brugge en omgeving.

Credits: Duval Guillaume

9. Panadol’s pijnlijke tas ontwerpen

Panadol is een merk van paracetamol. Marketeers gebruikten deze slim ontworpen boodschappentassen en tassen met trekkoord om de marketingboodschap van het merk over te brengen. Herkenbaar zijn de gepijnigde uitdrukkingen van de mensen op deze tassen. Maar waar deze promo tassen echt slim in zijn, is dat de manier waarop je de tas vasthoudt, meer betekenis aan de bedrukking. Op de draagtas links, lijkt alsof je gebalde vuist de man op zijn hoofd stampt. De andere tas maakt gebruik van het trekkoord om het te laten lijken alsof de bovenkant van het hoofd van de persoon op een pijnlijke manier wordt samengeknepen.

pijnstiller origineel ontwerp tasjes
Credits: Panadol

10. Stop’n Grow anti-nagelbijt tas

Nagelbijten, het is een vervelende gewoonte waar veel mensen last van hebben. Stop n Grow is een merk dat speciaal is ontworpen om deze mensen te helpen hun nagelbijtende gewoonte te doorbreken. De bittere smaak van het goedje helpt je simpelweg te herinneren dat wat je doet schadelijk is voor je nagels, en er bovendien onsmakelijk uitziet. Simpel en doeltreffend, net als het creatieve ontwerp van hun reclametassen!

nagelbijten tas grappig ontwerp
Credits: Jung von Matt/Spree (Berlijn)

11. Greenpeace: geef mij je hand promotietas

De meest schattige promotionele tas is ontworpen voor een campagne van milieuactivistengroep Greenpeace. De tas is bedrukt met een afbeelding van een bedreigde diersoort die onze hulp nodig heeft, het dier rijkt letterlijk zijn hand uit. Dit creatieve ontwerp herinnert gebruikers eraan dat dieren in het wild onze hulp nodig hebben. Greenpeace heeft gekozen voor papieren tassen.

greenpeace promotietas bedreigde diersoorten
Credits: dentsu, Beijing, China

12. Reclametas met energie bespaartips

Hoe leer je klanten energie te besparen? Meralco, de grootste elektriciteitsleverancier van de Filipijnen, gebruikte hiervoor creatief ontworpen reclametassen. Op kerstmarkten en evenementen in het Meralco-winkelcentrum werden deze speciale reclametassen met energiebespaartips, weggegeven.

reclametas energie bespaartis
Credits: TBWA – The Manila Electric Company

13. Sixpack boodschappentas voor kampioenen

Wheaties was een Amerikaans merk voor ontbijtgranen die “het ontbijt van kampioenen” werd genoemd. Het merk bestaat inmiddels niet meer, maar voor hun 100ste verjaardag lieten ze deze creatieve draagtas ontwerpen: een boodschappentas met sixpack.

boodschappentas voor kampioenen wheaties six pack
Credits: General Mills Wheaties

14. Blush X-Ray Shopper

De reclametassen van lingeriemerk Blush hebben een unieke x-ray functie, waar veel mensen van dromen. Dankzij deze originele ‘techniek’ kijk je als het ware dwars door de kleding van de tassendrager heen. En ja, daar zie je natuurlijk een opvallend Blush setje! Blush is gemaakt voor vrouwen, door vrouwen: “ Lingerie zou vrouwen moeten helpen hun lichaam, hun seksualiteit, hun ware zelf te vieren, ongeacht waar het leven hen brengt, en zou een uitdrukking moeten zijn van eigenliefde in plaats van een instrument van verleiding.” zo lezen we op hun website. Van hun reclametassen moet ik toch even blozen.

xray reclame shopper lingerie merk
Credits: BBDO

15. Canon draagriem shopper

De stevige branded draagriem van cameramerk Canon is in de loop der jaren één van hun iconische eyecatchers geworden. Je kunt ze tegenwoordig zelfs laten personaliseren met je eigen naam: leuk cadeau voor een fotograaf. Maar ook als hengsel aan een shopper werken die draagriemen perfect. Op deze manier maakt Canon van hun promotionele shoppers echte wannahaves met hoog bewaargehalte.

canon draagriem shopper idee
Credits: Canon

Checklist creatieve draagtas ontwerpen 

De meeste marketeers komen eerst met een creatief idee, en denken daarna pas na over de uitvoerbaarheid. Maar als het om tassen gaat met een originele print, dan zijn o.a. materiaalkeuze en druktechniek van groot belang. Een tas heeft bijvoorbeeld een beperkt bedrukbaar oppervlakte en een foto print je niet zo makkelijk op katoen als op papier. Maar laat je niet meteen ontmoedigen, er zijn vaak ook slimme oplossingen te vinden. Denk maar aan de IKEA tas: herkenbaar, praktisch en ultra duurzaam! Veel mensen gebruiken ze als boodschappentas.

Lees ook:  Vork gadget voor zuinige mensen

Als je een creatief idee hebt voor reclametas raad ik je aan om voor jezelf een antwoord te formuleren op al deze vragen voor je in gesprek gaat met een promotie specialist of tassen leverancier. 

Checklist:

 1. Wat is je budget voor de tas
 2. Wat is de gewenste levertijd
 3. Wat is de oplage van je tassen
 4. Welke druktechniek heeft je voorkeur
 5. Wat voor type bestand wil je bedrukken: (foto, tekst, foto + tekst)
 6. Wat is je gewenste uitstraling van de tas (glossy, basic, high end, fashionable)
 7. Hoe duurzaam moet de tas zijn ( single use?)
 8. Waar wordt de tas precies voor gebruikt ( draagvermogen, opvouwbaarheid)

Welk materiaal moet ik kiezen? Twijfel je over welk materiaal je moet kiezen voor de tassen met logo? Is een plastic tas beter dan katoen? Er zijn heel veel soorten materialen waar je uit kunt kiezen, elk met hun eigen unieke voor- en nadelen: Papier, Vilt, Jute, Non-woven, Plastic, Katoen en je hebt zelfs tassen van steenpapier of vegan leer. 

Draagtassen als reclamedragers: 4 tips

 1. Een slim ontwerp genereert meer omzet
 2. Gebruik humor
 3. Benader je tas ontwerp niet als billboard of banner
 4. Denk goed na over het doel van je tas

Met een tas draag je niet alleen makkelijker je boodschappen naar huis, of je sportspullen naar de gym. Het zijn ook ideale marketing tools. Hoe vaker je tas gebruikt wordt, hoe groter de marketingwaarde. Een bedrukte tas betekent namelijk meer merkherkenning, en meer omzet. 

De bedenkers van deze creatieve draagtas ontwerpen zijn net even wat verder gegaan dan een bedrukking met het logo van hun merk. Om een tasje met opvallend design te bedenken moet gebruik maken van de hengsels of het handvat en het bedrukbare oppervlakte.

Lees ook:  Seth Godin over effectieve marketing

Sommige promotionele draagtassen worden ontworpen als billboard of banner. Maar het is geen advertentie, het is een gebruiksartikel! Ziet jouw ontwerp er te reclamisch uit, dan is de kans groot dat je tas in de praktijk weinig gebruikt gaat worden. Je kunt ook gewoon hele mooie totes bedrukken, waar toevallig jouw logo op staat.

Humor speelt een belangrijke rol als je een creatieve draagtas gaat ontwerpen, maar het mag ook een beetje aanstootgevend zijn, anders krijg je geen opvallende tas. Verder bepaald het doel van je reclametas de uitstraling en materiaalkeuze.