Waarom geven succesvolle webshops gratis cadeautjes bij een bestelling?

Ken je die ervaring, dat je iets online bestelde en dat er, toen het aankwam, ook nog een gratis geschenkje bij zat? Een cadeautje dat in het verlengde lag van wat je bestelde, en dat je een extra warm gevoel gaf over je  aanschaf, zelfs al voelde je je er een beetje schuldig over? 

Succesvolle webshops perfectioneren het unboxing gevoel met gratis cadeautjes, samples / proefmonsters en kortingsbonnen. Dat levert uiteindelijk meer omzet op. Kortom: Geef, dan zal je gegeven worden.

Waarom slimme internet ondernemers gratis cadeautjes weggeven bij aankoop in hun webshop, heeft vooral te maken met marketing en reciprociteit. Want kortgezegd beïnvloeden dit soort relatiegeschenken het gedrag van consumenten.

Het zijn daarom slimme brands, die met zo’n kleine verrassing laten merken dat ze je als klant waarderen, en je aankoop nóg geslaagder en memorabeler laten voelen. Het bedrijf Affiliprint organiseert bijvoorbeeld voor merken als Booking.com, HelloFresh en Wijnvoordeel.nl speciale insert campagnes. Die merken beseffen, dat dat ze met dat extraatje marketing goud creëren: dankbaarheid en mond-tot-mondreclame. Hoe fijner de aankoopervaring, hoe groter de kans dat klanten hun enthousiasme zullen delen, toch? 

Om de optimale klantervaring te creëren, moet je vooraf goed nadenken. Met wat kunnen we haar (of hem) aangenaam verrassen?  Je moet proberen extra waarde toe te voegen aan de aankoop en vooral de aankoopervaring. Met een leuk hebbedingetje, dat je bij de bestelling in het pakje kunt stoppen, voucher of met een digitaal extraatje – als het maar positief ervaren wordt.

Verrukkelijke gratis cadeautjes

Het is daarbij cruciaal, om promo-gifts uit te kiezen, die de hele experience van ontvangen  en openmaken van het pakketje niet gewoon ‘okay’ maken, maar tot een onvergetelijke gebeurtenis. Een gratis ding dat totaal niets met het aangeschafte product te maken heeft, kan per ongeluk goed vallen, maar ook net verkeerd, en dan is het geldverspilling.

Onze klanten voelen zich echt speciaal zo, en ze krijgen meer dan ze verwachten toen ze het bestelden.

Oral Fix Beauty

Als je bijvoorbeeld een Away-koffer koopt, krijg je er een waszak en een universele stekker bij. Perfect voor de behoeften van de meeste reizigers. Oral Fix Beauty, dat alleen dure lipgloss verkoopt,  geeft standaard drie bijpassende cadeautjes bij elke bestelling: een spiegeltje, een lampje en een doekje om mond of spiegel schoon te vegen. “Onze klanten voelen zich echt speciaal zo, en ze krijgen meer dan ze verwachten toen ze het bestelden,” zegt de onderneming desgevraagd. “Het zijn de kleine dingetjes die het doen!”

Lees ook:  Spaghettimeter giveaway voor klantbehoud

Denk dus goed na over uw eigen gratis cadeau / sample:

Wat zou de klant nog blijer maken, als zij het krijgt?
Hoe kun je een cadeau geven dat er echt op aansluit, maar niet kannibaliseert op andere producten in je assortiment? 

Gratis cadeautjes zijn dus promotionele geschenken

Douglas en collega’s doen het in de winkel al sinds jaar en dag, extra gratis cadeautjes geven. Daar dienen ze een dubbel doel: Als narrige manlief erbij is krijgt hij ook wat lekkers, de samples worden  hogelijk gewaardeerd en zijn een uiterst effectieve manier om de clientèle kennis te laten maken met (nieuwe) geurtjes en producten.

gratis ariana grande pasjeshouder cadeau bij online aankoop

Motivaction zal u graag vertellen dat onderzoek heeft aangetoond dat de koopbereidheid toeneemt zodra zij het eerst heeft mogen proberen of proeven. Zie ook elk jaar weer het daverend succes van de Huishoudbeurs

De gratis extraatjes moeten aansluiten bij het assortiment, maar enige creativiteit kan nooit kwaad. Hoe belangrijk het daarbij is om de typische klant goed te kennen, laat de keten bijvoorbeeld hier goed zien. Moet de cliënte in de winkel maar afwachten wat ze krijgt, online mag ze zelf kiezen! 

Gifting: verrassingseffect of Constant Brand Experience

Je kunt cadeautjes geven als verrassend onderdeel van een speciale actie – anderen maken van dat extraatje een standaard onderdeel van hun brand-experience. Parfumerie Douglas doet dat, maar denk ook aan het speeltje, dat een vast onderdeel uitmaakt van het kindermenu bij Burger King of McDonald’s.

Ouders zowel als hun kroost vertrouwen erop dat er een speeltje in het Happy Meal zit, niet de minst belangrijke reden om toch maar aan de jengelende kinderen toe te geven. De standaard cadeautjes voelen hoe verwacht ook toch als een aangenaam extraatje, en bevorderen zo bezoek en (extra) aankopen. 

Geeft en gij zult ontvangen

Tja, zul je zeggen, die grote concerns hebben makkelijk praten, met hun enorme budgetten. Wat als je een jonge startup bent en je je dat soort geschenken niet kunt permitteren? Ook dan geldt de bijbelse wijsheid boven dit artikel: overweeg dan een alternatief zoals een tegoedbon met korting voor de volgende aankoop, een sample losgeweekt bij jouw leverancier, of desnoods een laptop sticker. Wat ook altijd zal werken is een simpel handgeschreven bedankbriefje

Lees ook:  Promo aanmaakblokjes Coors Light

Dit soort kleine gestes maken echt het verschil. Ze zorgen ervoor dat de klant zich veel meer verbonden voelt met jou en wat je hen geeft, meer dan alleen het product zelf dat ze hadden besteld.

Voorbeelden

gratis cadeau bij lego bestelling jaar van het rat

Gelukkig Chinees nieuwjaar!

Voor de Chinese retailsector zijn het hoogtijdagen rondom de jaarwisseling, en men doet er alles aan om het te besteden bedrag te verhogen. LEGO klanten krijgen tijdelijk dit schattige LEGO ratje cadeau bij besteding boven 80 euro!

Whiskas Curiosity Box onderzeeboot poezen speelgoed verpakking

Bezorgdoos, of leuk kattenspeeltje?

Als je katten en poezen hebt, dan weet je hoe onwijs nieuwsgierig deze huisdieren zijn. Met dat in gedachten bedacht AlmapBBDO voor WHISKAS in Brazilië de Curiosity Boxes. Een gratis geschenk bij je online bestelling kattenvoer, om binnenspelen met je lievelings huisdier te stimuleren.