Wat is Brand Fill, wat is onze rol?

‘Brand Fill’ staat voor de enorme hoeveelheden goedkope, nutteloze en ongewenste branded merchandise die wij (laten) uitdelen; spul dat vaak gewoon wordt weggegooid en op de vuilnisbelt (land fill) terecht komt. Hoe voorkomen we dat door deze negatieve perceptie, promotionele producten het zwarte schaap van reclame en marketing worden?

Misschien beseffen jullie het – nog – niet, maar ‘Brand Fill’ is inmiddels een groot en groeiend probleem voor de promo-branche.

Natuurlijk, ‘Maar de klanten zijn er dol op, dus wij leveren graag T-shirts-met-opdruk,’ zo zullen jullie reageren. ‘Uit onderzoek blijkt dat textiel nog steeds enorm geliefd is, zowel bij gevers als bij ontvangers!’  Dat is waar. De (jongere) consument is dol op een continue stroom aan ‘fast fashion’ producten, ondanks de diepe overtuiging van al die hippe tieners en twintigers dat de wereld bijna op is. Dus een gratis shirt of hoodie kan de klantentrouw of teamspirit alleen maar versterken, toch? 

Dat neemt niet weg dat anderzijds de protesten over al die wegwerp rommel ( en de sociale en milieutechnisch onacceptabele productie- en distributieketen erachter) steeds luider worden. En het gevaar is levensgroot, dat steeds meer mensen ‘branded swag‘ steeds meer zien als rommel. Rommel, die negatief afstraalt op onze branche.

Ontnuchterende statistieken

  • De hoeveelheid kleding die Amerikanen jaarlijks weggooien groeide de afgelopen 20 jaar met meer dan 100%. In 2018 alleen al ging 17 miljoen ton textielafval naar de vuilnisbelt, zo bekende de EPA, de Environmental Protection Agency.
  • Liefst 84% van de kleding  eindigt daar of in de verbrandingsoven. 
  • Voeg daarbij dat het volgens het World Resources Institute 2.700 liter water kost om één katoenen T- Shirt  te  maken en het beeld (ook van de giveaway en zijn leveranciers) is pikzwart geworden. Branded (bedrukte) kleding is brand fill, inderdaad.

Weg met promotionele producten!

Voor veel bewuste consumenten zijn inmiddels promotionele producten synoniem aan ‘troep’. En overbodige promotieartikelen worden op deze manier het zwarte schaap van reclame en marketing. Die antipathie versterkt de diepgewortelde vooroordelen tegen de branche ( stel je maar eens voor hoe mensen kijken als ik vertel waarover ik elke week weer artikelen produceer!).  En dat leidt uiteindelijk tot  meer dan een imagoprobleem voor promotionele producten;  het creëert een bottom-line strategisch probleem voor de sector. Die negatieve perceptie van branded merch liet eerder al bedrijven als Google, Netflix en anderen stoppen met investeren in promotionele producten, zeker zodra een recessie dreigt. Er is al her en der een “anti-swag” -beweging aan het ontstaan, die oproept een eind te maken aan weggeefacties.

Wat kun je tegen Brand Fill doen?

Het klinkt zo heerlijk en  simpel, een bestelling voor 5.000 T-shirts met een full color bedrukking. Tot je bedenkt wat de eventuele implicaties zijn van wat de koper van je vraagt. 6 tips om Brand Fill te voorkomen.

1. Inventariseer risico’s

Vertel je klant in elk geval welke publicitaire risico’s zij met deze actie loopt – wat de merch zegt over de gever. Past de actie wel bij het nagestreefde imago?  Benadruk in elk geval dat goedkoop steeds meer duurkoop zal blijken. Als de keus voor een weggeefactie blijft staan, vertel welke voorzorgsmaatregelen je zou kunnen nemen om de eerste commentaren te ontkrachten of verzachten. 

2. Geef garanties

Ga voor kwaliteit: ‘Onze T-shirts zijn gemaakt van de beste kwaliteit fair trade biokatoen. Net als de gebruikte inkt. De verpakking is recyclebaar. Krijg en bied optimale garanties over grondstoffen, productieprocessen en transport. Stel harde en meetbare eisen aan de hele keten. Besteed de nodige aandacht aan design, kleur en verpakkingswijze om optimaal resultaat te scoren. 

Hoe blij we ook zijn met dit soort bestellingen, we moeten serieus  gaan nadenken over de vraag of we producten willen blijven maken en verkopen die er echt toe doen.

3. Vraag je klant naar de doelstelling van de campagne

Wij zijn marketeers voor de klant! Vraag je koper altijd  wat hun feitelijke doelstelling is. Willen ze gewoon scoren met een goedkoop cadeautje? Of  willen ze een echte meetbare ROI zien van hun actie? Versterkt dit geschenk het gewenste beeld van de gever? 

4. Wees kritisch naar je toeleveranciers als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid

We moeten liefst voorkomen dat aan duurzaamheid alleen lippendienst bewezen wordt, bijvoorbeeld via die milieuvriendelijke verpakking. Ons doel moet zijn om onze klanten 100% naar de beste oplossing te krijgen. We mogen niet tevreden zijn met het kritiekloos leveren van brand fill. Beter is het premium producten te pitchen, waar je zelf ook enthousiast over bent.

5. Onderscheid je

Je wilt zelf niet bekend staan als gewoon een promo-leverancier. Je wilt dat je klanten je zien als een vertrouwde adviseur van hoge kwaliteit producten, waarmee ze verzekerd zijn van een optimale return-on-investments met hun promotionele acties. 

6. Lever oplossingen, niet alleen producten

Leveranciers van relatiegeschenken en promotionele producten moeten probleemoplossende consultants worden in plaats van dozenschuivers. Het is onze verantwoordelijkheid om via onze diensten en producten thought-leaders te zijn op het domein’ promotionele acties’, en ‘drivers’ van solutions die goed zijn voor onze klanten, hun merken en onze planeet.