Nieuw soort plastic tas verteert zichzelf – op afroep.
Dankzij deze innovatie is de plastic tas milieuvriendelijker dan ‘duurzame’ katoenen tas
Gebruik je liever plastic tassen of een katoenen (’tote bags’) voor promotie en goodiebags? Sinds het verbod op gratis plastic tasjes is juist de katoenen tas populair als relatiegeschenk. Maar is dit type tas nou echt beter voor het milieu dan de plastic tas? Alweer een jaar geleden wees ik hier op onderzoek dat uitwees dat ‘het plastic tasje’ misschien helemaal niet zo slecht is voor het milieu – als je alle ‘maatschappelijke en milieukosten’ van de totale supply chain van verschillende soorten tasjes meetelt.
Dat gold voor ‘gewone’ tasjes, dat wil zeggen gemaakt van wat toen de meest gebruikelijke soorten plastic waren. Inmiddels zijn er nieuwe soorten kunststof ontwikkeld op basis van allerlei plantaardige grondstoffen, waaronder bijvoorbeeld suikerriet. En die blijk je te kunnen ‘programmeren’, zodat ze zichzelf na verloop van tijd… geheel autonoom vernietigen!
Minder plastic in de natuur
Hoe intensiever en langer je tassen (her)gebruikt, hoe beter voor het milieu. Dat is de kern van de zaak. We gebruiken met zijn alleen in ons land elk jaar zo’n 3 miljard wegwerptasjes. Een groot gedeelte daarvan belandt in de al dan niet gescheiden afvalbak en wordt verbrand of gerecycled, een ander (fors) deel wordt zwerfafval. Geen wonder dat de Europese Unie alle lidstaten verplicht heeft in elk geval het gebruik van plastic tassen te verminderen. Of dat echt het milieu helpt is maar zeer de vraag, zo blijkt uit diverse onderzoeken.
Kunststof zonder aardolie?
Geen wonder dat iedereen naarstig op zoek is naar materiaal waarmee goedkope herbruikbare of verteerbare tassen gemaakt kunnen worden. Nu blijkt een Brits bedrijf een grondstof gevonden te hebben om een wegwerptasje (de Lifecycle Bag) mee te maken, dat niet alleen kan worden gerecycled, maar zelfs kan worden geleverd met een te programmeren zelfvernietiging optie. Door tijdens de productie van de (biologische) kunststof een additief te mengen kan een echt milieuvriendelijk materiaal voor voedsel- en drankverpakkingen, krimpfolie, noppenfolie, fruitnetten en wegwerptasjes gemaakt worden.
Polymateria biedt een op maat gemaakte biologisch afbreekbare oplossing voor conventionele plastic verpakkingen, met als doel de wereldwijde endemische plasticvervuiling een halt toe te roepen.

Lifecycle bag
Hardlopers die vorige week de Marathon van Chicago wisten uit te lopen, ontvingen aan de finish zo’n tas vol promotieartikelen en snacks; de tas zelf werd gesponsord door Bank of America. De grondstof voor deze bijzondere tas is: suikerriet. Na een te bepalen tijd (de “levenscyclus” van het product) wordt een gepatenteerd additief geactiveerd, waardoor de kunststof vanzelf veranderd in biologisch afbreekbare ’wax’- ik denk dus een kleverig goedje. Die wax kan vervolgens zonder gevaar voor de omgeving door natuurlijk voorkomende micro-organismen biologisch afgebroken worden.
Dus toch: leve het plastic tasje?
Blijkbaar is Polymateria in staat de levensduur van het product te ‘tunen’, waardoor het indien snel opgeruimd gerecycled kan worden, maar het tasje wanneer het ergens achterblijft zich vanzelf begint af te breken. Dat gaat dus verder dan alleen recyclebaar materiaal gebruiken – door tasjes van dit materiaal te gebruiken is er milieutechnisch gezien zelfs een ‘plan B’ voorzien voor vergeten plastic, dat anders recyclebaar of niet onze bermen en oevers zal blijven vervuilen.
Daarmee wordt de katoenen tote bag dus echt het meest vervuilende wegwerptasje dat je kunt bedenken …