Hoe ontwerp je duurzame relatiegeschenken?

Superga Beauty ontwikkelt exclusieve eco-designtool voor duurzame relatiegeschenken en promoties

Wil jij ook duurzame relatiegeschenken ontwerpen, maar denk je meteen: hoe dan? De Franse fabrikant van (o.a.) promotionele items voor de cosmeticabranche heeft een antwoord op die vraag gevonden.

Dit bedrijf neemt zijn CSR-beleid (corporate social responsibility) zeer serieus, en komt nu met een exclusieve tool voor eco-design. GOGREEN, zo heet de tool, werd voor Superga Beauty ontwikkeld door duurzaamheidsadviesgroep Quantis. De tool maakt milieuvriendelijke ontwerp en ontwikkeling van promoties en relatiegeschenken mogelijk.

Totale impact op milieu meten

Dankzij GOGREEN kun je de milieu-impact van de door het bedrijf geproduceerde producten (tassen, koffers, accessoires) meten en minimaliseren. Er wordt gekeken naar het allereerste ontwerpstadium tot aan het eind van de levenscyclus.

Milieuvriendelijkheid is stevig verankerd in het ethos van ons bedrijf. We hebben GOGREEN ontwikkeld als antwoord op vragen van onze klanten en om op een pragmatische en objectieve manier ondersteuning te bieden bij hun MVO-strategieën

Leslie Bréau Meniger, CEO van Superga Beauty

Het hulpmiddel om duurzame relatiegeschenken te ontwerpen is sinds maart van dit jaar beschikbaar voor de klanten van Superga. Zodat deze merken met hun promotionele acties meer rekening kunnen en zullen houden met duurzaamheid en MVO-aspecten.

https://youtu.be/xOdZcWNplso
Ecoinvent in een notendop

De kern van de tool is gebaseerd op de Ecoinvent-database – de wereldwijde benchmark voor levenscyclusanalyse (LCA), gebruikt in meer dan 40 landen. 

Duurzamer ontwerp van een toilettas

GOGREEN maakt het mogelijk om zowel de CO2-afdruk als het waterverbruik van een campagne te kwantificeren, door ontwerp- en materiaalopties te simuleren.  Om één en ander te optimaliseren zijn 5 ‘knoppen’ beschikbaar, van ‘grondstoffen’ tot ‘distributie’.

Lees ook:  Bedrijven die kiezen voor duurzame relatiegeschenken

Als voorbeeld worden de resultaten van een analyse en optimalisatie van 100.000 weg te geven toilettassen weergegeven: 

duurzamer ontwerp toilettas voorbeeld duurzamer relatiegeschenk maken
Voorbeeld duurzamere toilettas: voor en na optimalisatie
  • Vermindering van de CO2-voetafdruk met 20%, door metalen oogje te vervangen
  • Duurzamer door het gebruik van RPET, gerecyclede kunststof.
  • In de productie per toilettas 10 liter water bespaard door ander materiaal te gebruiken – een miljoen liter!