Wat zijn B corp relatiegeschenken?

B corp gecertificeerde relatiegeschenken. Met meer dan 5.100 gecertificeerde bedrijven in +80 landen groeit de B Corp-beweging snel over de hele wereld. Langzaam maar zeker zien we het B corp certificaat ook vaker in de relatiegeschenkenbranche.

Welke relatiegeschenk leveranciers hebben een B corp certificaat?

B corp gecertificeerde relatiegeschenk bedrijven streven ernaar een verandering teweeg te brengen in de promotionele producten industrie. Hoe? Door uitsluitend duurzame producten aan te bieden waarvan de afkomst en de supplychain volledig transparant is.

Relatiegeschenk bedrijven met een B corp certificering

b corp relatiegeschenk bedrijven

Rituals, Dopper, Secrid en Tony’s Chocolonely zijn voorbeelden van bekende gift merken in het bezit van een B corp certificaat. In 2021 werd de Rotterdamse startup Bdeals opgericht door Floris Zevenbergen en Jonas van West. Dit bedrijf levert relatiegeschenken met daarin uitsluitend producten van B Corp-gecertificeerde merken. In februari 2022 werd het Belgische relatiegeschenk bedrijf Merchery officieel een B corp. En ook Eco Concept Group is sinds kort (als eerste Nederlandse relatiegeschenk leverancier) gecertificeerde B Corp bedrijf. Stijlvolle hamamdoeken en aanverwante relatiegeschenken kun je inkopen bij Oxious BV (B Corp sinds april 2022).

Wat is een B Corp certificering?

Wanneer je relatiegeschenk leverancier een B Corp-certificering heeft betekent dit dat het bedrijf voldoet aan hoge sociale en ecologische bedrijfsnormen. Denk aan verantwoordelijkheid en transparantie over arbeidsvoorwaarden en donaties aan goede doelen. Maar uiteraard heeft het certificaat ook betrekking op de supply chain en oorsprong van de materialen die gebruikt worden in het productieproces.

B Corp-certificering is holistisch, dus niet uitsluitend gericht op een enkel sociaal issue of het milieu. En het proces om certificering te behalen en te behouden (je wordt elke 3 jaar opnieuw getest) is streng en vereist betrokkenheid van afdelingen in het hele bedrijf.

Lees ook:  Fraenck maakt 3000 laptoptassen van NS restmateriaal

Hoe word je een B Corp?

Wat ik heb begrepen is dat de stappen om een certificaat te bemachtigen hetzelfde zijn voor kleine tot middelgrote bedrijven. Desondanks neemt het niveau toe met de complexiteit van het bedrijf. Ook de jaarlijkse vergoeding die je betaalt voor het B corp certificaat wordt hoger naarmate je bedrijf een grotere omzet maakt. Tot 150k jaaromzet betaal je €1.000, dat loopt op tot € 50.000 per jaar voor bedrijven met 1 Miljard Euro omzet. Meer over B Corp vind je hier.

Sociale en ecologische bedrijfsnormen

De B ​​Impact Assessment evalueert de praktijken en resultaten van een bedrijf in vijf categorieën: bestuur, werknemers, gemeenschap, het milieu en klanten. Om certificering te behalen, moet een bedrijf voldoen aan:

  • Verificatie & Transparantie – Transparantie tonen door informatie over hun prestaties, gemeten volgens de normen van B Lab, openbaar te maken op hun B Corp-profiel op de website van B Lab.
  • Voldoen aan de wettelijke vereisten – Een juridische verbintenis aangaan door hun corporate governance-structuur te wijzigen om verantwoording af te leggen aan alle belanghebbenden.
  • De beoordeling succesvol voltooien – Een B Impact Assessment-score van 80 of hoger behalen en een risicobeoordeling doorstaan.

Kopen is kiezen

Menig ervaren inkoper van relatiegeschenken zal elke (nieuwe) certificering met een gezond verstand en een korreltje zout beoordelen. Want als je iets zeker weet is het wel dat niets waterdicht is. We kennen allemaal de verhalen van leveranciers die met de beste bedoelingen en 100% betrokkenheid alsnog door het ijs zakken.  Zie o.a. de vermeldingen van relatiegeschenk blunders op dit blog.

Wat ik daarom wel leuk vond om te lezen was het commentaar van Marleen Gulden (Eco Concept Group) op LinkedIn: “Deze certificering is een onderscheiding, maar het is ook een beweging van bedrijven die niet het beste ter wereld willen zijn, maar wel het beste vóór de wereld.”

Lees ook:  Eetbare vegan buideltjes gemaakt van algen en zeewier plastic vervangen 216k plastic flesjes tijdens de London Marathon

Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst steeds meer B corp gecertificeerde relatiegeschenk leveranciers gaan zien. Laten we hopen dat het helpt blunders te voorkomen.

Een andere treffende uitspraak van een collega uit de branche is van Maurice Boogaard (Green Motion): “Met duurzame relatiegeschenken ga je de wereld niet redden, maar we kunnen de ontvanger wel inspireren om de wereld te verbeteren”. En daar heeft hij misschien wel gelijk in. Peter Zevenhuizen, oprichter van Geschenk met Verhaal schrijft op zijn website: “Koop bewust en kies wat je koopt, want daarmee stem je voor bepaalde producten en voor andere bewust niet.”

Stijlvolle voorbeelden van B corp relatiegeschenken