Fansjaals voor je museum

ballad of trotsky

Custom made promotionele sjaal geïnspireerd op fansjaals van voetbalteams

Maurizio Catellan is een Italiaanse kunstenaar voor wie de betiteling ‘controversieel’ nog wel de vriendelijkste is. Hoe dat ook zij, zijn Ballad of Trotsky (1996) werd in 2004 voor 2 miljoen dollar verkocht bij Sotheby’s,. Om een idee te geven van zijn artistieke/financiële status. 

Support je museum met merchandise: Maurizio Catellan introduceert fansjaals

Onder het motto ‘Art for All’ heeft Catellan inmiddels ook een eigen interactieve (!) merchandise poot opgezet, Made in Catelland. Daar vinden we onder andere de collectie Museums League, een pilotproject van Catellan voor musea over de hele  wereld. Hij werd hiervoor geïnspireerd door de clubsjaals, ook wel bekend als supportersjaals of clubsjaals, die voetbalfanaten over de hele wereld met trots dragen. 

Van museum marketeers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd om oplossingen te vinden voor de inkomstenderving. Branded merchandise hielp de culturele sector door de coronacrisis: zie corona collabs van het Louvre.

Art for all: musea league

Musea, aldus Catellan, zijn net als stadions een plek waar mensen een gevoel van gemeenschap zouden moeten ervaren. Kunstliefhebbers zouden zich moeten identificeren met musea als Feijenoorders met de Kuip, waar passie en overtuiging heersen. Iedereen heeft – of zou moeten hebben – haar favoriete kunstplek. Dankzij de museum fansjaals kun je die nu ondersteunen en zo je gevoel van verbondenheid delen. 

Iedereen heeft zijn favoriete kunstplek en wil deze ondersteunen en zijn gevoel van verbondenheid met de kunstgemeenschap delen.

Maurizio Catellan

Nederlandse / Vlaamse Musea

Helaas ontbreekt op moment van schrijven een Nederlands of Vlaams museum in de collectie kleurige dassen. Maar misschien tot troost biedt Made in Catelland wel een heerlijke gratis game voor als je een krantenartikel of tv-uitzending over kunst en literatuur in ons land tot je genomen hebt.