Gaan we in de coronacrisis weer voor goedkoop strooigoed?

Je budget is gehalveerd. Ga je nu ook nog voor duurzaam en kwaliteit? Volgens Serge Mertens (PF Concept) waarschijnlijk wel. 

In de derde aflevering van PromZ TV interviewt Peter van Gestel (hoofdredacteur PromZ) Serge Mertens, country manager bij PF Concept. Dit bedrijf is onderdeel van Polyconcept: ‘s werelds grootste leverancier van promotionele producten. Ook in Nederland en België is het een hele grote speler. Ze bespreken natuurlijk de impact van COVID-19 op de relatiegeschenken branche en PF Concept. En dan stelt Van Gestel een interessante vraag:

“Wat verwacht je van de toekomst en welke kant gaat het op? Intern hebben wij vaak de discussie: kiezen mensen voor ‘goedkoop strooigoed’ (dat bedoel ik niet denigrerend) of wordt duurzame en duurdere merken?”.

Interview PromZ TV Serge Mertens

Vlucht naar goedkoop strooigoed?

Mertens werd aangesteld als country manager van PF Concept Benelux ten tijde van de kredietcrisis. Deze conjunctuuromslag, aangedreven door de crisis op de financiële markten die in de zomer van 2007 ontstond, bereikte in het najaar van 2008 een hoogtepunt. Pas in de loop van 2011 liep deze crisis op een eind. Het is gedurende deze periode dat Mertens bij PF concept ziet hoe goedkopere producten in populariteit toenemen. 

We hebben in de vorige crisis gezien, dat er een vlucht was naar goedkopere producten

Serge Mertens
serge mertens interview promz tv toekomst relatiegeschenken
Serge Mertens, countrymanager Benelux PF Concept

Budgetten worden ten tijde van crisis besteed aan goedkopere producten. Kwantiteit over kwaliteit. Bedrijven wilden nog altijd duizend pennen bestellen, maar er was alleen budget voor de goedkoopste variant. Ikzelf herinner mij nog uit die tijd de zogenaamde Volume Toppers waar door kerstpakket leveranciers mee werd geadverteerd. Het motto: zeer rijk gevulde kerstpakketten, die betaalbaar blijven. Volume Toppers, alleen de naam al, doet je denken aan de kiloknallers van een ‘foute’ supermarkt. 

Lees ook:  Eindelijk, de zelfreinigende waterfles!

Maar gelukkig gaan we niet terug in de tijd. Dankzij betere data, ziet Mertens in vergelijking met de vorige crisis, op dit moment echter een minder sterke daling in vraag naar kwalitatieve producten. Dat is opmerkelijk nieuws.

Kwaliteit over kwantiteit

Als je de argumentatie van deze verklaring hoort, klinkt het ook voor de hand liggend. Want voor de crisis waren consuminderen, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid al belangrijke issues. En tijdens, maar ook na de coronacrisis verwacht Mertens daarom, dat de vraag naar kwalitatieve en vooral bruikbare items niet zal afnemen.

“Ik denk dat we misschien nog wel eens naar een wereld kunnen gaan waarin men minder in aantallen gaat doen, maar meer in kwaliteit” aldus Mertens.

Het einde van goedkoop strooigoed

Komt er dan eindelijk een einde aan zinloos en goedkoop strooigoed? Dat klinkt als een mooie wereld! Het sluit ook aan op de toekomstvisie van concullega Frédéric Delloye (CEO Anaïk). Het complete assortiment van deze Franse relatiegeschenk leverancier hebben ze kritisch heroverwogen. Verder pleit Delloye ervoor dat we de toeleveringsketens van de branche moeten hervormen.

Vooropgesteld, ik ben een groot fan van duurzame relatiegeschenken. Dus laten we hopen dat bedrijven nu eindelijk bewuster gaan inkopen. Want allereerst is het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen al decennia lang een belangrijk issue. Dat was niet anders in 2008. En ten tweede ben ik benieuwd of Mertens’ conclusie, op basis van data, niet te voorbarig is. Misschien klopt het beeld nu, als je naar de foto kijkt van de afgelopen 6 maanden. Maar wat gebeurt er, als je de film afdraait… tot het eind?

Lees ook:  Wat zijn de gevolgen van het Coronavirus voor de relatiegeschenkenbranche

Wat is PromZ TV

PromZ kennen we als platform voor professionals die betrokken zijn bij de inzet van promotionele producten en actiemarketing. Het is een uitgeverij van vakbladen en de belangrijkste organisator van beurzen voor de branche van promotionele producten en diensten. 

Tijdens de Corona crisis zijn die beurzen natuurlijk opgeschoven en geannuleerd. PromZ wil daarom iets extra’s doen voor hun lezers. Het resultaat is een serie interviews met vakgenoten. Een terugkerend thema is natuurlijk de coronacrisis maar ook vraagt hoofdredacteur Peter van Gestel zijn gasten wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. 

Meer kijktips

Behalve het interview met Serge Mertens, raad ik ook het interview met Albert van der Veen, CEO van Xindao aan. En als je tijd hebt, het gesprek met futurist Justien Marseille over onder meer de toekomst van het promotionele product. 

Interview PromZ TV Justien Marseille
Interview PromZ TV Albert van der Veen