Doeslief: Social gifting via TikTok Rewards

TikTok probeert ‘social gifting’  – een ‘huge’ trend in China – ook in het westen populair te maken.

Onder andere L’Oréal doet mee in de ‘Small Gestures’ (een klein gebaar) functie van TikTok, die op 27 april debuteerde. Met die functie kunnen TikTok-users virtueel promotionele ‘geschenken’ van bekende brands naar hun contacten sturen.

NYX Cosmetics biedt de mogelijkheid om een ​​cadeaukaart van $5 naar hun relaties te sturen en Essie gaf vanaf 7 mei  8.000 stuks van zijn Speed ​​Setter-top coat weg. Dit is de tweede digitale social gifting-campagne waaraan Essie dit jaar heeft deelgenomen, nadat het merk in maart een make-up- en nagellak uitwisseling had gesponsord op Reddit’s social gifting-programma RedditGifts.

tiktok rewards social gifting social media

Via TikTok Small Gestures kunnen gebruikers per account een maximum van drie geschenken vergeven. Die door één account kunnen worden verzonden. Met deze nieuwe functie sluit TikTok met haar adverteerders/partners aan bij de hausse aan ‘Doeslief’-acties die bij Covid schijnen te horen.

Deelnemers TikTok rewards (geschenken service)

Bekijk de lijst met TikTok adverteerders, en hun aanbiedingen of proefperiodes verpakt als cadeautjes.

 • Adobe Premiere Rush is een gebruiksvriendelijke, alles-in-één app voor videobewerking die is gebouwd voor online videomakers. Ken je iemand die zijn TikTok-game wil verbeteren? Nu kun je het geschenk van creativiteit delen met een gratis abonnement van 90 dagen op Premiere Rush!
 • Alo Moves is gespecialiseerd in on-demand yoga, fitness en mindfulness voor thuis en onderweg. Geef je favoriete yogi een gratis proefperiode van 30 dagen om de Alo Moves-lessen zelf te testen. 
 • De Bouqs Co. is een bloemenbezorgservice die gespecialiseerd is in milieuvriendelijke boerderijverse bloemstukken en landelijke bezorging van planten. Ken je iemand die graag zijn eigen mooie boeket samenstelt? Stuur ze $ 30 korting op hun aankoop!
 • DoorDash , het on-demand platform voor voedselbezorging, biedt een gratis DashPass-abonnement van 1 maand voor de fijnproevers in je leven.
Lees ook:  Reddit gebruikt Givsly voor duurzamere marketing
 • Essie, een van de meest herkenbare namen in nagellak, is al meer dan 30 jaar de favoriete nagellakkeuze voor miljoenen fantastische vrouwen. Nu geven ze gebruikers een gratis ‘Speed ​​Setter Top Coat’ om te combineren met hun favoriete Essie-tint. 
 • Fitplan biedt elite personal training voor een fractie van de prijs, en nu kun je het cadeau van een personal trainer geven aan de fitnessliefhebber in je leven door hen een gratis proefperiode van 90 dagen van het Fitplan-platform te sturen. 
 • Fluent Forever, de revolutionaire taalvaardigheid-app, biedt een gratis abonnement van 60 dagen aan voor je vrienden of familie die op zoek zijn naar een nieuwe taal.
 • Square Enix is de ontwikkelaar, uitgever en distributeur van videogames die het best bekend staan ​​om hun Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts rollenspel-franchises voor videogames. Namens Square Enix Montreal bieden ze een beperkt aanbod van Lara Croft GO, Hitman GO en Deus EX GO gratis aan je vrienden en familie.
 • Talkspace biedt online en mobiele therapiesessies waar en wanneer je het nodig hebt, en nu kun je het geschenk van online therapie geven met een tegoed van $ 120 aan Talkspace. 
 • NYX Professional Makeup is een wereldwijd cosmeticamerk dat een scala aan make-up voor speciale gelegenheden, dagelijkse basics en trendy tinten biedt. Ze geven gebruikers $ 5 voor de aankoop van NYX-make-up! 
 • Pandora , de streamingdienst, biedt een proefabonnement van 90 dagen aan voor degenen die plezier beleven aan het streamen van eindeloze uren van hun favoriete muziek en podcasts. 
 • REBBL , een van de toonaangevende merken voor natuurlijke dranken in de VS, biedt online een code aan voor 15% korting om hun populaire dranken op basis van kokosmelk te proberen. 
 • Skillshare is een online leergemeenschap met duizenden inspirerende lessen voor creatieve en nieuwsgierige mensen. Nu kunt u de creatieve en nieuwsgierige mensen in uw leven een Premium-lidmaatschap van 2 maanden geven voor onbeperkte toegang tot Skillshare.
Lees ook:  8 tips voor een digitale kerstborrel

Social media geschenken service: populair in Azië

Social Gifting is in Azië veel populairder dan bij ons in het westen. Sinds de lancering op Wechat in 2014 sturen Chinezen elkaar elk jaar virtuele rode enveloppen met geld, en brands als Dior Beauty sprongen daar op in via WeChat-cadeaubon-miniprogramma’s.

Douyin, de Chinese versie van TikTok, stelde de gebruikers tijdens de vakantieperiode van Chinees Nieuwjaar in 2020 $ 290 miljoen aan ‘rode enveloppen’ ter beschikking om onderling te delen, net als andere Chinese technical giants. Social gifting is inmiddels ook populair in Japan. De Japanse social gifting markt groeit van 82 miljoen in 2014 naar (geschat) $131 miljoen in 2022 volgens Statista.

Mislukte pogingen

De grote technologie platforms uit de USA worstelen al langer met het fenomeen social gifting, sinds  het in 2012 overwaaide uit China – dat ook hier weer ver voorop liep en loopt. Er kwam een golf van social gifting startups op. Facebook kocht dat jaar Karma en lanceerde een Gifts-functie waarmee gebruikers via het platform cadeaubonnen konden kopen van brands als Starbucks en Sephora. De exercitie mislukte echter jammerlijk, zodat Facebook de functie twee jaar later stopte.

Volgens een TikTok-vertegenwoordiger is de nieuwe campagne vooral gelanceerd als resultaat van de Covid-19-quarantaine, “om in deze moeilijke tijden in de TikTok-community een ​​gevoel van wederzijdse ondersteuning en hart-onder-de-riem-steken op te bouwen.”

Waarvan akte.