Digitale wijnbeluchter, gadget voor wijnliefhebbers

Digitale wijnbeluchter als relatiegeschenk? Ja! Want ook goede wijn is gebaat bij een krans.

Het lijkt wel alsof we tegenwoordig wijn als water drinken – de gemiddelde super heeft zelfs meer keus in wijnen dan in waters. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat al die goedkope(re) flesjes met dezelfde égards worden behandeld als een Chateau Pétrus in een sterrenrestaurant. Chambreren, decanteren, walsen – wie doet dat nog met een chardonay uit Chili?

Zeker bij een (rode) wijn met enige pretentie is en blijft dat doodzonde. Het gaat namelijk niet om lege rituelen, dat gedoe met die fles. Juist rode wijn moet niet ijskastkoud gedronken worden (dus chambreren!), en decanteren en walsen zorgen ervoor dat er broodnodige zuurstof aan de wijn wordt toegevoegd. Zonder zuurstof kan een wijn niet tot leven gewekt worden!

Waarom moet je wijn decanteren?

Decanteren, letterlijk ‘overgieten’, doe je om twee redenen. Ten eerste om het bezinksel te verwijderen dat na een dag verticaal chambreren zich onderin de fles verzameld kan hebben. Ten tweede om die zuurstof toe te voegen, die bepaalde chemische verbindingen activeert en daardoor de echte smaak van de wijn als het ware ‘opent’. 

Hoe jonger de rode wijn, hoe meer de smaak ervan gebaat is bij die extra zuurstof. Bij echt goede oude rode wijnen moet je daar voorzichtig mee zijn –  die hebben al veel geur en smaak, die te snel kunnen vervliegen door teveel leven toe te voegen! Decanteren helpt ook bij ijskoude witte wijnen – al was het maar omdat ze na een kwartiertje decanteren meer smaak hebben dan recht uit de ijskast. 

Lees ook:  Het nieuwe normaal: tastbare swag bij virtuele evenementen

Decanteren met een digitale wijnbeluchter

En ja, je kon erop wachten: de eerste digitale wijnbeluchter is daar! Rood of wit, jong of oud, wat extra beluchting  bevrijdt de smaken en onthult de aroma’s die H2O veranderen in heerlijke wijn. Daarmee is een interessant nieuwe gadget voor wijnliefhebbers ter beschikking gekomen! Eindelijk een nieuw wijncadeau, en origineel alternatief voor de luxe kurkentrekkers, decanteerkaraffen en vacuüm wijnfles afsluiters.

Hoe werkt het?

De Aveine beluchter optimaliseert (de smaak van) alle wijnen onmiddellijk en perfect. Ja, alle wijnen. Zodra je wijn uit de fles en door de beluchter het glas instroomt, wordt de vloeistof optimaal ‘belucht’, met hetzelfde effect als (tot) 24 uur decanteren! Het apparaat heeft bovendien een scan-functie, die de informatie op het etiket leest, en op basis daarvan, druivensoort, het jaar, tannine enzovoorts, de optimale ‘inspiratie’ kiest! Voor elke wijn die je maar kunt bedenken.

digitaal decanteren met app en scanner

Het voordeel van digitaal wijn beluchten

Door een wijn digitaal te beluchten bespaar je tijd. De standaard Aveine digitale wijnbeluchter laat  je zelf bepalen, welk  decanteereffect je optimaal acht, van 1 tot 12 uur; de premium versie zelfs van 1 tot 24 uur. Geen 24 uur van  tevoren alles klaarzetten, scannen, instellen, op de fles zetten en klaar is kees

24 uur decanteren – in seconden! 

De producent van het apparaat heeft het effect laten testen door een panel van wijn-experts. Van een fles die zonder decanteren (in een karaf) een cijfer van 12 punten uit 20 kreeg, werd met de beluchter beoordeeld met 18/20. Een hele reeks Grand Crus werd geproefd en het effect was wonderbaarlijk.

Lees ook:  3 x origineel wijn proefpakket cadeau

Prijzen wijn beluchters

Goedkoop zijn de apparaten niet, maar als je nagaat dat je eigenlijk de waarde van elke fles die je met de Aveine schenkt met minstens een derde verhoogt… Oh, en zo te zien is er nog geen Nederlandse agent gevonden… Dus je zult even zelf moeten onderhandelen in het Frans. Of als je zelf een relatiegeschenkleverancier bent: dit is je kans!