Scheidslijn tussen virtuele en fysieke wereld steeds vager

Demna Gvasalia ontwerpt kleding voor avatars in Fortnite, net zoals Ralph Lauren, Nike en Gucci eerder al deden.

We kennen Demna Gvasalia al van de opvallende ontwerpen die hij voor Balenciaga maakte onder het motto “Doe maar gek dan val je tenminste op”. Nu heeft hij zich ook gewaagd aan het aankleden van avatars in een (Fortnite) game, net zoals Ralph Lauren, Nike en Gucci eerder al deden.

En net als bij hen,  brengt Balenciaga ook in beperkte oplage fysieke exemplaren van de virtuele goodies op de markt. Spelers van Fortnite kunnen zich een uiterlijk, kleding en accessoires kopen om hun gamende alter ego fraai aan te kleden. De nieuwe samenwerking volgt op de eerdere release , in december 2020, van Afterworld: The Age of Tomorrow een videogame waarin Balenciaga’s Autumn Winter 2021-collectie gepresenteerd werd.

Demna Gvasalia

“Het was voor mij volkomen logisch dat we na Afterworld verder zouden samenwerken met game ontwikkelaar Epic Games,”zegt Gvasalia.  “Net als dat we naast onze virtuele kleren ook een collectie Fortnite-kleding en accessoires zouden maken voor onze fysieke winkels.”

virtuele mode fortnite
balenciaga fortnite hoodie

De digitale kleding in de collectie herfst 2021 grijpt terug op middeleeuwse wapenrustingen (let op het maliënkolder-shirt!) naast het bekende trainingspak-met-hoody en de dierenlook uit de lente 2020-collectie. Ook middeleeuwse wapens kregen een high-fashion update in de vorm van iconische accessoires van het merk. Zo werden Speed-trainers met een sok als handvat vormgegeven als strijdbijlen en de iconische Hourglass-tas (van € 1250 voor € 375 bij de Bijenkorf) wordt ingezet als zweefvliegtuig, waarmee de avatars hoog over hun Fortnite-wereld kunnen scheren! 

Lees ook:  Verrassing voor medewerkers in coronatijd

Fortnite fashion is een ding

“De mogelijkheid tot zelfexpressie is een van de dingen die Fortnite zo uniek maakt,” zegt Epic Games-president Adam Sussman “daarom is het ook een logische plek voor high fashion. En er is wat dat betreft geen betere partner denkbaar dan Balenciaga!”

In Fortnite’s Battle Royale-modus kunnen de spelers, op een virtuele locatie met de toepasselijke naam Retail Row (ofwel Winkelstraat), voortaan een virtuele Balenciaga-winkel betreden, geheel in de stijl van de fysieke vestigingen vormgegeven. En in die laatste kunnen fans dan weer fysieke kledingstukken en accessoires met het Fortnite-logo aanschaffen.