Gucci pimpt parallelle virtuele realiteit met Roblox

Gucci was een van de eerste luxemerken die de kansen van het metaversum zagen. Dat opkomende digitale parallelle universum waar gebruikers een alternatief leven kunnen leiden als avatars.

Eerst waren er virtuele wearables voor games als De Sims en Pokémon Go. Dit jaar kwam er de Gucci Virtual 25, een paar neonkleurige trainers exclusief voor avatars. En Gucci’s Robert Triefus zegt dat het onvermijdelijk is dat luxemerken in de toekomst NFT’s zullen gaan ‘minen’.

Wandel met Roblox door Gucci Garden

Nu kunnen de fans nóg meer van Gucci-ontwerper Alessandro Michele op hun gemak bewonderen. Uiteraard online in een interactieve tentoonstelling, die het modehuis presenteert op het game-platform Roblox. De tentoonstelling ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ​​van het merk is Gucci Garden genoemd. Dit webmuseum is gebaseerd op de echte tentoonstelling, die momenteel in Florence te zien is. De virtuele tuin is overigens ook wereldwijd te bezoeken búiten Roblox, via de ‘gewone’ Gucci-site. Een soort spiegelpaleis dus. 

virtueel webmuseum gucci roblox metaversum
Diorama in Bloom (links) / Gucci Garden Virtual Exhibition op Roblox (rechts)

De tentoonstelling voert de virtuele bezoeker door zeven verschillende vertrekken met als thema verschillende collecties van Michele. Terwijl je avatar (als een genderneutrale paspop) virtueel door al het moois dwaalt, kan deze in de online winkel virtuele Gucci-items (met beperkte oplage) aanschaffen.

gucci garden paspop roblox avatar metaversum marketing
Gucci paspop in Roblox

Eén van die kamers, In Bloom genaamd, is gewijd aan het parfum Bloom van het merk. Dit vertrek heeft géén plafond, er vliegen vlinders rond en bloemen groeien er op de hoofden van paspoppen. De overige zes kamers laten meer achtergronden en beelden zien van de verschillende collecties die Michele, sinds 2015 creatief directeur, voor het merk maakte.

Lees ook:  Biden en Harris: groot in merchandise

Zo wordt zijn allereerste collectie, getiteld Urban Romanticism, getoond in een virtuele metro. Weer een andere kamer met een groot zwembad is gewijd aan de cruise collectie van vorig jaar. Zodra bezoekers een virtuele ruimte betreden, verdwijnt hun avatar en worden ze een gender neutrale etalagepop, die aangekleed wordt op basis van wat in het vertrek te zien is.

Brands als Gucci kunnen de grenzen van hun creativiteit in het metaversum enorm oprekken.

Christina Wootton, vicepresident brand partnerships bij Roblox

Metaversum goodies

Naar verwachting zullen de virtuele en de echte wereld steeds meer en verder worden geïntegreerd. Het metaversum wordt een reële virtuele laag bovenop de fysieke werkelijkheid, die de consument naar believen aan en uit kan zetten. Inclusief goodie bags, verjaardagcadeaus en relatiegeschenken.

Gucci Garden is te zien van 17 tot en met 31 mei 2021.