Trump werft miljoenen met merchandise

Alleen al in maart en april, zo meldt de (her)verkiezingscampagne van The Donald, bracht de verkoop van ‘branded swag’ ruim $4 miljoen op

Trump is een groot fan van merchandise, gifts en bedrukte promo gifts. Was sinds 2016 (en daarna) de ‘Make America Great Again’ pet iconisch. Nu zijn als opvolgers de ‘Keep America Great’ pet en… Trump-mondkapjes de geheide bestsellers.

keep america great cap trump merchandise

Waar koopt trump zijn merchandise en promotieartikelen?

Volgens CBS  kocht de campagne in maart voor $ 1,2 miljoen “buttons, stickers, petten, aanplakbiljetten en reclameborden” bij promotionele-producten leverancier Ace Specialties. Dat is sinds zijn verkiezingscampagne vier jaar geleden de favoriete promo-leverancier van Trump.

Behalve dat Ace Specialties het go-to-bedrijf is voor promotionele producten en kleding van Amerikaanse makelij, is Ace Specialties er trots op met veel Republikeinse kandidaten samen te werken om geld in te zamelen via de verkoop van merchandise.

Christl Mahfouz, owner Ace Specialties

Ace Specialties’ American dream

Eigenaresse Christl Mahfouz richtte haar bedrijf op in 2007, met slechts één klant. Ze bouwde het grootste deel van haar klantenbestand uit met olieveld bedrijven. Maar door de economische neergang van 2015, toen de olie- en gasindustrie in Louisiana bijzonder hard werd getroffen, leek haar American dream te veranderen in een nachtmerrie.

Tot ze het nieuws las over Donald’s plan om zich als president verkiesbaar te stellen. Christl en haar team ontwierpen logo’s, bedrukte promotieartikelen en creëerden een onofficiële merchandise-site voor Trump. Dankzij dit proactieve initiatief, kreeg Christl de kans om haar bedrijf te pitchen voor het Trump Campaign-team. En dat was blijkbaar een groot succes!

Lees ook:  Circulair: Koningsdag Rotterdam merchandise

De FEC, de Federal Election Commission die het Amerikaanse verkiezingscircus reguleert, meldt dat de campagneorganisatie van de president sinds begin 2017 ruim $10,5 miljoen heeft geïnvesteerd in ‘branded Trump merchandise’ ofwel campagne-swag. 

Ruime keuze aan Trump merchandise, souvenirs en memorabilia 

De webwinkel van Trump biedt zowel traditionele promo-items zoals petten, t-shirts, mokken, buttons, yard-signs, bumper stickers en window decals of posters. Als ook de meer bijzondere items zoals Trump-puzzels, Trump kerstboom ornamenten, Trump inpakpapier, Trump speelgoedtreintjes en officiële Trump-kleurboeken.

De andere kandidaat, Joe Biden, heeft duidelijk minder vertrouwen in (of kaas gegeten van?) de overtuigingskracht van merchandise.

team joe biden merchandise store

Of dat uit respect voor de Coronacrisis was of niet, de afgelopen maand heeft Bidens team geen enkele advertentie geplaatst waarin opgeroepen werd Biden-spullen te kopen. De online campagnewinkel van Biden accepteerde wel bestellingen tijdens de pandemie, maar verklaarde enkele weken geleden op de website dat “de orderuitvoering tijdelijk is opgeschort voor de veiligheid van onze vrijwilligers”. Die boodschap is nu niet meer te vinden.

Political swag

Ook de eerste president van de VS (George Washinton 1732-1799) was overtuigd van de kracht van promotieartikelen. Zijn promotionele penningen, en de vele andere verkiezingscampagne swag worden in het Smithsonium zorgvuldig bewaard. Vanaf de Obama-campagnes is het belang van promotionele producten in de Amerikaanse verkiezingen alleen maar toegenomen. En zeker Trump maakt er driftig gebruik van. Met succes, zoals alleen al de iconische MAGA-pet bewijst.

Kandidaten voor verkiesbare functies gebruiken enorm veel ‘swag’. Om hun persoonlijke branding te versterken en fondsen te werven. En steeds belangrijker, om kiezersgegevens te verzamelen die weer gebruikt worden om gericht campagne te voeren.

Lees ook:  WK 2022 boycot of meeliften op oranjegekte?

Het mag in deze barre tijden geen wonder heten, dat ook mondkapjes een grote rol zullen gaan spelen. Tot op heden bieden noch de Biden-, noch de Trump-campagnewinkels officiële mondkapjes aan. Uit piëteit waarschijnlijk, maar ze worden voor beide kandidaten al wel via minder formele kanalen aangeboden.