PVV’er moet buitensporige relatiegeschenk uitgaven terugbetalen

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra bestelde een kleine 5.000 euro aan 150 leren schrijfmappen voor relaties.


Hij wordt beticht van buitensporige relatiegeschenk uitgaven. In een rapport van accountantskantoor EY wordt de aankoop van relatiegeschenken bij leverancier Premiumworld een “buitensporige hoeveelheid gadgets” genoemd (Bron: nu.nl). Opvallend: als je in het rapport kijkt kom je ook rekeningen tegen voor kamerhuur, lunch en drank van ruim 10k, afkomstig van het 5 sterren May Fair Hotel in London. Het is maar net wat je buitensporig noemt. Het belang van de bijeenkomst, noch een directe link met de ENF fractie kon door EY worden vastgesteld.

Goedgekeurde relatiegeschenk uitgaven

Zijlstra wijst erop dat hij de afgelopen acht jaar 5,5 ton aan kantoortoelagen heeft ontvangen van het parlement, waarvan hij naar eigen zeggen maar 10.000 heeft uitgegeven. Volgens hem zijn de uitgaven uit 2016 goedgekeurd door zowel het parlement als zijn fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF). Die nam volgens hem in 2017 strengere regels aan, waardoor de relatiegeschenk uitgaven niet meer door de beugel zouden kunnen. “Met al mijn uitgaven volg ik al acht jaar de richtlijnen van de administratie. Ik laat pas leveren bij groen licht. Ik heb nog nooit iets besteld voordat ik er goedkeuring voor had”, aldus Zijlstra. PVV-delegatieleider Marcel de Graaff zegt de gang van zaken te betreuren.

“Het accountantsrapport over 2016 gaf terecht een negatief oordeel. Het volledige bedrag van de relatiegeschenk uitgaven wordt op het budget voor 2018 in mindering gebracht.”

Walging

Tegelijk haalt Marcel de Graaff uit naar zijn fractiegenoten van het Franse Front National. Zij declareerden onder meer dure champagne, flessen wijn, manchetknopen en etentjes van meer dan 300 euro per persoon.

“De PVV-delegatie walgt van deze verrijking door de Franse delegatie en neemt hier volledig afstand van.”

marcel de graaf europarlementarier pvv relatiegeschenk uitgaven
Marcel de Graaff | Photo credit: European Parliament audiovisual

Steekpenningen, schranspartijen en exorbitante relatiegeschenken

‘Rechts-populisten Straatsburg laten zich EU-geld goed smaken’ kopte Trouw over de reuring die ontstond over de relatiegeschenken van Auke Zijlstra. En verder:

De EU-vijandige fractie ENF, waartoe naast het Franse Front National ook de PVV, Vlaams Belang en het Italiaanse Lega behoren, zijn zich in 2016 te buiten gegaan aan schranspartijen en exorbitante relatiegeschenken.

Het geven van relatiegeschenken is een waardeerbare techniek, maar kan in de richting gaan van steekpenningen en omkoperij in bijzondere gevallen. Relatiegeschenken kunnen het onafhankelijk functioneren van ambtenaren behoorlijk in de weg staan. Het kan iemand in verlegenheid brengen of nog erger: de integriteit schaden. Vandaar dat relatiegeschenk uitgaven in de politiek vaak onder een vergrootglas worden gelegd. Lees ook de do’s & don’ts m.b.t. relatiegeschenken voor ambtenaren.

Lees ook:  D-SIGN Light: trendy logo led lamp met vintage look

Over de balk

Internationaal perspectief. Eind vorig jaar kondigde Mary Fallin, de gouverneur van Oklahoma, een verbod op onnodige relatiegeschenken af. Dit verbod kan de staat Oklahoma tot $ 58 miljoen per jaar besparen. Het totaalbedrag dat ENF, waarin onder meer ook het Vlaams Belang, het Italiaanse Lega en de Duitse AfD zitten, zou moeten terugstorten bedraagt 477.780,62 euro. Mwah.